ÚLTIMA HORA

Cop policial a Calafell als pisos ocupats

Valls es prepara per viure una Setmana Santa intensa i plena d'actes

La programació d'enguany està marcada per la commemoració del 70è aniversari del misteri actual de la Germandat de la Crucifixió
La professó del Sant Enterrament és l'acte central de la Setmana Santa a Valls | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

Valls ja ho té tot a punt per viure una nova Setmana Santa plena d'actes de gran tradició i participació a la ciutat. Com a tret de sortida a la programació, la sala de plens de l’Ajuntament de Valls va acollir el divendres 22 de març l’acte institucional i la presentació de l’opuscle i el cartell de Setmana Santa vallenca.

 

Demà dissabte 6 d'abril, a les 17.00 h, els Arcs de Ca Magrané acolliran la Festa de l'Aspirantat, que organitza la Germandat del Sant Crist de Sant Joan. A les 20.00 h, al Santuari de la Mare de Déu del Lledó tindrà lloc la missa en sufragi dels confrares i germans de Valls traspassats durant l'any. A continuació es durà a terme l'acte de confraternitat entre la Confraria del Davallament i la Germandat del Sant Crist de Sant Francesc.

 

El Mercat de palmes i palmons de Valls engloba bullici, tipisme i tradició

Dimecres 10 d’abril  al matí, se celebrarà a Valls el tradicional Mercat de Palmes i Palmons, un dels mercats més típics de l’any, a la capital de l’Alt Camp. Aquest esdeveniment s'inclou en el mercat setmanal del dimecres escampat pels diversos carrers comercials del nucli històric de Valls, com la plaça del Pati, amb parades de palmes i palmons; el passeig dels Caputxins, la Muralla del Castell, la plaça de l’Oli i el carrer de la Carnisseria.

 

La festa dels Dolors i el seu tradicional perfum

Una de les singularitats més desconegudes de la Setmana Santa vallenca és la festa de la Mare de Déu dels Dolors que se celebra el divendres abans del Diumenge de Rams. Enguany l'eucaristia tindrà lloc el 12 d'abril, a partir de les 10.00 h del matí, a la capella de la Mare de Déu dels Dolors de l’església de Sant Joan. Com és tradicional, l'espai es tonificarà amb l'encesa de l'olla del perfum, un singular i personalíssim olor identitari del dia de la seva advocació.

La Mare de Déu dels Dolors és una de les imatges més antigues i preuades de la Setmana Santa vallenca | Albert Oliva

 

També aquest dia, a les 18.30 h es durà a terme una taula rodona amb el tema «Vides confrares», moderada per Gemma Casalé. A continuació, a l’església de Sant Joan, a les 8 del vespre, tindrà lloc el pregó-concert de la Setmana Santa amb Qvuinta Essençia.

 

13a professó del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser 

La Germandat del Sant Crist de Lepant també té a punt un dels actes més esperats per aquesta germandat. Es tracta de la professó amb els seus dos misteris que recorre els carrers del Barri Antic de Valls durant la tarda del Dissabte de Passió. Enguany, la banda convidada és la Banda de Tambors i Cornetes del Crist de Bonavista que acompanyarà el pas de la Mare de Déu del Roser. La parada central de la professó serà a la capella del Roser, quan el Sant Crist es retrobarà amb el misteri de la Mare de Déu.

 

Entre Diumenge de Rams i Divendres Sant es duran a terme la majoria dels actes 

Enguany el diumenge 14 d’abril és Diumenge de Rams. Com és habitual, al matí tindrà lloc la benedicció dels rams de llorer i olivera i dels palmons i les palmes. A l'església de Sant Joan la benedicció serà a les 11.30 h al Pati, i al Santuari del Lledó a les 12.30 h. A la tarda, el viacrucis interparroquial sortirà de l'església de Sant Joan a les 20.00 h, i recorrerà els carrers principals del Barri Antic.

 

El dimecres 17 d'abril, a partir de les 21.00 h, des del monestir de les Monges Mínimes, passant per l’església del Lledó i fins a l’església de Sant Joan, es desenvoluparà el viacrucis nocturn amb la imatge de la Germandat del Sant Crist de Sant Joan. L'endemà dijous, la parròquia de Sant Joan i el Santuari del Lledó celebraran l'eucaristia del Sant Sopar a les 20.00 h, amb l'ofrena del ciri pasqual.

L'exhibició dels armats al Pati és un dels actes més vistosos del programa | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

El Divendres Sant al matí s'iniciarà, a les 9.00 h, amb el viacrucis interparroquial des de l’església de la Mare de Déu del Lledó fins a l’església de Sant Joan. L'acte, comptarà amb la participació dels armats i serà presidit per la imatge del Sant Crist de Sant Francesc. 

 

A les 18.00 h, des de l’església de la Mare de Déu del Carme, fins a la plaça del Blat, hi haurà la sortida dels armats i la pujada dels misteris. Tres quarts d'hora més tard, els armats faran la seva exhibició al Pati. Finalment, a les 22.00 h, sortirà la professó del Sant Enterrament, amb sortida i arribada a l’església de Sant Joan.

 

La Germandat de la Crucifixió celebra el 70è aniversari del seu misteri

Avui divendres dia 5 d’abril, la Germandat de la Crucifixió, ha programat l’acte central de la celebració del 70è aniversari del seu misteri, una missa d’acció de gràcies, a les 19.00 h, a l’església de la Mare de Déu del Carme. La celebració estarà presidida pel senyor Arquebisbe de Tarragona, monsenyor Jaume Pujol i Balcells, i concelebraran els diferents mossens de les parròquies de Valls.

 

A més, l’acte es complementarà amb un acte de confraternitat que la Germandat de la Crucifixió realitzarà amb dues entitats de la ciutat, amb les quals hi manté uns vincles molt estrets. La primera, serà amb la Colla Joves Xiquets de Valls, els quals són els encarregats de portar el misteri de la Crucifixió de Jesús, des de l’any 2003. La segona, serà SuiteCor, les quals amb les seves veus, acompanyen la comitiva de germans a la professó del Sant Enterrament, des de l’any 2008.

Misteri de la Crucifixió | Germandat de la Crucifixió

 

La Junta de Govern de la germandat exposa que «volem que aquest acte marqui una fita històrica per l’entitat, donar visibilitat a la història i la rellevància que ens defineix com a una de les germandats més antigues de la Setmana Santa de Valls, i posar en valor els vincles de col·laboració que hem teixit i teixim amb la societat civil de la nostra ciutat».