Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Els més petits descobreixen el misteri de les tombes de Santes Creus amb una original activitat

El Monestir ofereix visites familiars aquest dissabte on els infants segueixen un joc de pistes i troben el secrets que amaga el monument
Els infants construeixen un mapa de la Catalunya medieval, abans d'entrar al Monestir de Santes Creus. | J.G.

 

Falten pocs minuts per les 17.00 hores. La zona d’entrada al Monestir de Santes Creus comença a omplir-se de gent, especialment de nens i nenes amb els seus familiars. No són uns visitants qualsevol... són els petits aventurers que descobriran els misteris que amaguen les tombes del Monestir i aprendran perquè es va construir i qui hi va viure. Tots ells vénen a participar a ‘Mr. Stone i el misteri de les tombes de Santes Creus’ una activitat familiar que es fa l’últim dissabte de cada mes i endinsa petits i grans en els racons més desconeguts del monestir. 

 

«Heu d’escriure el vostre nom i us l’enganxeu a la samarreta», diu la Cristina, coordinadora de l’activitat. Els acaba de repartir uns adhesius en blanc i uns bolígrafs perquè pares i fills escriguin com es diuen i així tots els participants es puguin conèixer mentre es fa l’activitat. Un cop identificats tots els assistents, es fa un recompte. «28 persones!», exclama la Cristina, «quin èxit avui!».

 

La porta reial, inici de la ruta

La visita comença just davant de la porta reial. La Cristina fa una introducció i ensenya una fotografia del personatge protagonista del recorregut. Ell és Mr. Stone, un viatger misteriós que volta per tot el món a la recerca de llocs únics. Els seus quaderns de viatges estan plens de misteris per esbrinar. La feina dels petitons serà descobrir tot el que amaga el monestir a través d'allò que va veure Mr. Stone. El primer dels enigmes és un pergamí amagat als peus de la porta. Els petits el troben de seguida.

 

La Cristina demana un voluntari per llegir-lo en veu alta. Surt la Claudia, una petita de 6 anys que llegeix el text amb l’ajut del seu pare. En ell s’explica la llegenda del nom de Santes Creus i perquè s’hi va construir un monestir. «Era un lloc amb terra fèrtil i aigua», explica la Cristina. Tot seguit, treu un mapa de la Catalunya medieval i anima als infants a posar-hi uns imants amb els territoris i comptats de l’època. Ràpidament, es llencen tots a sobre del mapa i el comencen a construir.

 

El grup de participants, davant de les tombes reials del Monestir de Santes Creus. | J.G.

 

 

Ara ja si, introducció feta. Tot està preparat per endinsar-se en l’interior de Monestir. «Tindreu el privilegi d’entrar per la porta on passaven els reis!», els diu la Cristina. I tots corren cap a dins del claustre. Un objecte els crida l’atenció al fons. És un bagul misteriós... Els més impacients corren a obrir-lo i agafen una capsa que hi ha dins. Seguidament visiten la zona dels dormitoris dels monjos i la guia explica com vivien en el Monestir i el fred que passaven a l’hivern. Allà obre la capsa i comencen a sortir peces. És un Monestir de Santes Creus a petita escala, desordenat. Els petits l’han de muntar com si fos un trencaclosques. Els pares i familiars se’ls miren bocabadats.

 

Els petits coneixen el misteri de les tombes del Monestir

També visiten l’altre claustre, la zona coneguda com el ‘parlador’, l’accés a les cambres reials i fan activitats a cada lloc. Les explicacions de la Cristina desvelen detalls de l'arquitectura de l'època, i altres curiositats del dia a dia en el Monestir de Santes Creus. Un cop tornats al claustre principal, comença el misteri de les tombes. Una original prova, ensenya als visitants qui hi ha enterrat allà i perquè els escuts de cada tomba tenen relació amb el cognom de la persona que hi ha.

 

El plat fort es guarda pel final. Tot el grup es dirigeix a les tombes reials que hi ha a l’església. A l’esquerra, hi ha enterrat Pere ‘El Gran’, a la dreta Blanca d’Anjou i Jaume II. Tots escolten atentament l’explicació de la Cristina que els desvela curiositats i secrets d’aquests reis.

 

Per conèixer amb detall tot el que amaga el Monestir de Santes Creus i passar una estona en família, els misteris de Mr. Stone esperen a grans i petits a les 12.00 i a les 17.00 hores. A partir de l'octubre, només es farà la sessió del matí l'últim dissabte del mes. Els infants passen una estona divertida i entretinguda tot resolent proves. Els grans tenen l’oportunitat de visitar el Monestir des d’una perspectiva diferent, tot coneixent racons que a simple vista passen desapercebuts.

Comentaris