La Cambra de Valls vol mantenir el tram bonificat per a camions a l’AP-2 entre el Pla i les Borges

La Cambra reclama que enlloc d’eliminar trams bonificats s’ampliï la bonificació fins a Lleida
L'alcaldessa de Valls, Dolors Farre Cuadras, amb el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, Josep Maria Rovira | Ajuntament de Valls

 

La Cambra de Comerç de Valls, amb el suport de l'Ajuntament de Valls i de l'Ajuntament del Pla de Santa Maria, demanen que no s'anul·li el tram bonificat pel pas de camions per l'AP-2 des del Pla de Santa Maria a les Borges Blanques i que en tot cas s'estudiï la possibilitat d'ampliar la bonificació fins a Lleida, permetent així l'accés a la bonificació tant pels camions que entren a l'AP-2 per Montblanc com pels que ho fan pel Pla de Santa Maria.

 

La Cambra de Comerç de Valls, ha manifestat el seu desacord davant la possibilitat de traslladar l’actual tram bonificat pel pas de camions per l'AP-2 entre el Pla de Santa Maria i Montblanc, tal com han publicat diversos mitjans de comunicació que s’han fet ressò de les declaracions del subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín.

 

Concretament, el subdelegat del govern a Lleida, creu que seria interessant pel seu territori de prolongar el tram bonificat del 50% del peatge de les Borges Blanques fins a Lleida, a canvi, o en perjudici del tram entre el Pla de Santa Maria i Montblanc que, segons ell no el fan servir massa camions. Sigui perquè existeix la possibilitat que això passi o per un possible desconeixement de la realitat del territori, les declaracions del subdelegat de Lleida han provocat la indignació dels empresaris de l'Alt Camp i d'una bona part de Camp de Tarragona pel menyspreu demostrat i pel perjudici econòmic que representa per les empreses tarragonines. Això encara és més greu si no es té en compte la importància del trànsit de diversos centenars de camions que generen diàriament els polígons industrials de Valls i el Pla de Santa Maria, que utilitzen l'AP-2.

 

A més, a causa de les recents ampliacions d'empreses als polígons industrials del Pla de Santa Maria i Valls, com REVLON, IKEA, Kellogg's, Prat International Brands, i les recents inversions d'empreses de logística com Frigicoll i Gazeley, que unides al trànsit de les empreses consolidades als citats polígons, el tram bonificat pel pas de camions per l'AP-2 entre el Pla de Santa Maria i Lleida sigui considerat estratègic i de gran importància per la competitivitat de les empreses del Camp de Tarragona que es veuen obligades a satisfer peatges, mentre a altres llocs l'Espanya se circula gratuïtament.

 

Segons declaracions del president de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls Josep M Rovira, "aquesta mesura castiga tots els camions i les empreses que, per anar a Lleida i Aragó, utilitzen la sortida del Pla de Santa Maria”. Rovira afegeix, "Tot plegat és un despropòsit. Com ho han de fer, els camions que surtin o arribin a les empreses situades a la banda Nord del Polígon Industrial de Valls i les del Pla de Santa Maria? han d'anar a buscar el Coll de Lilla?"

 

Segons la Cambra de Comerç, aquest és un problema provocat pel retard en la construcció de l'A-27. Els camions provinents del Port de Tarragona i dels polígons situats al voltant de Reus i Tarragona i Valls, actualment fan servir la C-14 o l'A-27 -i després l'N-240 pel Coll de Lilla- per arribar a Montblanc i entrar a l’AP-2, o bé per la N-240 i la C-37 per arribar a la sortida del Pla de Santa Maria, segons els convingui per proximitat d'origen i destí, per seguretat o pel trànsit. Els incompliments de les inversions de l'Estat a Catalunya han provocat que, com que no existeix cap autovia operativa entre Tarragona i Lleida, el trànsit professional i de gran tonatge, es vegi obligat a passar per l'antiga N-240 o pagar el peatge de l'AP-2.

 

El que seria lògic, segons la Cambra de Comerç, és que, mentre no existeixi una autovia entre Tarragona i Lleida, el peatge de camions sigui obligatori i gratuït per l’AP-2, tant pels que surten o entren a Montblanc com pels que ho fan des del Pla de Santa Maria. El trànsit de camions pel Camp de Tarragona és el mateix, independentment de la carretera que facin servir.

 

És per aquest motiu que la Cambra de Comerç de Valls, amb el suport de l'Ajuntament de Valls i amb el del Pla de Santa Maria ha fet arribar el seu malestar al subdelegat del govern espanyol a Tarragona Joan Sabaté i al conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, perquè intercedeixin en què no s'anul·li el tram bonificat pel pas de camions per l'AP-2 des del Pla de Santa Maria a les Borges Blanques, i que en tot cas s'estudiï la possibilitat d'ampliar el tram entre el Pla de Santa Maria i Lleida, permetent així l'accés a la dita bonificació tant pels camions que entren a l'AP-2 per Montblanc com pels que ho fan pel Pla de Santa Maria.