PORTADES

📰 Les portades d'avui, 18 de novembre

Font (Compromís per Valls): «Apostem per un pacte dels partits d'esquerra»

El portaveu de Compromís per Valls espera repetir com a cap de llista als comicis del mes de maig
Ramon Font, regidor de Compromís per Valls, a les portes de l'Ajuntament. | J.V.

 

Ramon Font, portaveu de Compromís per Valls-ICV, afronta les properes eleccions municipals a Valls amb ganes de tornar a encapçalar la candidatura, però, al mateix temps, deixa la porta oberta a concórrer-hi junt amb alguna altra força d'esquerres. També explica, en aquesta entrevista a VallsDiari, alguns moments difícils viscuts en la seva primera etapa al consistori vallenc.

 

–Compromís per Valls-ICV té previst concórrer a les properes eleccions municipals?

Ens presentarem a les properes eleccions. Per nosaltres aquests mesos que queden encara són de llarg recorregut i han de passar moltes coses. Per tant, Compromís per Valls hi serà d'una manera o una altra, però encara s'ha d'acabar de definir.

 

–I la marca seguirà sent la mateixa, Compromís per Valls-ICV?

–És impossible. La nostra idea és que, a dia d'avui, la marca sigui Compromís per Valls-Catalunya en Comú.

 

–Vostè repetirà com a cap de llista?

Em sento legitimitat per encapçalar aquesta candidatura per, entre altres coses, els quatre anys que portem a l'ajuntament; són un reciclatge important. El fet que el 2015 ens presentéssim i dobléssim els resultats de les últimes i de les penúltimes eleccions municipals em legitima a mi i als meus companys a encapçalar un altre cop aquest projecte. Crec que són arguments suficients per tenir l'opció, els propers quatre anys, de seguir creixent i aportant el màxim possible a la ciutat.

 

–Com funcionarà el procés per escollir el cap de llista de Compromís per Valls?

–Formem part d'un col·lectiu que generalment està a favor de les primàries. En tot moment he rebut el suport de la formació. No és que es doni per fet que Ramon Font hagi de ser el número 1, però en tot moment els companys i companyes m'ho han deixat entreveure i així s'està treballant. No hi ha cap mena de problema en fer primàries, en cas que fos necessari, però la situació natural, ara com ara, és que estic rebent la confiança dels companys de partits.

 

–Vostè ha estat una de les persones més vinculades a l'independentisme dins els comuns. Aquest posicionament l'hi ha suposat algun tipus de problemàtica en l'àmbit del partit?

–Sí, evidentment, però no de tota la direcció del partit perquè bé sabem que l'actual Catalunya en Comú està composta per diferents formacions. No ens imaginàvem el 2015 que això acabaria en l'anomenat procés i que s'haurien de prendre decisions fermes. Que vull dir? Dins en Catalunya en Comú hi ha gent que va entendre que Ramon Font abans de ser polític ja era independentista. Jo ja vaig avisar, jo no puc canviar aquesta forma de ser, aquest ideari. A més, hem de tenir en compte que estem a Valls, una població marcadament sobiranista que, en la seva majoria, s'ha pronunciat en diferents manifestacions en favor de la independència. Però sí que és veritat que hi ha un altre sector dins Catalunya en Comú que no ho ha vist en bons ulls i m'ho ha fet saber; però això no ha fet variar el meu posicionament.

 

–Tenen intenció de parlar amb algun altre partit proper, com podria ser Podem, per concórrer junts a les municipals?

–Deu fer un mes vam fer un oferiment a dues persones de Podem Valls per si es volien incorporar al grup motor de Catalunya en Comú; grups que s'estan creant en tots els municipis per liderar aquesta travessa fins a les eleccions municipals. A Valls, el formem set persones i vam obrir les portes a Podem Valls. La resposta va ser deixar passar el temps. A mi, particularment, no em va agradar molt perquè penso que era un bon oferiment, però és respectable; ens van dir que estaven estudiant la forma en què es presentarien. Davant d'aquest fet vam decidir tirar pel dret. A dia d'avui no està contemplat un pacte previ amb Podem.  

 

–Com han estat aquests quatre primers anys a l'Ajuntament de Valls?

–Complexos. Molta feina que t'absorbeix el dia a dia. Estar a l'oposició no és fàcil, no et pots visibilitzar massa com si fa el govern. A més a més, has d'estar pendent de molts organismes; fins i tot aquests dies d'estrès han comportat algun petit ensurt a nivell de salut. Però en definitiva, l'experiència és enriquidora i prova d'això és que estic animat a continuar.

 

–Quin resultat augura per la seva formació a les properes eleccions municipals?

–Hem de tenir en compte que l'escenari de com podem concórrer a les eleccions encara no està dibuixat del tot. Crec que la gent que ens va fer confiança ho pot tornar a fer. Però no s'escapa a ningú que l'entrada de noves formacions, com Ciutadans, Podem,..farà que el regidor sigui més car. Tot això s'ha d'anar veient, és molt difícil fer un pronòstic. Seran unes eleccions molt diferents de les del 2015, amb nous actors; tornarà la política de les coalicions i pactes.

 

–Com valora l'acció de l'equip de govern?

–Jo no sóc de dir el no per al no. En alguns aspectes s'ha millorat, com per exemple en el terreny social amb l'entrada d'ERC. Però cal dir que aquest govern té un problema de prioritats. Perquè? Perquè s'han prioritzat determinades polítiques que no eren tan necessàries i prioritàries com altres. Hi ha moltes queixes en el dia a dia de la nostra ciutat, en l'estat dels carrers, en la neteja, en el polígon.... Hi ha molts dèficits en aquest govern. A darrera hora, de forma intencionada, estan traient aquells projectes que no veies per enlloc, com és la Llar del Jubilat. Des del primer dia del mandat s'hauria pogut donar l'empenta necessària a aquest projecte i no ara a les portes de les eleccions. També anuncien a bombo i plateret millores importants al Passeig dels Caputxins i a la carretera del Pla. Com sol passar, tot això arriba als últims sis mesos de mandat. S'han equivocat amb les prioritats, com per exemple en la cultura: que rep molts diners per sobre de Vallsgenera, que és a qui més s'hauria de cuidar i més aportacions s'hi haurien de fer.  

 

–Quines prioritats té per Valls la vostra formació?

La política social. Això que les coses estan millor i que no hi ha tantes necessitats com abans és mentida. Convido a tothom a què vagi a les portes de Càritas, que pregunti a la Creu Roja i que vagi al menjador social la Taulada i veurà els usuaris que hi ha. Per cert, és una vergonya que l'Ajuntament es recolzi amb entitats d'aquest tipus per intentar frenar aquestes necessitats socials. Per tant, nosaltres apostarem, des del primer dia, en aquests tipus de política, però polítiques que marxin de l'assistencialisme. Ara estan oferint almoina municipal. També cal tenir en compte les polítiques dels carrers, d'ocupació...que són les que veu el ciutadà. No pot ser que un ajuntament com el de Valls dediqui tan pocs recursos propis als plans d'ocupació locals. Sempre esperem a veure què ens dona la Generalitat. Nosaltres intentarem fer política adreçada a les persones. Si no hem de prioritzar tant les festes i hem de reduir el pressupost ho sentirem, però per nosaltres hi ha moltes més coses.

 

–Quin tipus de polítiques creu que s'han d'aplicar al Barri Antic per reduir-ne la degradació?

–És una de les coses en què no m'agradaria fer demagògia. Trobar una solució a un deteriorament com el que s'ha arribat al Barri Antic no és fàcil. Els veïns es queixen de les drogues, que fa por anar pels carrers, d'habitatges ocupats per malfactors,..;hi ha un problema de seguretat que s'ha de solucionar. El tema arquitectònic: el Barri Antic necessita una mica més d'esponjament i en determinats casos no hauria de tremolar la mà per enderrocar allò que no té solució, i així després poder crear habitatge nou. Si no creem alguna cosa realment atractiva, la gent no vindrà a viure al barri. En paral·lel, el Barri Antic necessita un entorn que convidi a viure-hi, i aquest entorn és dels Torrents. És lamentable la política municipal que s'ha fet als Torrents. Netejar i desbrossar ja es pot fer. Nosaltres estem treballant en un estudi per trobar una solució.

 

–Quins pactes prioritzareu des de Compromís per Valls ?

–Els pactes poden ser abans o després. Es pot donar el cas que algun partit concorri a les eleccions fent confluència amb algun altre. A posteriori nosaltres apostem per un pacte dels partits d'esquerra però entenc que per determinades formacions podria ser un inconvenient que en aquest pacte hi hagués el PSC. En tot cas, deixant el PSC en stand-by i sense menystenir-lo, crec que una aposta per ERC, la CUP i per Compromís per Valls podria ser molt potent i podria fer un gir a l'Ajuntament.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris