Mal estat de la carretera del Pont de Goi

Denuncien que el Pont de Goi de Valls pateix un estat deixadesa límit un any després de la riuada del Francolí

Al llarg del 2020, la zona ha actuat com a base d’operacions en els treballs de condicionament de la llera del riu després dels aiguats

El Pont de Goi és un dels espais naturals més emblemàtics del Camp de Tarragona. A cavall dels termes municipals de Valls i Alcover, és un antic pont de l’antic camí entre Tarragona i Lleida que travessa el riu Francolí. Amb la fatídica riuada del 22 d’octubre de 2019, la zona va quedar molt malmesa i es va haver d’interrompre la circulació de vehicles per la via que connecta les carreteres C-37 i T-742. També van desaparèixer les baranes del costat del pont i molta vegetació i arbres de grans dimensions van impedir l’accés a la zona.

Al llarg del 2020, l’entorn del pont ha actuat com a base d’operacions en els treballs de condicionament de la llera del riu després de l’aiguat. Així, la fisonomia de l’espai ha canviat completament i bona part del mobiliari, la vegetació i la flora autòctones han desaparegut a l’espera de la finalització de les obres. En aquest punt, alguns veïns de la zona denuncien una dilatació massa prolongada de les actuacions i una deixadesa imperant de l’espai, amb l’acumulació de plàstics i residus derivats de les obres.

«Està tot destrossat i abandonat»

Amb el confinament d’enguany, el Pont de Goi és una zona de Valls que ha agafat molt de valor i la gent l’ha redescobert com a espai d’exercici, «però ofereix un aspecte totalment destrossat, decadent i abandonat», explica la Laura a TarragonaDigital. Ella és una veïna que circula diàriament pel pont, ja que viu en una masia propera, i denuncia que fa un any que la zona està totalment deixada.

«Els veïns entenem que el pont es troba en un estat provisional a causa de la riuada i dels treballs de reparació que se’n deriven, però hi podria haver més agilitat i cura a l’hora de gestionar l’espai, ja que és una via transitada i existeix un perill real d’accident a causa de la poca amplada de la carretera», explica. Afegeix que l’afectació a nivell mediambiental també és molt greu, ja que «molts dels residus que s’originen acaben baixant pel riu o queden atrapats entre els arbustos de la llera».

Brossa acumulada al Pont de Goi
Imatge de les deixalles acumulades en una zona de descans del pont | Albert Oliva

El PP reclama una actuació urgent

Davant d’aquesta situació, el Partit Popular de Tarragona ha reclamat una reparació urgent del Pont de Goi. Alhora, denuncia que la Diputació de Tarragona, que és l'administració titular, «no ha fet res davant el lamentable estat dels elements de protecció i seguretat viària d'aquest pont de la carretera TV-7421, que suposen un perill per a la seguretat de les persones que transiten per ell».

El PP també evidencia que no s’ha efectuat cap reparació de la zona, mentre que diferents estructures d’altres llocs del territori que van patir danys idèntics ja han estat reparades. Per això, el partit polític insisteix en «la necessitat d'actuar abans que s’hagi de lamentar alguna desgràcia».

Escenari de la Guerra del Francès

El Pont de Goi ha estat escenari d’esdeveniments importants que han marcat fortament la història de la comarca. És on va tenir lloc la batalla del 15 de febrer de 1809, durant la Guerra del Francès. S’hi van enfrontar el general de les tropes napoleòniques Laurent Gouvion Saint-Cyr i les forces de la Junta Superior comanades pel general Teodoro Reding. Finalment, les tropes napoleòniques van guanyar la batalla i es van quedar amb tot el domini del Camp de Tarragona.

El 1909, data del primer centenari, es va col·locar una creu commemorativa enmig d’una gran festa ciutadana. El 2009, any del segon centenari, aquesta creu va ser reconstruïda i restaurada per l'Ajuntament de Valls i la Diputació de Tarragona.

Pont de Goi de Valls
Aspecte actual del Pont de Goi | Albert Oliva


Comentaris