Robert Figueras: ¬ęEl t√ļnel del Coll de Lilla far√† augmentar la sinistralitat de la C-37¬Ľ

TarragonaDigital conversa amb l'alcalde d'Alcover, després que en les passades eleccions municipals revalidés la majoria absoluta
Robert Figueras a l'interior de l'Ajuntament d'Alcover | Àngel Ullate

 

Robert Figueras √©s enginyer t√®cnic agr√≠cola i pag√®s de professi√≥. Des de 2015, √©s l'alcalde d'Alcover amb la candidatura d'Alcoverencs pel Canvi, una agrupaci√≥ de persones independents amb diverses ideologies que comparteixen un inter√®s i estima pel poble. El batlle mai ha militat en cap partit i assegura que aquest ha estat el principal al¬∑licient per tornar a encap√ßalar la candidatura. En les passades eleccions municipals del 26 de maig va revalidar la majoria absoluta amb l'obtenci√≥ de 7 regidors en el plenari municipal.

- Vostè és un dels alcaldes més joves de la comarca. Com animaria a la joventut a tindre aspiracions polítiques?

Quan et poses en pol√≠tica per primera vegada, tens cert p√†nic a la situaci√≥, ja que desconeixes totalment com funciona l'administraci√≥ p√ļblica. Des de fora es veu d'una manera i quan ets dins te n'adones que √©s completament diferent, per tant, animo al jovent a fer el pas. L'Ajuntament d'Alcover t√© una composici√≥ molt diversa en el plenari, amb edats i ideologies molt diferents, des de persones jubilades a gent d'una vintena d'anys. Aquesta uni√≥ entre gent gran i gent jove √©s molt important i enriquidora per al mateix municipi, ja que a l'hora de prendre decisions es tenen en compte els diversos punts de vista i realitats existents. Hi ha d'haver diversitat d'opinions i de punts de vista perqu√®, en definitiva, qualsevol poble √©s aix√≤, pluralitat i varietat. 

  

- Abans de ser alcalde, no militava en cap partit. Quin va ser el motiu pel qual va decidir presentar-se com a cap de llista?

No militar ni formar part de cap partit pol√≠tic va ser un dels al¬∑licients que em va animar a formar part d'una candidatura de gent del poble que no estava vinculada en pol√≠tica i que l'√ļnica motivaci√≥ que ens movia era treballar per Alcover. Aix√≤, Alcoverencs pel Canvi ho porta en el seu ADN i l'agrupaci√≥ est√† formada per ve√Įns i ve√Įnes del municipi que no militen en cap partit. Aquesta realitat t√© coses molt positives, ja que permet treballar i pensar en la realitat veritable del moment, i quan formes part d'un partit o d'unes sigles, a vegades poden existir altres elements impl√≠cits que condicionen la presa de decisions. 

  

- Com definiria el seu estil de fer política?

√Čs dif√≠cil de contestar, aix√≤ ho hauria de dir la gent del poble. Jo intento escoltar i donar resposta a totes les inquietuds que hi ha a Alcover. A vegades ho puc fer d'una manera m√©s encertada que d'altres, per√≤ sempre s'intenta que les accions que es proposen siguin per al benefici de tothom. 

Figueras en un moment de l'entrevista a l'edifici de la Casa de la Vila d'Alcover | Àngel Ullate

 

- Des de 2015 és alcalde d’Alcover. Què destacaria de l’anterior legislatura?

Els √ļltims quatre anys m'han servit d'aprenentatge. Quan accedeixes per primera vegada en un Ajuntament, entres en un desconeixement total, ja que els processos que han de seguir les coses s√≥n molt m√©s complexos del que es veu des de fora. En aquest sentit, en la passada legislatura s'ha picat molta pedra per saber com funcionava l'ens. L'anterior equip de govern i el seu alcalde ens han ajudat molt i ens han explicat la funci√≥ p√ļblica d'un Ajuntament com el d'Alcover. A part d'aquest fet, hem tirat endavant la majoria de projectes que vam plantejar el 2015 i aix√≤ ens avala per encarar l'actual legislatura amb moltes garanties.   

  

- I quins són els grans eixos de treball del govern municipal per als propers quatre anys?

Amb el nostre programa electoral hem intentat visualitzar, des de diversos punts de vista, les necessitats del municipi de cara a aquesta legislatura. Ens han sortit 120 actuacions o punts per a treballar en diversos eixos. Per una banda, la Cultura √©s un dels trets distintius d'Alcover, amb el Convent de les Arts com a emblema i que cada vegada t√© m√©s a prop l'objectiu final del projecte, que √©s esdevenir una resid√®ncia d'artistes. Si tot va b√©, a finals del 2020 podrem dir que aquesta resid√®ncia estar√† en ple funcionament. La Fira de Bandolers √©s un altre dels projectes culturals de la vila amb potencial, i el que s'intenta en cada edici√≥ √©s engrescar i involucrar m√©s volum de poblaci√≥ en l'esdeveniment.

En l'eix social, es volen buscar solucions i recursos per dotar el municipi d'habitatge social. Tamb√© voldr√≠em que Alcover compt√©s amb una piscina descoberta per tal d'ampliar l'oferta esportiva del poble. Urban√≠sticament, volem fer actuacions en l'anomenat tomb de ravals, per tal de seguir amb la mateixa din√†mica d'arranjament que hem fet en el centre hist√≤ric de la vila o al passeig de l'Estaci√≥.

Per √ļltim, en l'eix mediambiental, comptem amb dos projectes molt importants per Alcover en curs. Per una banda, la depuradora municipal √©s una reivindicaci√≥ que el municipi ha fet, des de 1999, a la Generalitat de Catalunya. A dia d'avui, s'ha licitat la redacci√≥ del projecte i esperem que comptem ben aviat amb aquest equipament. Per altra banda, la Central de Biomassa √©s un projecte molt interessant pioner al Camp de Tarragona. 

- En quina fase es troba la Central de Biomassa i quins beneficis aportar√† a la poblaci√≥?

Des de 2010, Alcoverencs pel Canvi ha insistit a engegar la Central de Biomassa. La Diputaci√≥ de Tarragona va veure amb molt bons ulls aquest projecte i va aportar el 25% del finan√ßament. Un 50% m√©s del finan√ßament √©s a trav√©s del FEDER i el 25% restant l'ha posat el consistori municipal. En l'actualitat, s'ha fet la licitaci√≥ dels plecs de cl√†usules de l'obra i creiem que a principis de 2020 es comen√ßar√† a construir.

Aquesta xarxa de calor va m√©s enll√† i volem que l'equipament es pugui nodrir dels nostres boscos. Per tant, a trav√©s de l'Associaci√≥ Forestal de les Comarques de Tarragona, s'ha engegat una campanya amb els propietaris dels boscos de l'entorn d'Alcover per tal de fer un pla de gesti√≥ forestal conjunt. Aix√≤ permetr√† tenir un major manteniment dels espais i reduir el risc d'incendis, alhora que l'estella generada d'aquests boscos es podr√† utilitzar en aquesta Central.

En un futur, el Convent de les Arts acollirà la residència d'artistes | Àngel Ullate

 

- Tamb√© ha assegurat que el Convent de les Arts √©s el projecte cultural m√©s emblem√†tic dels √ļltims anys. Com valora les √ļltimes temporades programades i quina projecci√≥ de futur veu a l‚Äôequipament?

En els √ļltims quatre anys, √©s evident que s'ha anat consolidant la programaci√≥ estable al llarg de l'any. De mitjana, tenim m√©s de mitja entrada en tots els espectacles, i molt del p√ļblic que ve √©s de fora d'Alcover. La programaci√≥ actual √©s molt digna i acceptada per la cr√≠tica cultural. De cara al futur, com comentava abans, l'objectiu final de l'equipament √©s aconseguir una resid√®ncia d'artistes, ja que en l'actualitat ens costa trobar allotjaments i recursos per poder acollir-los. 

- La C-37 t√© un √≠ndex de sinistralitat important. Ara que sembla que les obres del t√ļnel del Coll de Lilla avancen a bon ritme, i que el desdoblament de la C-37 est√† aprovat, validat i en exposici√≥ p√ļblica, en quin punt es troba el projecte realment?

En els √ļltims anys, hi ha hagut una pressi√≥ pol√≠tica important per tal de reivindicar l'acabament de les obres de l'A-27. Ara que sembla que tenim el t√ļnel a tocar, l'Ajuntament d'Alcover exigir√† fermament a la Generalitat de Catalunya que es faci efectiu el desdoblament de la C-37, ja que de moment no est√† previst. S'ha de tindre clar que aquesta via s'ha convertit en un dels punts m√©s conflictius del territori, i si no s'hi fa res, amb l'obertura del t√ļnel del Coll de Lilla aquesta situaci√≥ empitjorar√†, ja que les connexions entre les dues vies no s√≥n les adequades. L'equip de govern tamb√© exigir√† que es minimitzi al m√†xim l'afectaci√≥ que puguin tenir els ve√Įns arran d'aquesta actuaci√≥.

No es pot pretendre fer una carretera que uneixi el Port amb el centre del pa√≠s, i que tots els cotxes que venen per la C-14 i  que volen anar cap a la A-27, circulin per la C-37. Aix√≤ far√† que el volum de vehicles d'aquesta via es vegi augmentat exponencialment. Tamb√© s'ha de tenir en compte que els camions amb mercaderies perilloses no podran passar pel nou t√ļnel del Coll de Lilla, i irremeiablement transitaran per la C-37 i generaran una altra perillositat pel nostre terme municipal.

  

- Els rescats a la zona de la Vall del Glorieta, a causa de la imprud√®ncia d‚Äôalguns excursionistes, ha estat un dels temes habituals d'aquest estiu. L‚Äôincivisme i la brut√≠cia √©s una altra de les constants en aquest punt natural d‚ÄôAlcover. Hi ha prevista cap actuaci√≥ o regulaci√≥ d‚Äô√ļs d‚Äôaquests espais per part del consistori?

La Vall del Glorieta forma part del terme municipal de Mont-ral i d'Alcover. La problemàtica que comentes no se soluciona només a nivell alcoverenc, sinó que hi ha d'haver una implicació directa d'altres municipis o fins i tot institucions. En aquest context, hi ha dos aspectes a tenir en compte: l'incivisme de la gent i els problemes que pot generar un alt volum de gent transitant per aquest espai natural en una època amb un alt risc d'incendi.

La zona del Niu de l'√Äliga de la vall del Glorieta √©s una de les zones m√©s freq√ľentades pels excursionistes durant els mesos d'estiu | Bombers d'Alcover

 

En l'√ļltima legislatura es va aprovar el pla d'evacuaci√≥ de la vall del riu Glorieta, i aix√≤ no ho t√© cap altre municipi de Catalunya, tenint en compte la perillositat que t√© el nostre entorn. Juntament amb Protecci√≥ Civil i el Departament d'Interior, s'han buscat les millors f√≥rmules per actuar davant d'una situaci√≥ d'emerg√®ncia d'aquest espai. A part d'aix√≤, aquest estiu des d'Alcover s'ha tancat l'aparcament d'acc√©s a la vall en diverses ocasions en situacions de risc alt d'incendi per√≤ a Mont-ral no s'ha fet cap acci√≥ i les persones accedien a l'espai des d'aquest punt. 

Per altra banda, l'Ajuntament d'Alcover també ha reclamat a la Generalitat poder fer un simulacre d'evacuació de la Vall del Glorieta per tal de generar uns documents amb les deficiències que té l'espai i amb solucions per tal que el consistori les pugui utilitzar. Fa tres anys que treballem a diverses bandes amb l'administració per tal de trobar solucions. La gent ha de visitar aquest entorn natural conscient del lloc on va i de la perillositat que té.

  

- Alcoverencs pel Canvi ha tingut un paper decisiu en la constitució del nou Consell Comarcal de l’Alt Camp. Quins beneficis pot aportar, per al seu poble, que un partit alcoverenc hagi entrat en el pacte comarcal?

L'objectiu del nostre partit √©s treballar per Alcover i l'√ļnic sentit d'entrar en el pacte comarcal ha estat en benefici del nostre municipi. Vam plantejar cinc propostes imprescindibles que beneficiaven els alcoverencs i Junts per Catalunya les va acceptar. Aquestes condicions s√≥n una partida fixa per al manteniment de camins, una t√®cnica de Joventut municipal per desenvolupar pol√≠tiques de joventut descentralitzades del Consell Comarcal, una t√®cnica d'Habitatge que treballi a les instal¬∑lacions alcoverenques, una modificaci√≥ de les rutes escolars en el transport p√ļblic d'Alcover i que el nostre municipi passi a formar part del pacte industrial Camp de Valls.

  

- Per √ļltim, si alg√ļ li deman√©s una definici√≥ d‚ÄôAlcover...

Treballar per all√≤ que m√©s t'estimes √©s molt gratificant i no es pot definir. Alcover ho √©s tot.

Robert Figueras a l'emblemàtica plaça porxada alcoverenca | Àngel Ullate

 

"ūüĎ∂Vallmoll inaugura la nova llar d‚Äôinfants ‚ÄėEl Niu‚Äô" "ūüźóREPORTATGE: M√©s batudes contra els senglars per√≤ menys llic√®ncies de ca√ßadors"