Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

L’església romànica del Pla de Santa Maria es converteix en un retallable per muntar

L’Ajuntament ha impulsat aquest projecte i també un quadern per pintar dedicat a les entitats culturals, socials i esportives del poble
L'església de Sant Ramon del Pla de Santa Maria. | Wikipedia

 

Tenir a casa una maqueta de l’església romànica de Sant Ramon del Pla de Santa Maria ja és a l’abast de tothom gràcies al retallable que ha creat l’estudi vallenc Viñas i Montserrat i que ha promogut l’Ajuntament del Pla. Els mateixos autors han donat forma a un llibre per pintar dedicat a les entitats culturals, socials i esportives del poble. Totes dues obres es presentaran en la inauguració de la Fira del Vent.

 

El retallable de l’església es caracteritza per la cura en els detalls. La rosassa i la portalada, els elements més emblemàtics del monument, són d’un realisme fotogràfic que també s’aplica als blocs de pedra, les mènsules o les cicatrius que mostren els murs. D’aquestes, la més remarcable és la de l’esvoranc que hi van obrir les tropes castellanes durant la Guerra dels Segadors.

 

El dissenyador Joan Maria Viñas explica el procés de creació del retallable: «Treballem amb mesuraments, plànols i moltes fotografies de les parets exteriors i dels detalls. A moltes fotos hi dibuixem al damunt. Són tècniques diferents dels retallables a l’ús i que ens serveixen per donar la textura del monument».

 

També els va ser de gran utilitat el llibre ‘L’església romànica del Pla de Santa Maria’, de Joana M. Virgili i Gassol, editat per l’Ajuntament, que recull molta informació sobre el temple. Tot i així, Viñas precisa que és «un treball molt lent».

 

Una imatge de la maqueta. | Ajuntament del Pla de Santa Maria

 

Les mides de la maqueta, un cop acabada, són 35 centímetres d’amplada, 25 de fons i 22 d’alçada. Muntar-la té una certa dificultat, sobretot per les peces petites o les que fan corba. «És un material pensat per col·leccionistes i està fet d’acord amb el nivell d’exigència d’aquest món», aclareix Viñas.

 

Tot i no ser un joc infantil, els adults no tindran dificultat per muntar-la i molts planencs estaran encantats de tenir-la. En total hi ha vora un centenar de peces creades amb diferents gruixos de paper. Cadascun dels fulls del retallable conté instruccions i també s’inclou un díptic amb informació de l’edifici.

 

Durant els dies de la Fira del Vent, el retallable es podrà comprar a l’estand de l’Ajuntament a un preu promocional de 15 euros. Posteriorment, es vendrà per 18 euros a les oficines municipals.

 

El llibre ‘Pinta les entitats del Pla de Santa Maria’ és un quadern per acolorir en el qual hi ha una pàgina dedicada a cadascuna de les entitats que fan activitats culturals, esportives o de lleure al municipi. En total hi ha vint pàgines on apareixen els equips de futbol, el Club Patí, Nexus Teatre, l’Associació de la Gent Gran i moltes altres.

 

L’estudi Viñas i Montserrat havia fet amb anterioritat un quadern de pintar dels elements del seguici popular de Valls i també una maqueta del celler de Barberà de la Conca. Joan M. Viñas explica que «com a empresa, ens proposem treballar amb organismes de promoció del turisme i de la cultura popular».

 

Tots els nens i nenes empadronats al Pla podran recollir gratuïtament un exemplar del quadern a l’estand de l’Ajuntament de la Fira del Vent. En total, se n’han editat 1.000 exemplars que l’Ajuntament distribuirà també a través de l’escola Sant Ramon. «És ideal per a nens, però la gent que pinta mandales també s’ho pot passar bé”, puntualitza el dissenyador. “Hi ha molt marge per a la creativitat. Cadascú pot triar els seus colors».

 

Més notícies:

D'on prove majoritàriament el turisme que arriba a Valls?

Els més petits descobreixen el misteri de les tombes de Santes Creus amb una original activitat

 

 

 

Comentaris