Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

L'exposició censurada a Madrid sobre els presos polítics arriba a Valls

El vestíbul del Museu de Valls acollirà l’exposició «Presos polítics a l’Espanya contemporània», de Santiago Sierra del 25 al 30 de setembre
L'exposició s'inaugurarà el 25 de setembre a les 19.00 hores. | Cedida

 

L’exposició «Presos polítics a l’Espanya contemporània» es podrà visitar a Valls del 25 al 30 de setembre. Es tracta d’una peça de l’artista i activista madrileny Santiago Sierra, que va ser retirada de la fira Arco de Madrid el passat mes de febrer, essent la primera obra en 37 anys que es censurava en la fira. Ara, el vestíbul del Museu de Valls acollirà una rèplica de la instal·lació original, en una mostra organitzada conjuntament amb Òmnium Alt Camp.

 

L’exposició compta amb 26 plafons on es poden veure fotografies de persones en blanc i negre acompanyades de textos. Des de la seva retirada a Madrid, l’obra ja ha recorregut altres ciutats del territori. La mostra vol fer visible l’existència de presos polítics a l’Estat Espanyol, condemnats per la seva ideologia, especialment d’esquerres. Santiago Sierra ha exposat arreu del món i és conegut pel seu treball de denúncia del capitalisme, l'explotació o el mercat laboral.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valls, Marc Ayala i la presidenta d'Òmnium Alt Camp durant la presentació de l'exposició. | J.V.

 

En l'exposició, l’autor, a més, reflexiona sobre l’efecte de l’anomenada ‘Ley Mordaza’ i interpel·la a l’espectador a no mirar cap a una altra banda. En aquest sentit, la presidenta d’Òmnium Alt Camp, Rosa Olivé, ha afirmat que «estem vivint una retallada de llibertats com no havíem vist des del franquisme».

 

La inauguració de la mostra serà dimarts 25 de setembre a les 19.00 hores. «L’exposició coincidirà amb els dies previs al primer aniversari de l’1 d’octubre, fet que pot ajudar a rebre més visites», ha dit el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Valls, Marc Ayala.

 

L’exposició forma part de la campanya ‘Demà pots ser tu’

La mostra forma part de la campanya ‘Demà pots ser tu’ impulsada per Òmnium, l'Institut de Drets Humans de Catalunya, l'Associació Irídia (Centre per la defensa dels Drets Humans), l'Institut Internacional per l'Acció Noviolenta i la Fundació per la Pau. Les actuacions que es fan en el marc de la campanya tenen l’objectiu de defensar els drets i llibertats i denunciar la seva vulneració.

 

En aquesta línia, l'Ajuntament de Valls va aprovar al ple municipal del passat mes d'abril una moció en contra de la censura i en defensa de la llibertat d'expressió davant la regressió de drets i llibertats.

Comentaris