Moixiganga dia Candela Valls

Valls s'emociona en una nova festa de la Candela amb aroma a Decennals

Per ser diumenge, l'assistència a l'Ofici va ser més massiva que els anys anteriors

Valls, per la Candelera, mai falla. Després d'un cap de setmana intens amb un ball de Gala, la inauguració d'una exposició o un correfoc, ahir diumenge, dia 2 de febrer, la capital de l'Alt Camp va celebrar el dia central de la festa en honor a la Mare de Déu de la Candela, patrona de la ciutat. Des de bon matí, l'església arxiprestal de Sant Joan es va omplir de gom a gom per als diferent actes que s'hi van celebrar. A més, l'assistència dels vallencs va ser molt més massiva que en d'altres anys, pel fet de ser diumenge i davant de la proximitat de les Festes Decennals de 2021

A les 10.30 h, amb puntualitat britànica, va iniciar-se la representació del ball de la Moixiganga de Valls a l'interior del temple. Aquesta escenificació, que només es pot veure el 2 de febrer, basteix les onze figures o misteris que li són propis: l’Oració a l’hort, Quan l’assoten, Quan el coronen, la Palma del martiri, el Gòlgota, la creu, quan el baixen de la Creu, la Dolorosa, l’Enterrament, el Sepulcre i la Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera. En aquest sentit, el ball de la Moixiganga vallenca és una de les poques mostres de teatre popular i religiós que es manté en el marc de les esglésies. 

Professó massiva de les Candeles

L'Ofici solemne es va iniciar, com és costum, amb la tradicional benedicció de les candeles. Alhora, mentre repicaven les campanes, es va donar pas a la professó pels carrers del nucli històric de Valls. La desfilada va sortir per la porta de les campanes, i va entrar de retorn al temple per la porta principal. Va obrir la comitiva multitudinària la creu processional, seguida de les vallenques i dels vallencs, i va ser closa per la presidència religiosa i civil amb la corporació municipal. Les gralles típiques i els timbals van donar la nota sonora a l'acte. A més, durant l'ofici es va cantar el Virolai i, al final, es va fer el besamans a la Mare de Déu amb el cant dels Goigs.

Professó dia Candela Valls
Les gralles van interpretar el toc de professó històric de la capital de l'Alt Camp | Ajuntament de Valls / Pere Toda

Concert a benefici de l'orgue

Els actes candelers van continuar a la tarda. Per una banda, el Centre de Lectura va organitzar un concert de la soprano Aurèlia Pessarrodona i el guitarrista Raúl Sandín, "Del Segle d'Or a l'edat de plata" a benefici del projecte de la Comissió ciutadana de l'orgue de Valls. També, a la sala Kursaal, hi va haver una nova sessió de ballables. Finalment, a l'església de Sant Joan, mossèn Josep Bofarull va clausurar la Novena i també la festa d'enguany amb la seva prèdica. S'inicia ara el temps de descompte per a les Festes Decennals.


Comentaris