Figuerola del Camp prepara la coronació de la seva patrona

Diferents col·lectius del poble treballen en les Grans Festes de la Coronació de la Mare de Déu de l'Esperança, que tindran lloc al mes de desembre
L'Església de Figuerola del Camp anuncia des de fa setmanes la celebració de les festes amb cartells a la façana. | J.G.

 

Encara falten mesos. Ha de passar tot l’estiu i la tardor, però els preparatius no s’aturen i tot ha d’estar enllestit per les Grans Festes de la Coronació de la Mare de Déu de l’Esperança, que se celebraran del 14 al 23 de desembre a Figuerola del Camp. No seran unes festes purament religioses com fins ara, sinó que s’han preparat altres activitats més lúdiques per fer que tots els veïns s’hi sentin partícips.

Figuerola del Camp és un petit poble envoltat de verdor i muntanya que poc passa dels 300 habitants. Aquesta festa, ha estat sempre molt important per al municipi, ja que aplega veïns i forans. Aquest any, però, és especial, ja que la Festa Major de l’Esperança culminarà amb la coronació de la verge, l’única que ha atorgat el Vaticà pel 2018 a tot Catalunya. És per això que l’Esperança ja és present a cada racó del municipi on els col·lectius implicats s’organitzen per fer possible la celebració.

 

Uns cosint; uns altres, component música o creant una pel·lícula amb un guió de ficció; fent quadrar les activitats familiars i musicals... El ritme no para i el poble s’està implicant a través de les entitats i associacions que formen part de la comissió festiva representada per una vintena de persones. Comença doncs, el compte enrere.

 

Les dones del poble vestiran de gala els balcons

El Col·lectiu de Dones de Figuerola del Camp s’està encarregant que tots els balcons del poble llueixin com mai gràcies a la confecció d’uns domassos especials per a l’ocasió. Des de fa mesos, un grup de set dones es reuneix periòdicament per cosir les vores de les teles que penjaran de les façanes.

És una feina que requereix temps, ja que s’han proposat fer un centenar de domassos que es comencen a posar a la venda a la Festa Major de Sant Jaume, aquesta setmana. «Normalment quedem al local que tenim, alguna de les companyes fa la feina des de casa, n’hi ha que som àvies i tenim els néts ara a l’estiu, però estem molt contentes de col·laborar amb tot el que ens demanin», afirma la presidenta del Col·lectiu, Elisenda Comas. Un cop cosides les vores, s’envia la tela a un taller d’estampació on es posa la imatge de les festes i després les dones cusen els serrells.

 

El col·lectiu de dones del poble s'encarrega de cosir els domassos per la festa. | J.G.

 

Un himne per la Festa de la Coronació

Una celebració com aquesta no es podia quedar sense banda sonora. És per això, que el compositor reusenc Josep Enric Peris, ha creat l’ ‘Himne de la Verge de l’Esperança’, una peça musical que està inspirada en la devoció i la tradició que es respira al poble durant les festes, de les quals Peris n’és coneixedor. «Ha estat un regal del cel poder fer aquest himne», afirma el compositor. La idea és que aquest tema el pugui cantar tot el poble «que la gent s’aprengui la lletra», diu i pugui quedar per sempre més com a element d’aquestes festes.

 

El compositor reusenc, Josep Enric Peris, assaja l'himne amb el piano. | Cedida

 

 

L’escola del poble porta l’Esperança a la pantalla gran

L’escola Mare de Déu de l’Esperança del poble també ha posat el seu granet de sorra. Aprofitant que aquest any un dels projectes de l’escola tractava sobre el cinema, els nens i nenes de cicle mitjà i superior han tret el seu enginy per crear i gravar una pel·lícula sobre la llegenda de la Mare de Déu de l’Esperança, que explica que va protegir els habitants de Figuerola del Camp de les epidèmies de pesta segles enrere. Es tracta d’un conte audiovisual on els petits han dissenyat i creat els personatges, han inventat la història i han pintat els decorats.

 

 

Un dels temes a treballar en el concurs literari d’enguany també ha estat la festivitat de l’Esperança. «Es va deixar llibertat perquè escrivissin sobre allò que ells volguessin, però hi havia aquesta opció que molts van triar», explica la directora de l’escola, Carme Plana i el resultat ha estat el d’uns textos molt originals i creatius. De cara al curs vinent, els alumnes de cicle mitjà i superior crearan una auca que editarà l’Ajuntament i que es posarà a la venda. La directora de l’escola fa una bona valoració de la implicació dels alumnes amb el tema, «als nens els agrada conèixer les tradicions del seu poble i participar en la festivitat per transmetre-ho el dia de demà a futures generacions».

 

Alguns dels treballs que els alumnes de l'escola han fet amb motiu de la celebració. | TARRAGONADIGITAL

 

 

Els majorals, l’ànima de la Coronació

La celebració de les festes de l’Esperança de Figuerola del Camp té dues figures clau, sobre les quals recau el pes de l’organització: són els majorals, dues persones, generalment homes, que en aquesta ocasió estan representats pels figuerolins Albert Oliva i Joan Anton Aubia. Per tal de fer front a la despesa de la corona que portarà la Mare de Déu, s’ha fet una recaptació popular que continua oberta.

 

«Des de la comissió organitzadora es vol donar les gràcies a tots els veïns de Figuerola per la bona disposició en la preparació de les festes i per l’acceptació que ha tingut la subscripció popular de la corona de la Mare de Déu. Tenim a tocar la cobertura del pressupost de la corona, només cal una última empenta», afirmen els majorals i animen als figuerolins a seguir col·laborant a través del compte corrent de la confraria (ES10 2100 0782 9002 0010 1352). Aprofitant la celebració de la Festa Major de Sant Jaume que és tot just aquest cap de setmana, es presentarà el marxandatge oficial de la coronació on es podran comprar els domassos, bosses, clauers i tasses.

 

 

El marxandatge de les festes ja està a punt per posar-se a la venda. | TARRAGONADIGITAL

 

 

L’Ajuntament, part activa de la festivitat

Des de l’Ajuntament també s’està col·laborant per fer possible la festa, que té un fort component religiós, però també de tradició i el paper del consistori passa per reforçar i potenciar totes aquelles activitats lúdiques que hi ha programades. També l'Arquebisbat de Tarragona ha jugat un paper fonamental, ja que el mateix arquebisbe, Jaume Pujol, va ser qui va presentar un dossier al Vaticà per fer possible la coronació. Precisament, serà l'arquebisbe qui posarà la corona al cap de la verge al desembre.Tot està en marxa per fer que les festes de la Mare de Déu de l’Esperança prenguin una nova embranzida i aquest 2018 quedi emmarcat com un gran any en la història del poble. Les ganes hi són i, amb els preparatius, Figuerola de Camp és ara un poble carregat d’Esperança.

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris