PORTADES

📰 Les portades d'avui, 18 de novembre

Firagost 2018: una passejada amb els cinc sentits

Milers de persones assisteixen a la fira del camp català a Valls, que avui finalitza amb l’actuació castellera
El carrer de la Cort, de gom a gom en la primera jornada de la Firagost 2018. | Isma Llanes

 

Per passejar per la Firagost de Valls s’han d'obrir bé els cinc sentits: l’olfacte, molt important. Els amants dels formatges i els embotits tenen el seu lloc a la plaça del Pati. Només entrar-hi és inevitable que la seva olor ens envaeixi. Avançant una mica, i després d’haver comprat uns quants fuets, algun formatge i pa calentó acabat de fer, ja al carrer de la Cort, l’olor és més dolça i passa rere passa es va convertint en un agradable perfum de préssec, barrejat amb mel, procedent de les parades que hi ha instal·lades.

 

Precisament la mel és un dels atractius d’aquest carrer, ja que una de les seves parades té una singularitat que fa que tothom s’hi aturi. «Mira mama, són abelles de veritat!», diu un nen a la seva mare en passar per davant de la parada de Mel El Remei, d’Alcover. Res més lluny de la realitat. Un rusc amb abelles mostra a través d’un vidre com treballen aquests insectes per fer la mel. És el primer any que les porten a la fira, per això la gent se sorprèn molt quan passa per davant i els més curiosos fan preguntes a la persona que atén la parada.

 

Més endavant, els colors de les verdures i fruites de totes les mides activen el sentit de la vista i una barreja cromàtica cridanera s’apodera de tot el carrer. Si és al matí, és pot veure en un sol cop d’ull i al ritme que es vulgui; a la tarda, on es concentra moltíssima més gent, el pas lent obliga aturar-se a cada passa i contemplar amb més detall cada racó de les parades.

 

El fil musical que surt dels altaveus, acompanya el sentit de l’oïda durant tot el recorregut, on de tant en tant es van anunciant les activitats i els horaris de la jornada. El camí ‘típic’ que segueix el visitant, comença al Pati, segueix pel carrer de la Cort fins a arribar a la plaça del Blat, on els més petits feien ahir boletes de fang en un taller de ceràmica, per convertir-les en originals creacions. Després es torna per l’altra banda del carrer de la Cort i va a parar de nou al Pati. Allà, si abans no s’ha degustat algun formatge, embotit, oli o pa pel camí, estan esperant les ‘food trucks’, on el sentit del gust cobra vida i el visitant pot omplir l’estómac amb els àpats que ofereixen o tastar una cervesa artesana.

 

El rusc d'abelles d'aquesta parada de mel (a la dreta) desperta la curiositat dels visitants. | J.G.

 

Més enllà de les parades de menjar

Fora de les parades de menjar i beure, ja a la plaça del Quarter, polseres, arracades, samarretes, joguines i infinitat de productes artesanals fan les delícies de petits i grans. «És quasi una tradició que cada Firagost em compri unes arracades», afirma una noia, mentre mira una parada de joies fetes a mà. En aquesta zona el sentit del tacte és el protagonista i les mans es perden remenant entre vestits i fulards. Per acabar de fer la volta, el passeig de l’Estació ofereix el bo i millor de la maquinària agrícola, un clàssic de la fira que també aplega milers de persones les dues jornades.

 

Els carrers bullen de gent i calor

En aquesta Firagost, però, s’activa un sisè sentit: el de la calor. Moltes parades passen com poden les altes temperatures que hi ha aquests dies a Valls. Alguns s’ajuden amb el suport d’un ventilador que de tant en tant deixa anar una mica d’aire per poder respirar millor, d’altres amb un vano i n’hi ha que aguanten la jornada sencera sense res de tot això. Riuades de gent passegen amunt i avall. Els carrers bullen amb els visitants i la calor.

 

Avui encara es pot gaudir de la fira amb els cinc sentits, passejant, degustant o comprant, i al vespre queda un dels moments àlgids on els castells de les colles vallenques posaran el punt final a l’edició de la fira d’aquest any.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris