Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

PORTADES

Les portades d'avui dimecres, 24 d'abril

FOTOS

La jornada castellera de Sant Jordi a Tarragona, en imatges

Valls acollirà l’exposició fotogràfica ‘Els primers trets de Francesc Boix’

Organitzada per l’Institut d’Estudis Vallencs, es podrà visitar del 31 de gener al 17 de febrer a la Sala Sant Roc de la capital de l’Alt Camp
Dos soldats amb una metralladora dins d’una trinxera. 1938-39. | Francesc Boix

 

El mes de març de 2013, la Comissió de la Dignitat va adquirir en una subhasta 1.371 negatius del fons fotogràfic d’un fotògraf desconegut. Per aconseguir-ho es va fer una crida ciutadana per a recollir 7.500 euros, fita que es va assolir amb les aportacions d’unes cinquanta persones, l’editorial Ara Llibres i la revista Sapiens. Aquests negatius són de nitrat de cel·lulosa de 35mm i de format 127 amb imatges dels anys de la II República i la Guerra Civil espanyola. Estaven guardats en una capsa de fusta, dues de llautó i algunes fundes d’arxivador de plàstic. El material presenta un bon estat de conservació i alguns dels negatius anaven acompanyats d’anotacions manuscrites.

 

Un grup de quintos de la lleva del 40 i del 28 de la 30a Divisió fa instrucció. 1938. | Francesc Boix

 

Un grup de treball va fer la investigació, la digitalització i la catalogació del fons fotogràfic. El treball conjunt amb la Comissió de la Dignitat va permetre que es pogués desvetllar l’autoria de les fotografies. Les de la Guerra Civil espanyola són del fotògraf Francesc Boix fetes al llarg de 1938, primer al front d’Aragó -Martín del Río, Pancrudo, Berbegal, Quinto i Fuentes de Ebro- i després al front del riu Segre, la zona compresa entre la serra del Montsec al nord i les poblacions de Vilanova de la Barca al sud i Sanaüja a l’est. La resta de fotografies, aproximadament la meitat del fons, són d’autor desconegut i daten entre 1930 i 1936. Aquestes imatges són de retrats femenins, vistes de Sitges, Montjuïc, rodalies de Barcelona, alguns fets històrics com les eleccions de 1931 i 1932 i les destrosses dels fets del Sis d’octubre del 34.

 

L'exposició de Francesc Boix arriba a Valls

Aquesta exposició està fent itinerància per diferents poblacions i va acompanyada d’un llibre publicat per l’editorial Ara Llibres. L’exposició arriba a Valls a finals de gener de 2019. Concretament el dijous 31 de gener s’inaugurarà a les 7 de la tarda a la Sala sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs, i es podrà visitar en l’horari habitual fins el 17 de febrer. Com activitat complementària, el dimecres 13 de febrer a 2/4 de 8 del vespre es presentarà a la Sala d’Actes de l’IEV el documental’Las dos guerras del fotógrafo Boix’ (RTVE, 2015), amb la intervenció de Ramon Barnadas i Ricard Marco, membres de Fotoconnexió i comissaris de l’exposició ‘Els primers trets de Francesc Boix’.

Comentaris