Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ATENCIÓ

Rescaten dos excursionistes perduts a la zona de la Cova Pintada, al Parc Natural dels Ports

Una fuita de productes inflamables a Alcover obliga a activar el pla per risc químic

Protecció Civil ha recomanat el confinament malgrat que assegura que no s'ha generat cap núvol tòxic
Una fuita a Cator obliga a activar el pla de risc químic. | J.G.

 

Una fuita a l'empresa Catalana de Tractament d'Olis Residuals (Cator) ha obligat a activar la nit d'aquest dilluns, 24 de setembre, el Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya PLASEQCAT. Segons ha informat Protecció Civil, s'ha activat en fase d'alerta després d'un accident en aquesta empresa ubicada a Alcover, a la carretera C-14 de Reus a Montblanc, al punt quilomètric número 22. El pla ha sigut desactivat al voltant de dos quarts de dues de la matinada, un cop s'ha aturat la fuita. Es tractava d'una fuita de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) a la sala de calderes.

 

Els Bombers i els treballadors han controlat la fuita

Tal com informa Protecció Civil, la barreja d'aquests dos productes és inflamable i provoca una olor molt forta. La fuita s'ha produït en un tram d'entre 10 i 15 metres de canonada a la sala de calderes i, un cop detectada, el personal de l'empresa l'ha pogut aïllar i confinar-la dins la sala, la qual han inundat amb escuma. L'accident en aquesta plana de tractament d'olis residuals no ha deixat cap persona ferida. 

 

Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, que han aturat la fuita tancant les vàlvules del sistema on s'ha detectat la incidència. Paral·lelament, els Bombers també han neutralitzat el producte fuitat, que han contingut en uns dipòsits a l'interior de l'empresa. Els Bombers han abaixat la temperatura del producte inundant-lo amb escuma. Fins a la CATOR també hi han acudit els Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), malgrat que no hi ha hagut cap ferit.

 

Protecció Civil ha recomanat el confinament dels veïns

La forta olor provocada per la barreja dels productes químics ha alertat diversos veïns de la zona que han trucat al Telèfon d'emergències 112 de Catalunya, que ha registrat fins a 36 trucades de veïns d'Alcover, el Morell, Vilallonga del Camp, la Pobla de Mafumet i la Canonja. Tot i que s'ha descartat la possibilitat de formació d'un núvol tòxic, Protecció Civil ha recomanat que els veïns de la zona es confinessin a casa tancant finestres i portes i apagant aparells de ventilació. 

 

La CUP i SI demanen una reunió urgent

Per la seva banda, el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular d’Alcover ha demanat una reunió urgent de la comissió de seguiment de l’empresa per tal, diuen, que aquesta «doni les explicacions necessàries». A la proposta de reunió s'hi afegit Solidaritat Catalana per la Independència que lamenta «la manca de cortesia política de l'equip de govern» esgrimint falta d'informació sobre el succés al seu partit i a la ciutadania.

 

S'avança la reunió de seguiment amb Cator

Segons ha explicat la companyia, els fets van tenir lloc vora les 22.30 hores d'ahir diumenge, 23 de setembre quan es va produir «la ruptura accidental d´una rama del transmissor de cabal del circuit d´oli tèrmic, dintre de la nau de calderes» fet que va provocar la fuita i la consegüent emissió d'un nuvol de vapor. Cator també destaca la presència, durant la mateixa nit, de tècnics del departament de Medi Ambient de la Generalitat que després de prendre lectures a la zona van confirmar «l'absència de productes tòxics o nocius en l'atmosfera de les instal·lacions».

 

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Robert Figueras ha assegurat que en conèixer la notícia immediatament es va desplaçar al lloc dels fets per observar de primera mà l'evolució de l'incident. Al mateix temps ha confirmat a VallsDiari que la reunió de seguiment que periòdicament fa el consistori amb Cator –i que estava prevista pel mes de novembre– s'avançarà a aquest dijous. La trobada reuneix un membre de cada partit polític amb representació municipal, representants de l'empresa i del Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC).

Comentaris