Més il·luminació, asfaltatge i seguretat: Valls aposta pel seu motor econòmic, el Polígon Industrial

L’Ajuntament preveu importants inversions al polígon vallenc. La més destacada, és el nou enllumenat, amb un pressupost de 604.000 euros

Disposa de més de 300 hectàrees de terreny industrial i 70 de residencial, acull unes 300 empreses amb més de 4.000 treballadors i és un dels polígons industrials més grans de Catalunya, estratègicament ben connectat amb autopistes i autovies. Amb més de 50 anys d’història, el Polígon Industrial de Valls mira al passat a través d’aquestes cinc dècades; fa front al seu present ple d’activitat i, sobretot, al futur, on inversions de diverses característiques garantiran el seu progrés i funcionament.

Per tal d’afavorir aquest desenvolupament, l’Ajuntament de Valls, ha programat un seguit d’injeccions econòmiques en forma de millores que ja s’estan duent a terme en l’actualitat o que tindran lloc durant els pròxims mesos. De fet, el polígon s’endú una de les principals partides dels pressupostos d’enguany i el consistori hi aposta, perquè «és el motor econòmic de la ciutat i la seva imatge ha de ser bona», com ha expressat l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré.

La topada de camions, els robatoris o el vandalisme que ha patit la zona anteriorment es vol substituir per una renovació del polígon que l’adapti a les seves exigències. A més, s’ha escoltat una de les demandes que van sorgir en una de les darreres reunions de treball del projecte Pacte Camp de Valls-Parc Industrial de l’Alt Camp: la necessitat d’ampliar l’enllumenat, la qual cosa no s’havia fet mai fins ara.

La gran inversió al polígon de Valls: el nou enllumenat

Precisament, el projecte del nou enllumenat del Polígon Industrial de Valls començarà a executar-se durant aquest any. Les obres es faran per fases que, un cop completades, hauran suposat una forta inversió que arribarà a 1,5 milions d’euros.

De moment, enguany es durà a terme la primera etapa, pressupostada en 604.000 euros i que permetrà actuar en sis dels principals carrers de la zona. Estem parlant dels carrers Artesans, Licoristes, Curtidors i Basters i bona part de la rambla de Palau de Reig de Dalt i un sector del carrer Blanquers. «Començarem per la zona on hi ha les empreses més noves perquè la il·luminació ara no és suficient», ha expressat Dolors Farré.

Empresa Griffith Foods, al polígon de Valls.
Griffith Foods, una de les empreses que s'ha instal·lat a Valls els darrers anys. | Júlia Giribets

Per tal de desenvolupar la primera fase del projecte, l’Ajuntament de Valls ha demanat finançament al Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat (PUOSC) i, alhora, s’ha inclòs al pressupost municipal com una de les partides més importants. Però, quina millora suposarà el nou enllumenat? Es renovaran 307 fanals amb tecnologia LED, més eficient i amb major vida útil, la qual cosa augmentarà la sensació d’il·luminació als carrers del polígon, tenint especial cura en l’enllumenat de les cruïlles, reduint les avaries i disminuït en consum i el cost energètic en prop d’un 80%.

Des del consistori destaquen que un dels punts més importants del projecte és la renovació dels quadres elèctrics que inclouen un nou sistema de gestió per control remot, que permet obtenir dades en temps real del consum elèctric, automatitzar les hores d’encesa i graduar la potència de l’enllumenat. A més, es podran detectar avaries de manera instantània per poder actuar i solucionar-les més ràpidament.

També s’instal·laran una vuitantena de fanals nous que serviran per a reposar aquells que estan malmesos per col·lisions de vehicles o perquè han desaparegut. Aquest any, doncs, el polígon vallenc continuarà en obres per tal de millorar la zona. Amb aquesta primera fase de l’enllumenat, ja s’haurà complert amb el 40% del total del projecte, que s’anirà executant per etapes en els pròxims anys.

L’altre gran projecte: el nou accés al polígon

Un dels altres projectes que podran marcar un abans i un després al polígon vallenc es durà a terme també aquest 2020. Es tracta del nou accés nord al complex industrial que executarà l’Incasol mitjançant una nova rotonda a la carretera del Pla, a la zona de Palau de Reig.

Carretera d'accés al polígon vallenc.
Es millorarà l'enllumenat del polígon i es crearà un nou accés a la zona nord. | Júlia Giribets

Són unes obres importants, ja que es genera aquesta nova entrada en una zona amb la concentració de grans empreses com Ikea 1, Ikea 2, les noves de Prat Internacional Brand, Frigicoll o el parc industrial que està fent l’anglesa Gazeley. Però el fet més destacat, és que a part d’afavorir l’accessibilitat al polígon, la rotonda millorarà la mobilitat i la seguretat de la circulació. A més, el projecte preveu el desdoblament dels laterals de la carretera C-37.

De fet, la implantació de noves empreses al polígon vallenc ha estat molt important els darrers anys i, si es treballa en la mateixa direcció que fins ara, ho seguirà sent en el futur. «L’organisme autònom Vallsgenera ha fet i està fent molt bona feina en la captació de noves empreses», ha dit l’alcaldessa.

Ja s’han asfaltat dos importants carrers del polígon

Els darrers mesos, a més, s’han asfaltat dues importants vies del polígon que es trobaven en molt mal estat: el carrer Artesans, amb una inversió de 172.000 euros; i el carrer Licoristes, amb unes obres que s’han fet per fases, invertint 87.000 euros l'any 2019 i 99.000 en la segona fase que s’ha dut a terme aquest passat mes de febrer, amb l’arranjament d’embornals, la pintura de la senyalització horitzontal, els passos de vianants i les zones d’aparcament.


Comentaris