Junts per Valls vol promocionar habitatges al Barri Antic de la ciutat

La plaça de l’Oli, el solar situat al costat de la Biblioteca Carles Cardó, Sant Antoni-Santa Margarida i Sant Francesc-Santa Marina, quatre dels àmbits de creació de nous habitatges
La roda de premsa s'ha dut a terme a la plaça de l'Oli de Valls | Cedida

 

Junts per Valls proposa en el seu programa electoral un paquet de mesures per donar resposta a la necessitat d’habitatge assequible i de qualitat que es concentren en una triple dimensió: d’una banda, l’habilitació de zones de nova construcció; de l’altra, l’actuació sobre els habitatges desocupats per incentivar la seva reforma i retornar-los al circuit d’oferta; i finalment, vetllant perquè es finalitzin les promocions iniciades però no acabades.

 

Avui, Dolors Farré ha destacat que «donar resposta a les necessitats d’accés a l’habitatge de la població ha de passar a ser prioritari per l’Ajuntament, perquè és un aspecte clau de benestar i qualitat de vida i de cohesió de ciutat». Farré ho ha assenyalat junt amb Sònia Roca, Martí Barberà i altres membres de la candidatura, en la presentació del programa en matèria d’habitatge celebrat a la plaça de l’Oli.

 

Precisament, serà al Barri Antic i en aquesta plaça on Junts per Valls planteja que l’Ajuntament faci un pas més, assumint directament la promoció pública d’habitatges. La plaça de l’Oli, en concret el pany nord que actualment es troba en molt mal estat de conservació, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal ja preveu la seva expropiació, una oportunitat per generar nou habitatge i, a la vegada, rehabilitar aquesta plaça emblemàtica i singular del centre històric.

 

La promoció pública municipal d’habitatge s’hauria estendre a tres zones més del Barri Antic: el solar situat al tram inicial dels carrers Sant Antoni i Santa Margarida, actualment propietat d’un banc i que ocupaven antics edificis que es van ensulsiar fa uns anys; el solar situat al costat de l’edifici de la Biblioteca Carles Cardó; i, finalment, a la cruïlla dels carrers Santa Marina i Sant Francesc, una promoció que l’Ajuntament ha iniciat recentment amb els processos d’expropiació.

 

Sònia Roca ha posat en relleu que les propostes de Junts per Valls en matèria d’habitatge propicien la ciutat consolidada re-centralitzant el Centre Històric equilibrant d’aquesta manera la ciutat. Pel que fa al Barri Antic les promocions d’habitatges que iniciarem seran tant d’habitatge de protecció com d’habitatge lliure, afavorint la mescla enriquidora de persones que ja hi ha al barri i al conjunt de la ciutat”. En aquest punt, Roca afegeix que «cal fugir d’actuacions que generin una oferta únicament d’habitatge social, que pugui crear ghettos perquè això trenca la cohesió i desnaturalitza la vida del propi barri. Fugirem tant de la gentrificació com de la ghettització».

El pany nord de la plaça de l'Oli està inclòs en el POUM aprovat la setmana passada | Jordi Vilanova

 

Registre municipal d’immobles buits i ampliar ajuts al lloguer

Les propostes de Junts per Valls també estableixen la necessitat de tenir una bona diagnosi del parc edificat existent, tant pel que fa a la seva ocupació com el seu estat de salut, sobretot al Barri Antic. En aquest sentit s’accelerarà el Registre Municipal d’Immobles Buits, registre que permetrà donar resposta a les necessitats d’habitatge de lloguer assequible, mitjançar entre propietaris i possibles inquilins per a facilitar la masoveria urbana, rehabilitar habitatges en model de cessió temporal, així com intensificar les campanyes per donar a conèixer els ajuts disponibles per crear habitatge a lloguer, ampliant subvencions, bonificacions i garanties per als propietaris. A més, cal obrir el ventall, facilitant la implantació d’altres models com el de l’habitatge cooperatiu.

 

També es proposa intensificar el protocol d'atenció a les famílies afectades pels desnonaments. Això ha de permetre que, en aquestes situacions, s'activi el protocol amb el qual serveis socials elaborarà un informe de vulnerabilitat. En paral·lel, l'Ajuntament sol·licitarà al jutjat l'aturada del desnonament i s'obriran negociacions amb les entitats financeres per intentar trobar una solució per a la persona o família afectada que es concreti, o bé en el pagament d'un lloguer social, o bé en la dació en pagament que permeti als afectats quedar lliures del deute.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris