L’Oficina Jove de l’Alt Camp es desplaça als patis dels instituts per informar sobre temes «d’interès juvenil»

L’infomòbil inicia un projecte d’informació als instituts i escoles de secundària per tal d’oferir informació especialitzada sobre diversos àmbits
Un grup de joves escolta les explicacions que es donen a l'Infomòbil. | Cedida

 

L’Oficina Jove de l’Alt Camp ha posat en marxa l’Infomòbil, un projecte que facilita l’accés a la informació a les persones joves, acostant-la a llocs on acostumen a transitar; en aquest cas els instituts, les Unitats d’Escolarització Compartida (UEC) i escoles de secundària de la comarca.

 

D’aquesta manera l’Oficina Jove es desplaça un cop al mes a cada centre educatiu de la comarca durant les hores d’esbarjo aportant temes d’actualitat juvenil local, comarcal i general.

 

Els diferents temes que es tracten durant aquest curs són: l’oferta d’oci, lleure, cultura i esports, l’associacionisme i la participació, la igualtat de gènere, LGTBI i l’assetjament escolar, les opcions d’educatives i de formació i finalment, l’oferta d’activitats i feines d’estiu.

 

Es recull l’opinió dels joves per impulsar noves activitats

D’altra banda, l’Oficina Jove de l’Alt Camp recull interessos i propostes d’activitats que fan els i les joves a través d’una bústia, per tal de conèixer les tendències juvenils i poder impulsar la programació d’activitats juvenils atractives a la comarca.

 

Segons han explicat des de l'Oficina Jove de l'Alt Camp, en el marc de la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil (XNEJ), «es vetlla per oferir un servei d'informació juvenil integral i de qualitat tenint en compte totes aquelles temàtiques que poden incidir en el desenvolupament personal i social de les persones joves; a través de la informació, orientació i assessorament especialitzat, aquesta vegada a través de la descentralització als instituts i escoles de secundària».

 

El fet que les persones joves de la comarca coneguin l’oferta de recursos i serveis, «promou una major participació i implicació en les polítiques de joventut locals, així com una major autonomia en la presa de decisions de futur».

 

La Conca de Barberà acull un projecte similar: 'la carpa al pati'

L'Oficina Jove de la Conca de Barberà també realitza un projecte similar sota el nom de 'la carpa al pati'. El col·legi Mare de Déu de la Serra de Montblanc va acollir la segona sessió d'aquesta iniciativa, amb l'objectiu de crear un espai participatiu, informatiu i sensibilitzador als centres d'educació secundària i Batxillerat de la Conca de Barberà.

 

El passat divendres, el pati d'aquest centre es va omplir de desenes de joves encuriosits que s'aturaven davant la carpa blava de l'Oficina Jove. Allà van trobar un dau de grans dimensions, una maleta plena de sorpreses, un altaveu amb música i tres tècniques de Joventut dinamitzant un joc a l'estil Trivial.

 

La carpa blava de l'Oficina Jove de la Conca de Barberà, fent activitats per a joves. | Cedida

 

Els joves havien de tirar el dau i respondre correctament una pregunta relacionada amb l'Oficina Jove. Si l'encertaven s'enduien un obsequi que corresponia al número que havia sortit al dau. Es van endur pomes, bolígrafs divertits, gorres, motxilles o un aparell per fer massatges al cap. Hi van participar prop de 40 joves, sobretot de 1r i 2n d'ESO.

 

La carpa se situa al pati una vegada al mes i, en cada ocasió, tracta una temàtica de manera monogràfica. Els alumnes, durant la seva hora del pati s'hi poden acostar i participar de les propostes que planteja l'Oficina Jove. Aquesta setmana la carpa es desplaça a l'Institut Joan Amigó de l'Espluga de Francolí i el dia 27 a l'institut Joan Segura de Santa Coloma de Queralt.

 

'La carpa al pati' és un projecte de l'Oficina Jove en col·laboració amb els centres de secundària de la comarca i amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

 

El paper de l'Oficina Jove

Les Oficines Joves tenen com a objectiu la creació i desplegament de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, amb la finalitat de facilitar la realització del projecte de vida de les persones joves atenent la diversitat de formes i models de vida, millorant la taxa d’emancipació juvenil.

 

Són una iniciativa de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya que, de manera interinstitucional i interdepartamental, amb altres administracions (Ajuntaments i Consells Comarcals) i agents, posa a l’abast de la joventut una xarxa de serveis i equipaments que pretén afavorir el seu procés d’emancipació.