Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

L'oposició carrega contra les ordenances fiscals de Valls per a l'any 2019

L'equip de govern aprovarà aquest dilluns 24 de setembre els impostos i taxes per a l'any vinent
Ajuntament de Valls. |  VallsDiari.cat

Els regidors de la CUP, PSC, Compromís per Valls i PP han criticat les ordenances fiscals de Valls per a l'any 2019 que aquesta setmana ha presentat l’alcalde Albert Batet i que inclouen com a mesura estrella una rebaixa del 4,4% a l'Impost de vehicles de tracció mecànica i congelació de la resta de taxes i preus públics. 

 

En concret, la proposta de l'equip de govern situarà l'índex d'impost de vehicles en l'1,67%. D'aquesta manera, els vehicles de 8 a 12 cavalls fiscals pagaran l'any vinent 56,91 euros, mentre que per potències superiors serà de 120,14 euros (12 a 16cv), 149,65 euros (de 16 fins a 20 cv) i 187,04 euros per als cotxes de més de 20 cavalls. La reducció també beneficia propietaris de tractors i vehicles agrícoles, autobusos, camions, remolcs i, en especial, les motocicletes amb reduccions també del 4,4%.

 

Crítiques de tota l'oposició

Tot i que les ordenances s'aprovaran aquest proper dilluns 24 de setembre, ja que l'equip de govern, format per ERC i PDECat, disposa de majoria absoluta, els grups a l'oposició han sortit al pas i han expressat la seva opinió.

 

La CUP vol progressivitat en les ordenances 

El portaveu de la CUP, Jordi Robert, ha lamentat que el seu grup voldria veure reflectit en els impostos i taxes «progressivitat» i segons els anticapitalistes en aquestes ordenances «això no s'hi reflecteix». Malgrat això, els cupaires també han volgut destacar que fins ara Valls tenia un dels impostos de circulació «més alts».

 

PSC: «Ordenances a cop de titular»

Per la seva banda, la portaveu del Partit Socialista de Catalunya, Rosa Maria Ibarra, ha lamentat que les ordenances municipals es facin a «a cop de titular». «Aquesta vegada li toca a l'impost de vehicles, que era de les més altes de les nostres comarques, però des del PSC creiem que s'ha de valorar la pressió fiscal, en general, i en aquest sentit, cal fer una anàlisi de què han pujat en els últims anys els impostos, especialment l'IBI, i sobretot, la ciutadania haurà de valorar si allò que paga a les arques municipals és proporcional als serveis que rep», ha destacat Ibarra. Per altra banda, deixen per més endavant, un «anàlisi amb major profunditat» de la proposta d'ordenances feta per l'equip de govern. 

 

Partit Popular: «congelar impostos en any electoral és oportunisme»

El regidor del Partit Popular, Francesc Caballero, creu que congelar impostos «és una bona notícia, quan es fa per convenciment ideològic. Quan es fa en any electoral és simplement oportunisme».

 

Per altra banda, els populars han recordat, com ja han fet en altres ocasions, que «Valls és fiscalment car. Les fortes pujades d'anys anteriors indiquen que això és una harmonització, però mai una baixada. Congelar índex IBI i practicar una pujada del valor cadastral és enganyar», ha etzibat Caballero.

 

Compromís per Valls: «el ciutadà ha patit pujades com en l’IBI, i ara en fan una operació de maquillatge»

Per altra banda, el regidor de Compromís per Valls-ICV, Ramon Font ha assenyalat que la seva formació ja intuïa que «a les portes de les eleccions municipals el govern faria la jugada de congelar i, fins i tot, rebaixar algun impost o taxa». Però, al mateix temps, l'edil també ha volgut posar èmfasi en el fet que Compromís no oblida «que abans, en aquest mateix mandat, el ciutadà ha patit pujades com en l’IBI. I ara en fan una operació de maquillatge».

 

Per Compromís, «limitar-se a rebaixar o congelar impostos no respon a un principi d’equitat». Per últim, Font creu que la proposta de l'equip de govern «beneficia a qui més té. Tenim un sistema que no permet que es tributi en funció de l’estatus econòmic de cada ciutadà. Amb subvencions o ajuts no és suficient. Cal que es pagui amb proporcionalitat».

Comentaris