L'orgue de Valls ja supera els 300 padrins i tubs apadrinats

La comissió ciutadana va celebrar dissabte la tercera edició de l'entrega de diplomes als nous padrins del futur instrument
Entrega de diplomes dels nous padrins de l'Orgue de Valls. | Cedida

 

L’Orgue de Valls ja ha superat els 300 padrins i tubs apadrinats des que va començar la campanya per a finançar el projecte de recuperació de l’instrument, que té previst estrenar-se amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 2021. S’ha assolit bona part del previst, però encara no s’ha arribat al total necessari.

 

De fet, l'església de Sant Joan va acollir dissabte a la tarda la tercera edició de l'acte d'entrega de diplomes als nous padrins i padrines de l'orgue de la ciutat.

 

A l'entrega es van repartir fins a 50 nous diplomes a particulars, famílies, empreses i entitats i associacions. Hi van participar l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, mossèn Joan Àguila i el diputat de la Diputació de Tarragona, Mateu Montserrat.

 

L'acte va servir per lliurar els títols un a un, a més de fer entrega d'un tub representatiu i fer una fotografia de grup a les escales de l'altar major.

 

Les col·laboracions ciutadanes han superat les previsions inicials

Mossèn Joan Àguila, en cloure l'acte, va voler posar en valor la immensa implicació dels ciutadans de Valls amb el projecte de recuperació destacant que el número de col·laboradors ha superat fins i tot les previsions inicials de la comissió ciutadana impulsora del projecte. Durant l'entrega també es va agrair la implicació de les administracions, Ajuntament i Diputació de Tarragona, per tal que la recuperació pugui ser una realitat.

 

La campanya de participacions en el projecte continua encara activa, de fet encara seguirà en marxa fins a la data de l'estrena del futur instrument i la comissió ciutadana continuarà treballant per incorporar nous padrins, col·laboradors i mecenes pel projecte.

 

L’Orgue de Valls a l’església de Sant Joan destacarà per la seva verticalitat i alçada de 14,7 metres que el convertirà en el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa.

 

Els 1.300 tubs en disposició vertical simularan tres grans torres: una de central i més destacada que recordarà el campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya, i dues torres laterals inspirades en les construccions de les dues colles dels Xiquets de Valls.

 

A més, tots els tubs de la façana estaran ordenats en corones, en una disposició que simularà la forma d’una pinya castellera. L’orgue tindrà també una sonoritat singular i ben vallenca.

 

D’aquesta manera, reunirà amb equilibri sonoritats barroques i romàntiques que el convertirà en un instrument versàtil per a la interpretació de la literatura musical de les diferents èpoques, però a més, tot fent honor a la tradició vallenca, l’orgue disposarà d’un registre especial de gralla fet amb ressonadors tornejats en fusta de noguera. Això farà de l’orgue un instrument únic, amb una nova sonoritat enèrgica i brillant.

 

Aprovació del conveni pel projecte de l'orgue de Sant Joan

Per la seva banda, la Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls va aprovar i va formalitzar la setmana passada el conveni amb la parròquia de Sant Joan que estableix la subvenció municipal de 200.000 euros al projecte de recuperació de l'orgue de l'església de Sant Joan.