ÚLTIMA HORA

Agredeixen un revisor de tren al seu pas per l'estació de Sant Vicenç de Calders

ATENCIÓ

Desapareix un noi de 20 anys prop d'una séquia a les comarques de Girona

Valls posa el nom de la ‘Plaça de l’U d’Octubre’ a l’espai que hi ha davant l’IEV

La proposta ha tirat endavant amb els vots en contra del PSC i del PP
Un instant de la votació de l'1 d'Octubre a Sant Roc. | VallsDiari.cat

 

El ple de l'Ajuntament de Valls, celebrat aquest dilluns 30 de juliol, ha aprovat batejar l’espai que hi ha davant de l’Institut d’Estudis Vallencs per ‘Plaça de l’U d’Octubre’. La proposta ha tirat endavant per àmplia majoria –setze dels 20 regidors presents hi han votat a favor. Aquest punt només ha rebut els vots contraris dels edils del PSC i del regidor del PP. La portaveu socialista Rosa Maria Ibarra ha recalcat que «l’1 d’octubre no s’hauria d’haver produït mai; només s'hi sentia cridada una part de la societat catalana. Aquest nom no representa a tots els vallencs i vallenques».

 

La posició dels socialistes era un dels al·licients del punt després del suport que els partits independentistes al Congrés dels Diputats van donar a la investidura de Pedro Sánchez. Per la seva banda, l'alcalde de la capital de l’Alt Camp, Albert Batet, ha destacat que «és bo que es recordi l'1 d'octubre pel que va passar i pel que no ha de passar. Va ser un dia inoblidable i enorme i forma part de la història de la ciutat de Valls». Al plenari hi han assistit representants de l’ANC de Valls, Òmnium Alt Camp i del CDR de la capital de l’Alt Camp.

 

Cada dissabte, l'acte 'Valls per la Llibertat'

Valls tindrà una ‘Plaça 1 d’Octubre’ just al centre del municipi i en un dels principals punts de votació del referèndum sobre la independència del passat 1 d’octubre. També cada dissabte l’ANC de Valls hi celebra un acte conegut com a ‘Valls per la Llibertat’ per recollir fons pels presos independentistes i els exiliats. 

 

Els tràmits per arribar a l'acord d'avui es remunten al  passat 26 de febrer de 2018, quan el ple municipal va aprovar una moció per proposar el nom de l’1 d’octubre per a una plaça o carrer de la ciutat, i es va acordar «emprendre el procediment oportú per demanar a l'IEV que estudiï la incorporació de la denominació «1 d'octubre» al llistat de noms per posar a les places carrers de la ciutat».

 

Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament de Valls i tenint en compte el conveni de col·laboració existent entre l’Ajuntament i l’Institut d’Estudis Vallencs, es va sol·licitar a aquesta entitat una proposta d’emplaçament. I finalment, l’entitat ha proposat la denominació a l’espai situat davant l’edifici de l’antic hospital de Sant Roc, que actualment es correspon amb el número 1 del carrer Jaume Huguet.