Augmenta fins als 200.000 euros la dotació econòmica dels pressupostos participatius a Valls

El procés, que arrenca aquest juliol, entra en la seva tercera edició
Jordi Cartanyà, primer tinent d'alcalde i Núria Gavarró, regidora de Participació Ciutadana i Igualtat, han presentat el projecte de pressupostos participatius per a l'any 2019. | J.V.

 

Amb el lema ‘Vine i fes la teva proposta’, aquest mes de juliol s’obre el procés de pressupostos participatius per al 2019. El procés arrenca amb importants novetats, entre elles l’augment de la dotació econòmica fins als 200.000 euros —un 43% més que aquest 2018—, com també l’ampliació de les sessions informatives prèvies aquest mes de juliol a diferents barris de la ciutat per estimular la participació ciutadana.

Diverses reunions informatives i recollida de propostes

Es vol que aquestes sessions informatives obertes i descentralitzades per barris serveixin per detallar totes les etapes del procés de pressupostos participatius que ara s’obre i alhora facilitar que els veïns puguin presentar-hi també les seves propostes de projectes. Així, s’han programat trobades veïnals en 7 punts de la ciutat, distribuïts geogràficament per proximitat als diferents barris de Valls.

 

Aquesta fase de reunions informatives i de recollida de propostes començarà el 19 de juliol amb el següent calendari: Casa Caritat: 19 de juliol, 20 h, Local Social de Fontscaldes: 19 de juliol, 20 h, Local Social Barri de les Comarques: 23 de juliol, 20 h, Centre Cívic Pisos de Clols: 23 de juliol, 20 h, Centre Cívic de Valls (C/Sant Pere, 2): 25 de juliol, 20 h, Local Barri Colla Vella: 25 de juliol, 20 h i Sala de Formació del pavelló del Fornàs: 30 de juliol, 20 h.

 

Cal destacar que es podran fer les propostes de projectes a les mateixes sessions informatives als barris. En aquest sentit, s’ha dissenyat una dinàmica participativa per tal que entre els assistents a cadascuna de les reunions es puguin presentar fins a un total de 5 propostes col·lectives, de tal manera que es vol incentivar així la participació i el treball conjunt dels veïns de cada zona a l’hora de seleccionar projectes.

També es poden fer propostes on-line

A més però, els ciutadans podran presentar on-line les seves propostes a títol individual entre el 16 i el 30 de juliol a través del web de l'Ajuntament de Valls. En aquests casos, el ciutadà pot presentar fins a un màxim de 3 propostes a títol individual, detallant cadascuna d’elles i indicant també les dades personals. En cas de dubte de com presentar la proposta on-line a títol individual, l’interessat es podrà adreçar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. Poden presentar propostes els ciutadans majors de 16 anys i empadronats a Valls.

 

El protocol de pressupostos participatius estableix els criteris que han de complir les propostes. Així, a més de no poder superar el total de 200.000 euros previstos per al 2018 en pressupostos participatius, les actuacions proposades han de ser de competència municipal i d’interès general per a la ciutat o un barri. També han de ser projectes amb un cost de manteniment posterior sostenible, que no suposin contractació de nou personal i que tampoc tinguin afectació en el pressupost de més d’un any. Tampoc no es poden presentar propostes incloses dintre d’altres actuacions vinculades a la recepció de possibles subvencions d’altres administracions.

 

El procés, un cop els ciutadans hagin fet les seves propostes de projectes aquest mes de juliol, continuarà amb la priorització de les mateixes en el cas que se n’hagin presentat moltes, amb un procés de deliberació a través de sessions de debat. Durant el mes de setembre, una comissió tècnica valorarà la viabilitat de totes les propostes d’acord amb el que estableix el protocol i calcularà la inversió necessària per a cadascuna d’elles. Les votacions populars de les propostes seleccionades s’efectuarà el mes d’octubre d’aquest mateix 2018, amb l’objectiu que les més votades es puguin incloure ja en els pressupostos municipals per al proper exercici.

 

Tercera edició dels pressupostos participatius

El procés que arrenca aquest juliol amb una dotació econòmica de 200.000 euros és la tercera edició dels pressupostos participatius a la ciutat de Valls. En les dues anteriors, es van posar a disposició 75.000 euros l’any 2017 i 140.000 aquest 2018, en uns processos en els quals els ciutadans van poder escollir directament a través de votacions 7 projectes. Entre aquests projectes, ja són una realitat la creació del banc de recursos tècnics de salut, el parc de barres a la zona de l’skate parc del Fornàs, els arbres a la zona d’accés a l’escola Enxaneta o la modernització de l’enllumenat al Parc Barrau. Està previst que, en els pròxims mesos, s’executin projectes com la nova pista de bàsquet al Fornàs, millores al parc del Mas Miquel o l’espai d’acollida de gats abandonats.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!