Assistents a la roda de premsa d'avui

Presenten els productes de marxandatge de la Festa Major de Sant Joan de Valls

El domàs per primer cop es basa en el disseny escollit per la comissió d'imatge

La Festa Major de Sant Joan  de Valls  ha presentat fins a cinc novetats per part de les  entitats i les petites indústries culturals locals. Se sumen a d'altres productes  que ja estan de manera permanent en les botigues i llibreries de la ciutat. 

El nou joc del seguici cerimonial, dos contes, l'edició dels goigs recuperats i un domàs entraran en els propers dies a les llars vallenques.

El Joc del Seguici  de Valls és una de les novetats més singulars, impulsada pel col·lectiu Tradicions en Joc. El nou joc de taula per a totes les edat arriba una proposta adient per aprendre i passar-ho bé. Seguint l'estructura del clàssic joc de l'oca, aquest presenta 63 caselles ambientades en el seguici.

Cada casella permet visualitzar un detall relacionat amb el bestiari, els balls o els castells dels Xiquets de Valls. A banda d'altres referents vinculats a la  festa major, al paisatge urbà de la ciutat i a les tradicions vallenques.

El Joc del Seguici de Valls té dibuixos d'Hugo Prades i guió de Roger Roig. Es pot adquirir en diversos establiments de Valls o a través de la web de Tradicions en Joc per 20 euros.

Una festa major amb contes

El conte "Càsum l'os pedrer" és el sisè títol de la col·lecció "Els contes de la festa major de Valls". És una iniciativa de l'editorial vallenca Cossetània Edicions. Vol acostar als infants els elements del seguici cerimonial de la ciutat a través de la lectura de contes amens i vistosament il·lustrats.

Després de la mulassa, l'àliga, els gegantons, el drac i el lleó, arriba ara el torn de l'os. Acompanyat dels trabucaires, aquest element del bestiari es converteix en el protagonista d'un relat de ficció que versa al voltant de la màgia de la festa major. Com és criteri habitual de la col·lecció, ha anat a càrrec de dos artistes vallencs, la narradora Eva Busquets i l'il·lustrador Lluís Albert Arrufat.

Aquest nou volum, de venda a les llibreries, té un preu de 7,5 euros. La presentació del conte forma part del programa de la festa major de Sant Joan. Es farà el dia 18 de juny a les 18.00 h de la tarda a la plaça de la Sardana.

La segona novetat narrativa és el conte "La Senyora de Valls", editat per la Colla La Pessigolla, amb textos de Sergi Iglesias i il·lustracions de David Rovira. Explica la història d'Elionor Maria d'Aragó i Folch, qui fou reina de Jerusalem i de Xipre i senyora de Valls, centrant-se en el període de 1381 a 1394.

La nova edició dels goigs

La Parròquia de Sant Joan, conjuntament amb l'Associació de Gogistes Tarragonins presenten una nova edició dels goigs a lloança del gloriós Sant Joan Baptista, patró de la ciutat de Valls.

A partir d'enguany, aquesta composició poètica pertanyent als gèneres de la literatura tradicional  passa a formar part del ric patrimoni festiu santjoaner.

L'autor del text és mossèn Joan Roig, el compositor de la música és mossèn Joan Àguila i, per la seva banda, Josep Mateu ha fet els arranjaments per a orgue. Els elements il·lustratius i l'orla són obra del dissenyador vallenc Eduard Vidiella, que s'inspira en els elements religiosos i populars que configuren la celebració patronal vallenca.

Els goigs s'interpretaran, anualment, durant les Completes del 23 de juny a la nit i al final de l'Ofici del dia 24 al migdia.

Els nous goigs es poden adquirir a la llibreria de la parròquia de Sant Joan. També durant l'acte de la seva presentació, el dissabte dia 19 de juny a les 12.00 h.

Es presenten en dos formats. El preu per a l'edició popular és de 2 euros i el de l'edició pintada a mà és de 15 euros.

El domàs de Sant Joan, de la Unió Anelles de la Flama

Finalment, el cinquè producte vindrà de la mà de la Unió Anelles de la Flama, que posa a la venda el nou domàs de la Festa Major. Es tracta d'una bandera, editada en tres colors diferents, pensada per engalanar les finestres i els balcons de la ciutat durant la celebració patronal.

A diferència d'anys anteriors, es basa en la imatge gràfica de Sant Joan. És obra del dissenyador Miguel Bustos, que la dedica a la pluralitat i diversitat de músics tradicionals que prenen part de la celebració.

Té un preu de  15 euros i es troba al local de la UAF i als comerços vallencs. Per exemple, Moda Roylle, El Safareig, Magatzem del Vermut, Cistelleria Roca, Teixits Cortès, Floristeria Heura Musa i Calçats Alentorn. També es pot encarregar a través de les xarxes socials de l'entitat.