Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Ja es coneix la programació de les Festes de la Coronació de la verge de l'Esperança de Figuerola

Seran unes festes plenes de llum, activitats culturals i religioses. A part de coronar la Mare de Déu, el plat fort serà l'actuació de Quim Masferrer
Imatge de la Mare de Déu de l'Esperança a l'església de Figuerola. | Aj. Figuerola

 

La sala d’actes de la Cooperativa de Figuerola del Camp ha acollit aquest dissabte al vespre l’acte de presentació del programa de les Grans Festes de la Coronació de la Mare de Déu de l’Esperança de Figuerola del Camp, que se celebraran del 14 al 23 de desembre.

 

La sala ha quedat plena de gom a gom per acollir desenes de veïns del poble que volien saber com seran aquestes festes. De fet, la programació era tota una incògnita, ja que a Figuerola estan acostumats a viure aquestes festes d’una manera força discreta, concentrades en dos o tres dies i sempre des del punt de vista religiós.

 

Aquesta edició és molt especial donat que, la celebració s’allarga 10 dies amb motiu de la coronació de la Mare de Déu de l’Esperança, un esdeveniment únic a Catalunya aquest any. Amb aquesta ampliació es vol donar una nova volada a les festes i garantir que segueixin vives i es mantinguin en el futur amb una nova estructura, fent participar més la gent del poble.

 

Ja fa mesos que tot el poble prepara els diferents aspectes de la festa perquè no hi falti res: des de la decoració dels carrers, les propostes culturals o la mateixa corona, obra del joier Joan Serramià i que ha estat finançada a través de la col·laboració ciutadana.

 

El 24 de novembre es repartirà el programa a les cases

 

El cap de setmana del 24 i 25 de novembre els Majorals de les festes passaran per les cases per repartir el programa festiu i acceptar donatius de qui els vulgui fer, com s’ha fet tradicionalment en edicions anteriors.

 

En l’acte que s’ha fet aquest dissabte, s’han avançat els actes que tindran lloc durant la celebració i alguns d’ells s’han explicat amb detall. Per exemple: cada dia es farà una ofrena floral a la Mare de Déu, per part de diferents entitats del poble.

 

La tassa de les Grans Festes de la Coronació de la Mare de Déu de l'Esperança. | J.G.

 

 

Destaca el pregó institucional del dia 14 de desembre on es preveu una àmplia representació d’autoritats locals i comarcals. El pregó el pronunciarà la consellera de Justícia i Afers Religiosos de la Generalitat, Ester Capella.

 

També es preveuen actes per a joves (amb concerts i sessions de DJ), sopars de germanor, conferències i altres activitats culturals i esportives (caminada).

 

Per tenir present la pedania de Miramar, s’ha programat una caminada per portar a l’església de Sant Mateu una rèplica de la Mare de Déu de l’Esperança que s’ha fet mitjançant la impressió digital, perquè la puguin tenir a la seva església, donat que no tenen cap Mare de Déu.

 

La processó i la coronació, moments més solemnes

El punt més àlgid de les festes serà del 21 a 23 de desembre, on es concentraran els actes més solemnes i simbòlics. El 22 de desembre tindrà lloc l’esperada Coronació de la Mare de Déu i serà el dia més especial. La corona la posarà l’arquebisbe de Tarragona, monsenyor Jaume Pujol. Segons han explicat des de l’organització s’ha convidat al president de la Generalitat, Joaquim Torra, a l’ofici de la coronació, però encara no s’ha pogut confirmar la seva assistència.

 

La processó de la Coronació serà el mateix dia i sortirà la Mare de Déu coronada pels carrers del poble, amb un recorregut més llarg de l’habitual. Per això, es demana als veïns que engalanin bé els balcons i il·luminin els carrers per fer lluir aquest moment.

 

El col·lectiu de Dones de Figuerola del Camp, s'encarrega de 'la botiga de les festes'. | J.G.

 

Un altre dels plats forts de la jornada arribarà al vespre amb l’espectacle ‘Bona gent’, amb Quim Masferrer, una representació que recorda molt al programa ‘El Foraster’ de TV3, però en petit format. Aquest és un dels pocs actes de pagament que hi haurà.

 

Apropar la festa als veïns que no poden sortir de casa

Com que a Figuerola del Camp hi viu molta gent gran que no surt de casa habitualment, s’ha preparat una activitat per apropar les festes a aquestes persones. Els Majorals i el mossèn visitaran aquells avis que ho desitgin i els portaran a casa una Mare de Déu en petit i passaran una estona amb ells, tot recordant com es vivien les festes antigament i els explicaran la celebració actual.

 

Les festes en números

Un dels pilars d’aquestes festes serà el voluntariat. És per això que s’ha demanat la col·laboració de la gent del poble per coordinar els diferents actes. De fet, nombroses persones del municipi s’han apuntat per ser voluntaris un cop acabat l’acte de presentació del programa.

 

Des de l’organització també han traslladat les xifres més rellevants d’aquesta gran celebració per un petit poble de 360 habitants, com és Figuerola del Camp. Han recordat que la Confraria de la Mare de Déu de l’Esperança està documentada des de fa 338 anys. També han volgut agrair les 45 empreses i 17 entitats del poble que han col·laborat.

 

Pel que fa als elements decoratius, les dones del poble han elaborat 100 domassos que es poden comprar. També hi ha altres objectes de record com tasses o clauers. S’han programat 60 actes repartits en 10 dies.

 

El marxandatge de les festes ja es pot comprar. | J.G.

 

L’església també s’engalanarà per l’ocasió i el cambril lluirà 15 metres de garlanda i herbes aromàtiques i 1.500 flors blanques. Per últim, el recorregut de la processó s’allarga fins a 1,6 quilòmetres, per arribar a tots els racons del poble.

 

Creació de la Confraria de Nostra Senyora de l’Esperança

Aprofitant la gran celebració s’ha creat una entitat nova al municipi. Es tracta de la Confraria de Nostra Senyora de l’Esperança, que servirà per projectar i mantenir la festa els pròxims anys. Aquesta confraria estava ja vigent l’any 1680 però amb el temps es va anar perdent i ara s’ha recuperat. Per formar-ne part només s’ha d’omplir una butlleta i és totalment gratuït.

 

Ara si que comença el compte enrere perquè Figuerola del Camp visqui la celebració més gran dels últims anys amb l’esperança que perduri en el temps i que aquestes festes siguin sempre un motiu per a la participació de tots els veïns del poble.

 

 

Comentaris