La pudor d’aquests dies a Valls procedeix de la depuradora i d’adobs orgànics

La mala olor s’ha pogut sentir des de diferents punts de la ciutat des de fa una setmana. No només era d’origen industrial, sinó també agrícola
El regidor Martí Barberà, al centre de la imatge, donant les explicacions sobre els episodis de males olors a Valls. | J.G.

 

Els veïns d’algunes zones concretes de Valls, han pogut percebre els darrers dies una pudor inusual o més forta de l’habitual. Sobretot, a la zona del Fornàs, des del passat dijous, s’ha notat força. Com ja es va avançar fa uns dies, l’origen de tot plegat es troba a la depuradora del polígon industrial vallenc, on dimecres passat hi va haver un abocament no previst. En un principi es creia que aquest fet s’havia produït divendres, ja que va ser el dia on més mala olor es va concentrar, però finalment, s’ha constatat que va ser el darrer dimecres, 1 d’agost.

 

En altres zones de Valls, com el passeig de l’Estació també s’han produït episodis de males olors. En aquest cas, no s’atribueix del tot a la depuradora. La casualitat ha volgut que els mateixos dies es fessin activitats agrícoles a la zona amb adobs orgànics. Això, barrejat amb la calor, va fer emanar una pudor que es podia notar des de la ciutat, i «va provocar una segona fase d'olors», ha dit el regidor de Territori i Medi Natural, Martí Barberà.  

 

Més controls a la zona idustrial

Un cop detectat l'episodi de la depuradora, l’Ajuntament va intensificar les tasques de controls en el polígon i es va procedir a netejar la zona i regenerar els microorganismes que intervenen en el procés de depuració de les aigües. Després de les tasques pertinents, no s’ha pogut detectar l’origen de l’abocament industrial, és a dir, es desconeix qui ha estat l’autor del vessament a la depuradora. Actualment, gairebé totes les empreses del polígon de Valls tenen les seves pròpies depuradores, un fet obligat per llei, per tant, es tracta d’un episodi inusual, ja que des de l’Ajuntament no s’expliquen perquè s’ha fet l’abocament a la depuradora general. En cas d’identificar-se l’empresa o autor dels fets, es procediria a imposar una sanció econòmica.

 

Un problema puntual

Aquest dimecres al matí s’ha produït una reunió on hi ha assistit el regidor de Territori i Medi Natural, Martí Barberà, el president de l'Associació d'Empresaris del Polígon i responsables de la gestió de les depuradores de Valls. No és habitual que es produeixin aquests abocaments a la depuradora general, però tampoc és la primera vegada, ja que reconeixen que aquest és un problema que passa de forma molt puntual, tot i que el 99% dels empresaris compleixen amb la normativa, segons afirmen des del polígon industrial vallenc. Tampoc es descarta que l’abocament s’hagi fet per error.

 

La depuradora del polígon de Valls deixarà de funcionar

Es preveu que en un temps, la depuradora industrial del polígon de Valls deixi de funcionar, o si més no de donar el servei que està donant fins ara, per tal d’aconseguir una millora substancial en el medi ambient i també pal·liar possibles episodis de males olors. La instal·lació seguirà en marxa però «serà una estació de recollida i bombeig de les aigües fins a la depuradora urbana» ha explicat el regidor. S’està pendent de tancar un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i així poder portar-ho a terme.

 

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris