Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ATENCIÓ

Mor atropellada en baixar del seu cotxe a l'AP-7 al Penedès

ALERTA

Cues quilomètriques a l'N-340, entre Altafulla i Creixell

La pressió veïnal frena la construcció d'una deixalleria a El Mas del Plata

L'Ajuntament estudiarà ubicar la instal·lació al polígon industrial de Cabra del Camp, després de la negativa dels veïns d'acollir la deixalleria enmig de la seva urbanització
Un moment de l'assemblea de veïns d'aquest dissabte celebrada a El Mas del Plata. | tarragonadigital

 

Aquest dissabte la urbanització El Mas del Plata (Cabra del Camp) ha estat escenari d’una tensa assemblea de veïns convocada per l’Ajuntament. El motiu? La ubicació de la futura deixalleria.

 

La gran majoria dels veïns d’aquesta urbanització rebutgen la construcció d’aquesta deixalleria que s’havia de situar enmig de la zona residencial. L’Ajuntament ha intentat convèncer-los perquè l’acceptessin, convocant-los a aquesta reunió que ha comptat amb una seixantena de veïns d’El Mas del Plata i d’altres urbanitzacions properes com Can Rui o Miralcamp.

 

Més de 400 signatures en contra de la deixalleria

L'objectiu de l'assemblea era ‘treure la por’ als veïns a acollir una deixalleria enmig de la urbanització. L’alcalde de Cabra del Camp, Salvador Pérez, ha recordat que actualment «ens trobem molts abocaments il·legals en camins» i ha insistit en la necessitat de tenir una instal·lació millor.

 

Per tal de dur a terme aquestes obres, el consistori va demanar una subvenció a la Generalitat, que els va concedir el 100% dels diners, uns 112.000 euros, per construir la deixalleria en algun lloc del terme municipal de Cabra del Camp.

 

L’Ajuntament va establir construir-la en uns terrenys a prop del Club Social de la urbanització El Mas del Plata, en una zona envoltada de cases. També es van estudiar altres ubicacions. El motiu de fer-la aquí era perquè el terreny complia tots els requisits legals, entre ells, que està qualificat com ‘equipaments i serveis’. A més, El Mas del Plata és una de les zones de l'Alt Camp on es recull més volum de brossa de la deixalleria.

 

Només conèixer la notícia, els veïns es van posar totalment en contra d’acollir la instal·lació enmig de la urbanització.

 

Aquests són els terrenys on es volia ubicar la deixalleria inicialment, situats enmig de la urbanització. | J.G.

 

«Rates, brutícia, males olors...», són alguns dels temors que tenien els residents que també consideraven que el centre d’una urbanització «no és lloc per a una deixalleria».

 

Per aquest motiu, des de l’Associació de Veïns d’El Mas del Plata van iniciar una recollida de signatures en contra del projecte. Van obtenir 407 firmes de residents i propietaris, un volum força important, tenint en compte que a El Mas del Plata hi viuen unes 500 persones.

 

L’Ajuntament no ha convençut els veïns

Durant la reunió amb els veïns, l’alcalde ha intentat convèncer els assistents de la necessitat de tenir la deixalleria i d’aprofitar la subvenció de la Generalitat. Ha admès que hi ha altres llocs millors per ubicar-la, com l’entrada de la urbanització, però que aquest terreny no compleix els requisits demanats i, per tant, un dels llocs que compleixen les característiques tècniques és al mig d’El Mas del Plata.

 

L’alcalde ha estat acompanyat per tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Camp, que han explicat com funciona una deixalleria i l’impacte «mínim» que aquesta tindria en l'entorn urbà. També han explicat que l’objectiu de tenir una deixalleria fixa és el de donar un servei amb uns horaris i totalment controlat.

 

Serà una deixalleria 'mancomunada'. És a dir, d’aquesta instal·lació no només se’n beneficiarien els habitants del terme municipal de Cabra del Camp, sinó també els d’altres pobles del voltant com Figuerola del Camp o El Pont d’Armentera.

 

També s’ha posat de manifest que la deixalleria tindria previstes les mesures per evitar qualsevol risc i s’ha recordat que no s’hi llença brossa orgànica, sinó objectes que «tots tenim a casa», com electrodomèstics o piles.

 

Aquestes explicacions no han convençut els veïns que estan d’acord amb tenir una deixalleria, però no al centre de la urbanització.

 

Entrada a la urbanització El Mas del Plata. | J.G.

 

«Ningú voldria comprar una casa que es troba davant d’una deixalleria», replicaven alguns.

 

Uns altres es queixaven de la deixadesa en què es troba El Mas del Plata, amb els carrers inacabats. «És intransitable pels camions... si no donen permisos d’obres per què els carrers no estan acabats, per què es dona permís per fer una deixalleria?». Per a molts la solució era renunciar el projecte i, sense pressa, fer la deixalleria «en un lloc en condicions».

 

Només un parell de veïns de la reunió s’han mostrat parcialment favorables a la deixalleria. «Prefereixo tenir la deixalleria que trobar abocaments per tot arreu», explicava un veí.

 

Finalment, la majoria dels assistents han mostrat la seva indignació perquè asseguren que l’Ajuntament ha fet públic que es feia la deixalleria «massa tard» i no els han deixat gairebé temps per reaccionar.

 

L’Ajuntament de Cabra del Camp no vol perdre la subvenció i estudiarà una nova ubicació

Un dels objectius de l’assemblea amb els veïns era desencallar aquest tema buscant un punt de consens. Des del consistori s’ha insistit que la deixalleria s’ha de construir en un breu període de temps perquè si no, es perd de subvenció que ha donat la Generalitat i «si ho deixem perdre, trigarem anys en tenir noves subvencions», ha lamentat l’alcalde.

 

Però els veïns ho tenien clar: deixalleria si, però la ubicació triada no. L'alcalde ha insistit que «ho hem de decidir entre tots».

 

Finalment, en veure la pressió dels veïns en contra de la deixalleria, l’Ajuntament ha pres la determinació d’estudiar fer-la en un terreny al polígon industrial de Cabra del Camp. Es tracta d’un lloc «que té unes mides molt justes perquè els camions puguin fer maniobres», però intentaran que es pugui fer allà i seguir endavant amb la subvenció.

 

 

Comentaris