Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ÚLTIMA HORA

Troben el cadàver de Janet Jumillas

Arrenca la temporada del calçot a Valls esperant superar els 14 milions de cebes

Alguns restaurants de la ciutat ja els ofereixen a les seves cartes
Fileres de calçots en un camp propietat del president de la IGP Calçot de Valls. | J.V.

 

A Valls, alguns pagesos, encara que pocs, comencen a arrencar els primers calçots de la temporada tot i que de moment la demanda és escassa. El temps està acompanyant aquest conreu que vol aigua, sol i sobretot fred, tot i que és millor que no plogui en accés com en els darrers dies, ja que la humitat provoca que s’hagin de tractar els fongs i es cremin algunes fulles. 

 

Catorze milions de calçots de la IGP Calçots de Valls

Des de fa uns anys l’obertura de temporada s'ha avançat al mes de novembre, i alguns restaurants de la ciutat –com Cal Ganxo o Casa Fèlix– ja els posen a les seves cartes per tal d’atraure els comensals més desitjosos. La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que agrupa més de cinquanta pagesos de del Camp de Tarragona, apunta que aquesta temporada serà bona i què s'igualarà la producció de calçots de l'any passat, quan es van assolir 14 milions de cebes etiquetades. Pel que fa als preus, es mantindran estables respecte anys anteriors al voltant dels 12 cèntims per unitat de mitjana.

 

 

Francesc Amill, president de la IGP Calçot de Valls mirant els calçots d'un dels seus camps. | J.V.

 

Fins a mitjans de gener no comença la gran demanda de calçots

Entre l'anar i el venir del cultiu de l’oliva i dels calçots, ens atén Francesc Amill, president de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, que destaca el fet que alguns restaurants de la ciutat ja comencen a demanar les primeres comandes de calçots tot i que de moment se'n troben pocs al mercat. Amill apunta que enguany s’espera una collita de qualitat gràcies al fred que ha fet i que s’espera que encara faci, ja que la gran part de calçots no s’arrenquen fins a mitjans de gener.

 

Calçots de l'Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès

Actualment el conreu del Calçot de Valls abasta les comarques de l'Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, i sota la denominació de la IGP ha passat de cultivar 400.000 calçots el primer any a arribar els 14 milions l’any passat. Un dels fets remmarcables dels calçots de la IGP vallenca és que han de complir unes característiques especials, que els fan únics dins el mercat per la seva qualitat. Segons la normativa, han de tenir una llargada de cama blanca de 15 a 25 centímetres i un diàmetre, mesurat a 5 centímetres de l’arrel, entre 1,7 i 2,5 centímetres.  

 

Un volum de negoci de 12 milions d'euros

Vora una cinquantena de restaurants de la comarca de l’Alt Camp, en el punt àlgid de la temporada, ofereixen calçots a les seves cartes. Segons dades de la Cambra de Comerç de Valls, unes 350.000 persones vénen a degustar l’autèntica calçotada de novembre a abril a l’entorn de Valls –tant en restaurants com en masies particulars–, fet que suposa un volum de negoci que estaria al voltant dels 12 milions d’euros. La Gran Festa de la Calçotada, l’últim diumenge de gener, és el moment més important de l’any pel que fa al nombre de visitants i per la promoció d’aquesta ceba tendra tant a nivell nacional com internacional.

Comentaris