Una xerrada descobrirà els vincles de Joan Puig i Ferreter amb Alcover

Serà aquest divendres 22 de febrer a Ca Cosme i també es visitarà el Museu d’Alcover per completar l’activitat
Imatge de Joan Puig i Ferreter. | Cedida

 

Divendres 22 de febrer a les 19.00 hores a Alcover, una xerrada a càrrec del periodista alcoverenc Josep Maria Girona descobrirà Joan Puig i Ferreter des d’un vessant desconegut. L’escriptor selvatà va formar part del cercle modernista de Reus seguint les passes de l’alcoverenc Josep Aladern, de qui aquest any se celebra el centenari de la seva mort.

 

El motiu perquè Josep Maria Girona hagi indagat en la controvertida vida del personatge cal cercar-lo en la seva etapa d’estudiant universitari quan el professor, Ramon Barnils, li va encarregar de fer un treball sobre algú que hagués estat periodista i novel·lista alhora.

 

Aquest fet el va conduir a descobrir el fons documental i bibliogràfic de l’alcoverenca Irene Vallverdú, especialment un plec de cartes en el que es veu la relació entre l’escriptor i els seus didos, que a la llarga van esdevenir els avis de la Irene. En la documentació es plasmen les diverses realitats viscudes en un context convuls i difícil, a cavall entre la república, la guerra civil i la immediata postguerra.

 

Així serà la xerrada de divendres

La xerrada de Josep Maria Girona, sota el títol ‘Joan Puig i Ferreter, el llegat d’Irene Vallverdú’, repassarà un passatge de la història, entremig d’imatges i records íntims i la lectura teatralitzada d’algunes cartes que destaquen per la seva emotivitat i significat.

 

L’acte s’iniciarà a Ca Cosme, on es farà la xerrada, per acabar al museu, indret on a l’espai Cosme Vidal es visitarà una mostra representativa del fons d’Irene Vallverdú que, com diu Josep Maria Girona, és «el lloc on segur que la Irene volia que s’allotgés».

 

L'any Aladern a Alcover

La xerrada s'emmarca en els actes de l'Any Aladern, perquè Joan Puig i Ferreter no només té un vincle familiar amb Alcover, sinó també intel·lectual, ja que formà part de la colla Modernista de Reus impulsada pel mestre Josep Aladern. De moment ja s'han fet algunes activitats entorn el personatge com una xerrada a càrrec de Magí Sunyer, professor titular de la Facultat de Filologia Catalana de la URV i gran coneixedor de la vàlua i de l'obra del mestre Aladern, que va tenir lloc al mes de novembre.