Anar a buscar el Tió al bosc, una activitat cada cop més consolidada al territori

Els infants de Figuerola del Camp hi van anar la setmana passada. A l’Espluga, Vilaverd, El Pla de Santa Maria o Alcover també organitzen una sortida per trobar els troncs nadalencs
Un dels tions trobats als boscos de l'Alt Camp aquests dies. | Júlia Giribets
 

Els tions més matiners ja es troben ben alimentats a les seves respectives cases. Al municipi de Figuerola del Camp, per exemple, els nens i nenes de l’escola ja els tenen des de fa una setmana.

Aquest any s’han afanyat molt a baixar per les muntanyes de l’Alt Camp, ja que no érem ni al mes de desembre que els tions ja buscaven la seva llar temporal per aquestes festes.

I és que anar a buscar el Tió al bosc o a la muntanya és una activitat que cada cop guanya més força al territori i està molt consolidada en alguns municipis que, cada any, amb l’ajuda de les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMiPA) de les escoles o d'altres empreses o organitzacions preparen aquesta sortida a la recerca dels troncs màgics.

A Figuerola del Camp els tions ja són a les cases

L’últim dia de novembre, el passat dissabte dia 30, els infants de l’escola de Figuerola del Camp, van fer una excursió bosc endins per trobar els seus tions. Una trententa de nens i nenes, acompanyats per les seves famílies, van realitzar aquesta activitat, que ja es du a terme per quart any consecutiu al poble, gràcies a l'AMiPA de l'escola. 

Els infants de Figuerola es van construir uns prismàtics per veure millor els tions. | Júlia Giribets

Per agafar forces per a la caminada, amb un recorregut d’un quilòmetre, aproximadament, els petits van passar primer de tot pel Cafè de la cooperativa on van esmorzar melindros amb xocolata.

Amb l’estómac ple, va començar l’activitat. Els tions havien fet arribar unes indicacions on es demanava que els petits portessin uns prismàtics que els ajudarien a buscar millor. Així que el primer que van fer va ser una manualitat amb materials reciclats i es van construir uns prismàtics, tal com havien indicat els tions.

Ara sí, començava la caminada. Uns llaços verds indicaven el camí a seguir fins que, després d’una estona, en una zona amb ombres i arbres van començar a aparèixer els primers troncs, la qual cosa va provocar les corredisses dels infants per trobar el seu.

La jornada es va arrodonir amb la tornada al poble, que es va fer en una camioneta i amb un vermut, novament al Cafè, per celebrar la troballa.

A l’Espluga de Francolí i al Pla de Santa Maria, els tions han arribat amb el mes de desembre

Un altre dels municipis que acullen una activitat com aquesta és l’Espluga de Francolí. L’empresa Drac Actiu va organitzar el passat diumenge 1 de desembre una sortida per anar a buscar el Tió pels boscos i camins propers al municipi.

Infants i adults van a buscar el Tió. | Júlia Giribets

En el cas del Pla de Santa Maria, l’activitat també es va dur a terme d’1 de desembre, organitzada per l’Ajuntament en benefici de la Marató de TV3. En aquest poble, els tions s’amagaven entre la Ruta de la Capona de les barraques de pedra seca. 

Alcover i Vilaverd es preparen per anar a buscar el Tió aquest divendres

Precisament avui divendres, Alcover gaudirà per tercer any de l’activitat ‘Anem a buscar el Tió’, en el marc de la programació nadalenca i que es complementa amb un esmorzar per a tothom. Es tracta d’un dels actes de les festes de Nadal més esperats pels més petits del municipi. Els participants tenen previst sortir des de la plaça Nova a les 10.15 hores per anar fins a Mas de Forès, on s’acostumen a veure tions en aquestes dates, a veure si tenen sort i en troben algun.

Entre aquests arbres s'amagaven els tions a Figuerola del Camp. | Júlia Giribets

A Vilaverd, a la Conca de Barberà, avui divendres també és el dia escollit per sortir a buscar el Tió, que acostuma a amagar-se a l'Ermita del Montgoi. La sortida és a les 10.30 hores a la plaça Catalunya per començar el recorregut. En aquest cas, els participants hauran de portar una manta per poder abrigar el Tió. Un cop feta la cerca, els assistents podran gaudir d'un esmorzar i els infants faran un dibuix del Tió que s'exposarà el dia que vingui el Patge Carter. 

Aquests només son alguns exemples de municipis on es du a terme aquesta activitat. Cada poble l'adapta a les seves necessitats, afegint més actes complementaris o no, però sempre mantenint la màgia que caracteritza aquestes festes. Arreu de Catalunya hi ha molts més municipis que cada any s’animen a sortir al bosc per trobar el Tió de Nadal.

"😢INDIGNANT: Abandonen cadells acabats de néixer en un contenidor a Valls" "👉 Els alcaldes de l'Alt Camp traslladen les inquietuds a la presidenta de la Diputació"