Valls encara els dies centrals de la Festa Major de Sant Joan amb alguns actes rituals de forma presencial

Les Completes seran un dels pocs actes que es podrà desenvolupar de la manera habitual
Valls viu la Festa Major de Sant Joan més atípica | Fabian

El 23, 24 i 25 de juny són els dies centrals de la Festa Major de Sant Joan de Valls. Durant les tres jornades, es concentra el gruix d’actes més rituals i tradicionals de la celebració, amb la sortida al complet del Seguici Cerimonial, les Completes, les revetlles, les matinades, la diada castellera, els cafès concert...

Enguany, però, les restriccions derivades de la crisi sanitària de la pandèmia de la Covid-19 han fet caure de la graella bona part dels moments més icònics del Sant Joan vallenc i només uns pocs actes s’han pogut salvar i desenvolupar d’una manera gairebé simbòlica.

La vigília amb les Completes

Com cada 23 de juny al matí, vigília del naixement de Sant Joan, la creu que porta la Imatge del sant que presideix el retaule de l'altar major de l'església s’enrama amb clavells vermells i esparreguera. El guarniment es desfà la nit de Nadal, quan les flors es dipositen als peus del pessebre que es munta a l’església. Paral·lelament, des del campanar enguany hi haurà un repic manual de campanes i es dispararan salves pirotècniques per anunciar la celebració a la ciutat.

Al vespre, serà el torn de les Completes, un dels actes més destacats de la celebració que, per sort, aquest 2020 s’ha pogut mantenir amb algunes restriccions i mesures de seguretat. Tindran lloc a l'interior de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista, i tot i que el Seguici Cerimonial no acompanyarà la bandera de la ciutat i la corporació municipal fins al temple, l’Àliga sí que ballarà davant del reliquiari i l'orgue interpretarà el toc de Castells com és de consuetud.

Valls viu la Festa Major de Sant Joan més atípica | Fabian

Un Sant Joan històric sense castells

Demà 24 de juny és el dia central de la Festa Major vallenca. A les 8 del matí les matinades dels grallers i timbalers despertaran la ciutat pels carrers i a les 11.00 h del matí tindrà lloc l’Ofici Solemne en honor a Sant Joan Baptista, amb l’assistència de la corporació municipal.

Unes de les absències més notòries del dia seran la del Seguici Cerimonial i la dels Xiquets de Valls, que no realitzaran les balladetes i les actuacions castelleres a la plaça del Blat, al migdia, ni durant el Tomb del Poble, a la tarda.

Per la seva banda, tampoc es muntarà l’altaret amb el reliquiari al llindar de la porta de l’església, ni l’Àliga de la Ciutat farà l'acatament habitual dels altres anys al patró com a punt culminant de la celebració, enmig d'un esclat de pirotècnia, sons i músiques que impregnen tots els racons de l'espai. 

El vot de poble a la Mare de Déu del Lledó

L’últim dia d’aquesta Festa Major tan atípica té, com a fil conductor, el vot de poble a la Mare de Déu del Lledó. Enguany, la celebració tan sols es basarà en l’Ofici Solemne al santuari, al passeig dels Caputxins. Durant l’acte, Dolors Farré, l’alcaldessa de Valls, renovarà el costum i les gralles del Museu de la ciutat acompanyaran el toc d’ofertori. Amb tot, a les 23.00 h, el Sant Joan d’enguany acabarà amb l’últim petard i amb l’esperança que d’aquí a un any la festa es recuperi en tots els seus paràmetres i amb el seu màxim esplendor.

Valls viu la Festa Major de Sant Joan més atípica | Fabian

"La gran i esperada recuperació durant la Festa Major de Sant Joan de Valls" "L'inici atípic de la Festa Major de Sant Joan de Valls"