Els forns de Valls es preparen pels Tres Tombs elaborant el tradicional tortell de Sant Antoni

Aquest diumenge es repartiran uns 400 tortells durant la celebració. Ens endinsem en un obrador vallenc per veure el seu procés d’elaboració
Elaboració del Tortell de Sant Antoni. | Júlia Giribets

«Quan tastes el tortell de Sant Antoni, les espècies que porta et deixen una sensació al paladar molt bona, és un producte molt de la terra». Així resumeix el forner Francesc Rico la sensació gustativa que provoca aquest àpat.

En Francesc és l’actual propietari del forn Fabra de Valls i el seu establiment és un dels quatre que elaborarà els tortells de Sant Antoni que es repartiran aquest diumenge dia 12 de gener a la Font de la Manxa durant la celebració dels Tres Tombs, juntament amb la Barcelonesa, el forn Manel i el forn del Carme. En el cas del forn Fabra, els tortells s’elaboraran seguint la recepta tradicional, tal com es feia antigament.

Una recepta dolça però especiada

Tot i que els tortells es faran durant la nit de dissabte, en Francesc ens fa una demostració de com s’elabora aquest àpat. Aquesta recepta «la feien servir anys enrere els antics forners de Valls», comenta.  

Elaboració del tortell de Sant Antoni. | Júlia Giribets

Així doncs, el tortell de Sant Antoni és una barreja de farina, ou, llet, mantega, massa mare, llevat, coriandre i matafaluga. Amb aquests ingredients, es pot deduir que no es tracta del típic dolç que ens ve a la ment quan pensem en un tortell, ja que les espècies s’encarreguen de donar-li un gust característic i singular. «És un àpat perfecte per combinar amb xocolata calenta o un te, per exemple», recomana el forner.

La feina s’incrementa per tenir els tortells enllestits aquest diumenge

Perquè els tortells estiguin a punt aquest diumenge al matí, darrere hi ha una feina d’hores que s’intensificarà aquest dissabte.

El tortell s'ha de coure uns 30 minuts al forn. | Júlia Giribets

«Necessitarem unes tres hores per fer els tortells (el forn Fabra en fa 200), després necessiten repòs i fermentació unes 8 hores i finalment es couen uns 30 minuts al forn», explica. Tot plegat s’haurà de fer dissabte a la nit «perquè diumenge puguin estar acabats de fer», conclou.

Segon any de la recuperació del tortell de Sant Antoni a Valls

L’any 2019, coincidint amb el 40 aniversari dels Tres Tombs de Valls, es va recuperar aquest àpat, obtenint molt bona acceptació ciutadana. Vist l’èxit, enguany es repeteix experiència, augmentant el nombre de tortells elaborats.

Els Tres Tombs, aquest diumenge 12 de gener

Valls acollirà aquest diumenge els Tres Tombs de Sant Antoni, una celebració declarada per la Generalitat Festa Tradicional d'Interès Nacional i una de les més importants del país.

Imatge dels Tres Tombs a Valls que se celebren aquest cap de setmana. | TarragonaDigital

A partir de les 11.30 hores tornaran a ser més de 300 cavalls i més de 100 carros i cavalleries els que prendran els principals carrers de la ciutat i aquells que ho desitgin podran tornar a casa amb un tortell tradicional, ja que es repartiran a la Font de la Manxa durant la celebració dels Tres Tombs.

"📸Primeres imatges del nou espai d'Educació Infantil del col·legi Claret de Valls" "Es convoca el Premi Decàlia de Poesia per a les Decennals 2021 de Valls"