Les Festes Decennals de Valls arrencaran l'any que ve amb un espectacle de dansa contemporània

L'Escola Adagi ha creat un espectacle amb exalumnes d'arreu del món
Aspecte que oferia la plaça del Blat en les passades Festes Decennals de 2011 | Laia Solanellas

Les Festes Decennals de Valls s'estrenaran l'any que ve amb un espectacle de dansa contemporània, 'La Boda', l’espectacle coreogràfic de l’Escola de Dansa Adagi de Valls. S'interpretarà al Teatre Principal de Valls i comptarà amb la participació d'exalumnes de l'escola que han esdevingut professionals en el món de la dansa.

L'obra contemporània està inspirada en la sarsuela 'La Boda de Luis Alonso' i converteix la narrativa de l'amor i la picaresca en un espectacle de dansa que es converteix «en un canal d'expressió d'emocions com l’amor, la incertesa, els dubtes, el neguit, l’alegria, la convivència o la por», segons han explicat els organitzadors de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021.

L'espectacle serà interpretat per exalumnes de l'escola Adagi, que actualment es troben desenvolupant la seva carrera professional per tota Europa i els Estats Units. Els ballarins van iniciar la seva trajectòria a Valls i actualment «són significatius representants de les arts escèniques arreu del món». A tots ells, també s'hi sumaran ballarins actuals del centre.

De 'La Boda de Luis Alonso' a 'La Boda' de l’Adagi

'La Boda de Luis Alonso' és una sarsuela produïda l'any 1897 per Ataulfo Argenta, comptant amb Jerónimo Giménez com a compositor musical. La història es trasllada fins a Cadis, quan un dels mestres de ball més famosos de la ciutat, Luis Alonso, és a punt de casar-se amb una dona molt més jove que ell. Una broma pesada de l'exparella de la núvia acabarà complicant la cerimònia i fins i tot la nit de noces.

L'escola Adagi de Valls recull aquesta narració i la transforma en un espectacle de dansa contemporània, amb una coreografia creada per Mònica Cervantes, professora de dansa amb una llarga trajectòria, que ha treballat en diverses companyies a Espanya i als Estats Units.

Es tracta d'una fusió entre una música perfectament reconeixible per al públic, combinant-ho amb un tipus de dansa alternativa i poc explorada per part de l'espectador. «Aquest joc entre allò que es coneix i l’ingredient més innovador, la dansa contemporània, esdevé una experiència llampant», expliquen des de la comissió organitzadora de les Decennals.

Espectacle adaptat

L'actual situació de crisi sanitària ha obligat la companyia a adaptar l'espectacle per tal de garantir les possibilitats de mobilitat dels ballarins. Tot i això, la varietat de composicions creades per a duets o solistes ha permès configurar de nou l'espectacle per anar encabint la totalitat dels intèrprets.

Tal com es va començar a fer de manera al Teatre Fortuny de Reus, s'ha creat una proposta més senzilla de l'obra. Després de les bones crítiques rebudes, la directora d'Adagi, Roser Carbonell, va decidir ampliar la coreografia, precisament pensant en la celebració de les Festes Decennals 2021 de Valls.

Una festivitat que té lloc cada deu anys

Les Festes Decennals de Valls tindran lloc l'any que ve, del divendres 29 de gener al diumenge 7 de febrer del 2021. Aquesta festivitat se celebra cada deu anys, en tots els anys acabats en '1' i ha estat proclamada festa tradicional per la Generalitat de Catalunya i, l'any 2010, festa patrimonial d’interès nacional.

Les Decennals estan organitzades per la seva pròpia Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls i diverses comissions ciutadanes. Tota la informació sobre la festivitat i la programació es pot trobar a la pàgina web, decennalsvalls.cat.

"Urgent: Decisió d'última hora amb la Firagost d'enguany" "Alcover: Dràstica decisió de l'Ajuntament per evitar contagis al riu Glorieta"