Comença una Festa Major de Sant Joan de Valls híbrida, marcada pel seu format mig virtual i mig presencial

La capital de l’Alt Camp viurà, del 20 al 25 de juny, la seva festa patronal més atípica de les últimes dècades
La sortida de l'Àliga al balcó és un dels pocs actes que s'han mantingut | Ajuntament de Valls / Pere Toda
 

La Festa Major de Sant Joan de Valls ja és aquí. Malgrat les circumstàncies, la capital de l’Alt Camp viurà, des d’avui i fins al 25 de juny, la seva festa patronal amb un programa d’actes marcat per les fortes mesures de seguretat i higiene i amb l’absència dels concerts multitudinaris de les nits i del Seguici Cerimonial al carrer. En aquest sentit, la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a l’Ajuntament de Valls, a les entitats i als agents culturals a repensar la festa de dalt a baix, donant lloc a un programa d'actes atípic, a cavall d’un format híbrid mig presencial i mig virtual.

En el vessant patrimonial, les vallenques i els vallencs podran ser protagonistes d'una bona pila d'activitats de la seqüència ritual en directe. Guarniran finestres i balcons amb senyeres i domassos, escoltaran els morterets pirotècnics i els tocs de campanes, que enguany recuperen el seu maneig manual i s'amplien als tres campanars més destacats, visitaran el Seguici Cerimonial instal·lat al Teatre Principal, saludaran l'àliga que cada matí sortirà al balcó de l'ajuntament, passaran per la capelleta votiva de Sant Joan al carrer de la Muralla del Castell, veuran l'enramada de la imatge del patró en l'altar major, gaudiran de les Completes a l'església arxiprestal amb toc de castells i ball de l'àliga inclosos, notaran l'escalfor de la graella amb el foc de Sant Joan a la plaça del Blat, es despertaran amb les matinades i seran fidels a la característica coca confitada.

L’espai virtual salva alguns continguts

El programa de la Festa Major de 2020 el configuren 110 activitats. Entre elles se n'han gestat de noves de caràcter digital com ‘Valls Folklòrica: Retalls de la Festa Major’, projeccions d'escenes de la festa vallenca creant una retrospectiva visual a través de les xarxes socials de la Unió Anelles de la Flama; ‘El Ball de Vells en calces’ per descobrir les interioritats dels balls parlats, a través de les xarxes del Grup del Teatre Principal; una Mostra de gegants virtual a través de l'instagram de la Colla Gegantera El Calçot-AAEET; sessions de jazz steps, lindy hop, swing, salsa, batxata i balls de revetlla a l'instragram de Basic Escola de Ball; una ballada de lluïment del ball de bastons a través de les seves xarxes; una xerrada sobre el futur del món de la cultura a les xarxes d'Òmnium Cultural; un concurs de maquetes de petites fogueres, adreçat als infants de Primària, també organitzat per Òmnium o la Mostra de Dansa individual a través de l'Instagram de l'Escola de Dansa Adagi.

El ball de Vells de Valls | Ajuntament de Valls / Pere Toda

Incorporacions musicals d’última hora

Si es volen seguir els concerts programats durant les nits de la Festa Major s’haurà d’estar atent als canals digitals de la festa i de l'Ajuntament de Valls per als concerts de Lildami, La Sra. Tomasa, El Diluvi, Obeses, Sabor de Gràcia, Meritxell Nedderman, Crim, Nativa, Sense Sal i l'Orquestra Rosaleda. A més, com a incorporació d’última hora, en la revetlla del 23 de juny, DJ OGT se suma als grups ja anunciats i oferirà una sessió especial de tancament de la revetlla, a partir de les 1.30 h.

Alhora, per als concert de les nits del 23 i 24 de juny, Tac12 emetrà les actuacions dels grups, a més d’alguns actes de la Festa Major de Sant Joan del 2019, com la sortida, balladetes i l'actuació castellera a l'antiga o l'actuació castellera de la Diada de Sant Joan d'ara fa un any.

Finalment, per a possibilitar una major comoditat i flexibilitat en el visionat de les diverses actuacions, l'organització ha acordat amb els grups que els diversos concerts de la festa es puguin veure al canal de Youtube de l'Ajuntament de Valls des de l'hora prevista de la seva estrena i fins a l'endemà a primera hora del matí, podent gaudir-ne durant tota la jornada.

Els concerts d'enguany s'hauran de seguir a través de les xarxes socials | Ajuntament de Valls / Pere Toda

"La crida que ha fet l'alcaldessa de Valls a poques hores de l'inici de la Festa Major" "El Museu Casteller de Valls pateix una lleugera ampliació"