El risc de col路lapse del castell dels Garidells obliga a actuar-hi de forma urgent

Les obres de consolidaci贸 comen莽aran al llarg del primer semestre de 2020. La licitaci贸 de la primera fase del projecte ascendeix a 120.000 euros
L'any 2016 es va consolidar la torre de la pla莽a del Castell | Albert Oliva

El castell que corona el municipi dels Garidells 茅s un monument protegit com a B茅 Cultural d'Inter猫s Nacional. A dia d鈥檃vui, es troba en una situaci贸 l铆mit, ja que pateix un estat ru茂n贸s. Nom茅s es conserva part d'una torre quadrangular, amb espitlleres, d'origen medieval per貌 molt modificada en 猫poca renaixentista. Tamb茅 es mant茅 dempeus una arcada, amb la torre de defensa al seu costat, sense muralla ni fossar.

En l鈥櫭簂tim segle, no s鈥檋a fet cap intervenci贸 de conservaci贸 ni de restauraci贸 a l鈥檈difici. Al contrari, el castell ha patit un espoli important d鈥檕bjectes, pedres i materials que l鈥檋an deixat en un estat precari. A mitjans del segle XX, es trobava encara pr脿cticament sencer per貌 poc despr茅s va comen莽ar a enrunar-se i molts dels seus elements van ser utilitzats per bastir noves construccions, entre elles el castell d'Altafulla.

El 2016 s鈥檌nterv茅 d鈥檜rg猫ncia una de les torres

La torre que es troba situada a tocar de la pla莽a del Castell, l鈥檃ny 2016 presentava un perill d鈥檈sfondrament imminent. Per aquest motiu, els propietaris de l鈥檌mmoble i el mateix consistori municipal van conjurar esfor莽os i van actuar-hi d鈥檜rg猫ncia. No obstant aix貌, aquesta intervenci贸 puntual no va ser suficient per assegurar l鈥檈stabilitat de l鈥檈difici, i la Generalitat de Catalunya va advertir que calia fer-ne una de global a curt termini.

Estat actual del castell | Albert Oliva

Segons exposa Marc Bigord脿, l鈥檃lcalde dels Garidells, a TarragonaDigital, a dia d鈥檃vui on hi ha m茅s perill de col路lapse 茅s en una de les parets de la zona nord i 芦tant els propietaris del castell, com el consistori i tots els ve茂ns vam estar d鈥檃cord que calia prendre totes les mesures per evitar cap desgr脿cia i poder recuperar l鈥檈spai. En aquest sentit, 芦tots els garidellencs ens identifiquem molt amb aquesta construcci贸, i no podem permetre que desaparegui l鈥櫭簄ic monument d鈥檃questes caracter铆stiques que t茅 el poble禄, conclou el batlle.

La propietat 茅s municipal des de l鈥檃ny 2018

Davant la impossibilitat de donar resposta a les necessitats de l鈥檌mmoble, l鈥檃ny 2018 els propietaris del castell van decidir cedir-lo al municipi. A m茅s, la fam铆lia no nom茅s va fer donaci贸 del castell, sin贸 de tot el seu entorn, que s贸n aproximadament uns 6.000 m2. En aquest sentit, l鈥檃lcalde afirma que 芦valorem molt el gest i estem molt agra茂ts禄. A m茅s, 芦donem molta import脿ncia tant a les ru茂nes del castell com al seu entorn, per aix貌, la intenci贸 de l鈥橝juntament 茅s arranjar el cam铆 d鈥檃cc茅s i l鈥檈ra amb la finalitat que en un futur puguin esdevenir espais imprescindibles per a la vida cultural municipal禄.

L'era i el cam铆 d'acc茅s s贸n alguns dels elements a recuperar | Albert Oliva

Treballs de consolidaci贸 per valor de 120.000 euros

Durant el primer semestre de 2020 s鈥檌niciaran les obres d鈥檌ntervenci贸 de l鈥檈spai. Per una banda, el projecte contempla la consolidaci贸, estabilitzaci贸 i excavaci贸 arqueol貌gica del castell. Per l鈥檃ltra, la recuperaci贸 del cam铆 d鈥檃cc茅s i l鈥檈ra per tal de donar al conjunt total de l鈥檈spai la import脿ncia que requereix un monument d鈥檃questes caracter铆stiques.

Bigord脿 茅s prudent a l鈥檋ora d鈥檃venturar-se a predir altres actuacions de reconstrucci贸 i els usos futurs que pot tindre el castell. Assegura que mai es pot tancar cap porta a iniciatives que puguin arribar, per貌 tampoc es pot prometre res en aquest estadi tan inicial del projecte. 芦Som molt conscients de les limitacions pressupost脿ries que tenim com a municipi petit i de la import脿ncia arqueol貌gica del monument, ja que requereix d鈥檃ctuacions molt complexes que a hores d鈥檃ra no podem assumir禄, sentencia l鈥檃lcalde.

Una construcci贸 que data del segle XII

La carta de poblament dels Garidells data de 1174, quan el castell ja estava constru茂t, i va ser donada per Guillem de Claramunt, senyor de Tamarit, als seus germans Arnau i Berenguer, anomenats des de llavors senyors de Garidells. Posteriorment va pert脿nyer als Montoliu i finalment l'any 1582 va passar a mans del monestir de Santes Creus, el qual en va mantenir la possessi贸 fins a la fi de l'Antic R猫gim. A principis del segle XX, va quedar deshabitat i l鈥檈difici patir脿 un espoli important durant m茅s de 50 anys, que far脿 debilitar parts importants del castell fins a arribar a l鈥檈stat de degradaci贸 actual.

El conjunt sencer del castell va arribar en bon estat de conservaci贸 fins a meitats del segle XX | Cedida

"馃毀S鈥檃djudiquen les obres d鈥檜rbanitzaci贸 del passeig Tarradellas de Valls" "馃憠Una nova oficina obrir脿 al Barri Antic de Valls"