ÚLTIMA HORA

Localitzen el cos sense vida de Jesús Pinto Silva, desaparegut a Reus des del 20 de setembre

L'antic pessebre vivent de Valls deixa pas a una nova fàbrica de les il·lusions

En tan sols 3 dies, fins a 1.350 xiquets de la ciutat han assistit a les representacions a la sala de ball de la Cooperativa Agrícola de la capital de l'Alt Camp
Els més petits poden lliurar les cartes dels Reis d'Orient als seus emissaris | Cedida

Les festes de Nadal d'enguany deixen un llegat molt profitós a la ciutat de Valls. La Fàbrica de les Il·lusions, una de les novetats de la programació, ha estat un espectacle participatiu i familiar de llums, colors i molta màgia en el qual els infants s'han endinsat en l'espai privat dels secretaris de ses majestats els Reis d'Orient.

La proposta, destinada preferentment a nens i nenes de 2 a 11 anys, ha superat totes les previsions i en tan sols una setmana i mitja es van esgotar les entrades. Així, en les 45 representacions fetes entre el 2, 3 i 4 de gener de 2020, uns 1.350 nens i nenes de la capital de l'Alt Camp han gaudit i han pogut conèixer de primera mà la màgia prèvia dels preparatius de la nit de Reis. 

Visites per a grups de 30 persones

La visita comença al peu de les escales de la Cooperativa Agrícola. En grups de 30 persones, els xiquets i els seus pares accedeixen a l'espai a través d'un ascensor que els transporta a la fàbrica dels emissaris reials. Allà descobreixen el ritme frenètic que es viu en els moments previs a la cavalcada i, fins i tot, els infants més atrevits poden ajudar a fer els encàrrecs als secretaris i patges.

Els nens són rebuts al peu de les escales de l'edifici de la Cooperativa Agrícola | Albert Oliva

L'escenificació, aproximadament de 20 minuts de durada, permet donar a conèixer la màgia que hi ha al darrere dels dies de Nadal. Tal com ha explicat a TarragonaDigital la regidora d'Acció Cívica i Joventut, Laia Castells, «en aquesta proposta els més petits poden veure com els seus desitjos i peticions que fan als Reis d'Orient es transformen en realitat a través de la carta que entreguen al patge reial». 

Una proposta que substitueix el pessebre vivent

Sembla que la Fàbrica de les Il·lusions pot consolidar-se com una nova proposta cultural en la programació de Nadal de Valls. Juntament amb les estrenades campanades infantils de Cap d'Any d'enguany o la ruta guiada sobre les bèsties i animals de l'església de Sant Joan, la representació agafa el relleu al pessebre vivent que fins l'any 2018 va escenificar-se a la capital de l'Alt Camp. 

El desgast en l'organització pessebrista o els nombrosos recursos que s'hi destinaven donen pas, ara, a la bona acollida del nou espai i a la gran dinamització que ha rebut el programa d'actes nadalenc. A més, la regidora assegura que fa molts anys que a Valls arriben els patges reials i els nens lliuren les cartes amb els seus desitjos: «Vam voler donar un tomb a aquest acte i dotar-lo de molta més màgia i amb un relat més elaborat. D'aquí neix la Fàbrica de les Il·lusions». 

Tampoc falten els llistats de totes les cases vallenques | Albert Oliva

Una segona edició assegurada

«Queda demostrat que a Valls quan s'innova i es proposen continguts amb cert factor sorpresa, la gent respon i assisteix en massa als nous projectes», afegeix Castells. En aquest sentit, des de l'organització estan molt satisfets i sorpresos de la rebuda que ha tingut la proposta i amb tota probabilitat ja hi ha assegurada una segona edició de la Fàbrica de les Il·lusions per a les properes festes nadalenques. «Haurem d'estudiar quina és la millor manera d'ampliar els horaris per tal que pugui venir més gent, ja que amb l'èxit que ha tingut la primera edició, la revalidació de la proposta és gairebé segura», conclou la regidora.

La proposta és fruit d'un procés col·laboratiu entre diversos agents vallencs. Així, l'Ajuntament de Valls, la Societat Agrícola de Valls, Bonifàs, Lluïsa Vives Joguets, Gasco Joguines, el Grup del Teatre Principal, l'Associació per la Cavalcada de Reis de Valls i el Consorci per la Normalització Lingüística s'han conjurat per fer possible la Fàbrica de les Il·lusions.

En cada representació poden accedir a l'espai unes 30 persones | Albert Oliva

"🍰Valls recupera per segon any els tradicionals tortells de Sant Antoni" "🗓AGENDA: El Pont d'Armentera celebra la festa votada del Sant Crist més de 200 anys després"