Un grup de vallmollencs viatja a Granada per recordar els seus orígens

Als anys seixanta diverses famílies del poble de Huéscar van emigrar a Vallmoll. Els seus descendents, tornen ara a Andalusia en un viatge organitzat per l’Ajuntament del 12 al 14 d’octubre
El municipi de Huéscar, a la provincia de Granada. | Turismo Granada

 

Què tenen a veure el municipi de Vallmoll amb la població andalusa de Huéscar (Granada)? Aparentment, res. Però si busquem en el passat trobarem la resposta. Per entendre el nexe d’unió entre aquests dos pobles ens hem de remuntar a finals dels anys cinquanta-principis dels seixanta del segle passat.

En aquell moment, Vallmoll va acollir diverses famílies procedents de Huéscar. Van venir a Catalunya buscant una vida millor i Vallmoll, va ser un dels pobles on van anar a parar alguns dels andalusos d’aquesta població. Aquestes famílies es van quedar a viure aquí, van tenir fills i nets que actualment són vallmollencs.

Per tal de tenir present aquest fet i per donar l’oportunitat a aquestes persones de conèixer els seus orígens i visitar la família que els queda a Andalusia, l’Ajuntament de Vallmoll ha organitzat un viatge a Huéscar en autobús, durant els dies 12, 13 i 14 d’octubre. L'autocar va sortir del poble a les 23.30 hores d'aquest dijous per arribar divendres al matí a Huéscar, després de fer un viatge nocturn.

El trajecte s'ha realitzat amb autobús i hi han participat un bon nombre de vallmollencs | Cedida

 

També s’han apuntat persones amb interessos únicament turístics, per tal de fer un viatge diferent i conèixer aquesta zona d’Andalusia. «Hi anem amb un autocar d’unes cinquanta places ple», ha explicat a tarragonadigital l’alcalde de Vallmoll, Josep Lluis Cusidó, que també fa el viatge.

Per facilitar el desplaçament, l’Ajuntament de Vallmoll es fa càrrec de l’autocar, però la resta de despeses se les paga cadascú. «N’hi ha que van a cases dels familiars i d’altres a hotels», diu Cusidó. El viatge s’ha preparat conjuntament amb el consistori de Huéscar.

Una cinquantena de persones han participat del viatge que s'allargarà fins diumenge | Cedida

 

Tot va començar amb una dona anomenada Luisa

Cap a l’any 1958 van començar a arribar les primeres persones a Vallmoll procedents de Huéscar. En concret, va ser una dona. L’alcalde, que en aquells moments era un nen, recorda que li deien ‘la Luisa’.

Però, perquè va anar a parar a Vallmoll? «Ella deia que s’havia aturat aquí perquè els diners que tenia no li permetien anar més lluny», afirma Josep Lluis Cusidó. A partir d’aquí, es va produir una mena d’efecte ‘crida’ i van venir altres familiars de ‘la Luisa’ procedents de Huéscar. I no només això, sinó que a poc a poc es van desplaçar altres famílies senceres fins a Vallmoll, des d’aquesta població de Granada.

Totes aquestes persones es van arrelar a Catalunya, alguns es van casar amb vallmollencs i van formar noves famílies. «És gent que s’estima la seva terra i per això volem fer aquest viatge de germanor», diu l’alcalde.

Alguns dels assistents al viatge durant una parada en el trajecte | Cedida
 
 
El viatge d'anada s'ha realitzat aquesta matinada | Cedida

 

Anys enrere ja es va fer un viatge a Huéscar

Huéscar, és una població d’uns 7.500 habitants de la província de Granada. Anys enrere, ja es va fer un viatge a aquest municipi amb els Diables de Vallmoll, per ensenyar part de la cultura local fora del poble.

En aquesta ocasió, però, explica l’alcalde «visitarem indrets del municipi i racons d’interès històric i turístic». Cusidó assegura que la gent està força il·lusionada amb el viatge perquè tenen ganes de conèixer el poble. Tot i que Huéscar i Vallmoll no estan agermanats «no estaria de més que ho estiguessin», conclou l’alcalde.

Agafant forces durant el camí del viatge cap a Huescar | Cedida

 

Un retorn als origens de molts vallmollencs | Cedida
 

"Assessorament per reduir les factures de la llum i el gas a Alcover" "Aiguamúrcia aprova els pressupostos municipals després d'una llarga negociació"