L'AEHT, en desacord amb les noves restriccions, reclama «escolta, diàleg i ajudes directes» al Govern

Creuen que les mesures s'haurien d'aplicar en funció de l'afectació del virus

«Una galleda d'aigua freda». Això és el que ha significat pels restauradors la decisió del Govern de tancar els establiments de restauració durant 15 dies. L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT) ha emès un comunicat denunciant les noves mesures restrictives per frenar els contagis de la Covid-19 a Catalunya. Els empresaris es mostren en desacord amb les mesures dictades recentment i demanen «escolta, diàleg ajudes directes i aplicació de les mesures en funció de l'afectació del virus a les diverses zones sanitàries».

«Hem estat un dels sectors més afectats per la Covid-19 i ho seguim sent amb aquesta nova onada de tancaments». Els empresaris denuncien que es troben, de nou, davant d'un escenari «incert i complicat», i no només pels empresaris, sinó pels «proveïdors que els abasteixen i per les famílies que hi ha darrere».

Des de l'AEHT asseguren que són conscients que la prioritat és la sanitària, però que no comparteixen que les restriccions imposades tornin a recaure a sobre d'un sector «debilitat» i que «ha sobreviscut com ha pogut els darrers mesos». Consideren que no és just que bars i restaurants hagin de tancar «mentre que el transport públic manté l'aforament, el sector cultural el redueix o algunes escoles tenen classes amb més de vint alumnes», assegurant que aquestes «dràstiques» mesures produiran pèrdues irreparables pel sector i que molts establiments es vegin abocats a tancar definitivament.

Els empresaris de l'hostaleria creuen que es pot garantir la continuïtat econòmica amb les màximes mesures de prevenció i seguretat, i que els contagis no s'estan produint principalment en l'àmbit laboral o empresarial. Per això, demanen que s'estableixin altres mesures i campanyes de conscienciació entre la ciutadania per «disminuir l'activitat social, que és on més s'està ocasionant la transmissió del virus». «La restauració no és la causa dels contagis; des del primer moment, el sector ha pres mesures per poder donar tranquil·litat als clients i usuaris dels seus serveis», apunten.

Des de l'AEHT afegeixen que no estan d'acord amb la manera en què s'ha pres la decisió, ja que el Govern «no ha escoltat les propostes del sector, només ha comunicat fets consumats sense possibilitat de modificació». 

Reclamen ajudes directes des de la Generalitat

D'altra banda, critiquen les restriccions anunciades pel Govern haurien d'anar acompanyades d'ajudes directes al sector. Aquestes ajudes, diuen, haurien de venir des de la Generalitat, que és qui «ha dictat el tancament de bars i restaurants i el responsable de donar-hi resposta», i no des dels ajuntaments, «qui estan fent tot el possible per
ajudar a un sector castigat i desmotivat».

«No volem línies de finançament, ICO o ICF; no volem més endeutament. Volem ajuts directes», sentencien els empresaris, reclamant que aquests s'implementin «de manera urgent».

Finalment, des de l'AEHT volen matisar que «no és el mateix la situació sanitària de Barcelona que la de la Conca de Barberà o les Terres de l'Ebre» i que, per tant, creuen que les restriccions s'haurien d'aplicar tenint en compte criteris de diversitat territorial per no enfonsar el sector a totes les comarques. 

"El Port de TGN, disposat a «liderar la recuperació econòmica del Sud de Catalunya»" "Els canvis obligats per la Covid-19 en els exercicis de reanimació cardiopulmonar"