Alerten que el Camp de Tarragona perdrà trens quan entri en funcionament el Corredor Mediterrani

Plataformes en defensa del transport públic denuncien que els Euromed no pararan a Tarragona i que es tancaran les estacions de Salou i Cambrils
Imatge d'un tren Euromed, entrant a l'Estació de Tarragona | ACN

L’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i la Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i Social al Camp de Tarragona (PDF.Camp) han alertat aquest dimecres que el Camp de Tarragona perdrà connexions quan entri en funcionament el tram del Corredor Mediterrani entre Vandellòs i Perafort. Quan això passi, Tarragona perdrà els Euromed, Salou es quedarà sense cap tren de llarga distància i sense bona part dels regionals, i Cambrils tindrà dos serveis menys diaris de regionals.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Segons han assegurat en roda de premsa, han pogut conèixer els plans que tenen les administracions competents a partir de l’endemà de l’entrada en funcionament del tram del Corredor Mediterrani, que es preveu el 16 de desembre. Aleshores, automàticament les estacions urbanes de Cambrils i Salou es tancaran, amb la qual cosa els usuaris dels dos municipis tindran dificultats per anar en tren fins a Tarragona i Barcelona.

La ciutat de Tarragona perdrà els Euromed i mantindrà els Talgo, amb la qual cosa les connexions de llarg recorregut baixaran de 28 a 12 trens diaris. Els 54 regionals i rodalies que hi ha ara com ara, seguiran vigents. Per la PTP i PDF.Camp, Salou i Cambrils són els municipis que quedaran més perjudicats, amb les dues estacions urbanes tancades. I les respectives alternatives de PortAventura i l’estació de Cambrils Nord, no tindran la freqüència de combois actual.

Vies del tren al seu pas pel municipi de Salou.   | TarragonaDigital

Així, la capital de la Costa Daurada no tindrà cap connexió amb la llarga distància, en perdre tots els Euromed i Talgo. Pel que fa als trens regionals i rodalies que connecten amb Barcelona, es passarà dels 22 serveis actuals als vuit quan entri en funcionament el Corredor Mediterrani. L’enllaç amb els municipis del sud, com l’Ametlla de Mar o Tortosa, desapareixerà completament. D’aquesta manera, els usuaris de Salou que vulguin anar cap a aquests municipis, s’hauran de desplaçar cap a PortAventura, agafar un tren fins a Tarragona i canviar fins a la destinació final.

En el cas de Cambrils, amb la clausura de l’estació urbana actual, tot el trànsit es derivarà a la nova estació de Cambrils Nord, connectada amb l’alta velocitat. Tot i això es perdran dues connexions de regionals i rodalies, en passar de 24 trens diaris a 22. Els tres de llarg recorregut que hi ha ara està previst que es mantinguin un cop entri en funcionament el Corredor Mediterrani.

Manca de planificació

Per la PTP i PDF.Camp, quan s’implementin les noves connexions molts usuaris quedaran afectats. En concret han assegurat que per les estacions de Cambrils i Salou hi ha uns 675.000 viatgers anuals. «Hi haurà segur una queixa ciutadana», ha vaticinat Daniel Pi, representant de la PTP. De fet, les dues plataformes han anunciat que impulsaran reivindicacions en les pròximes setmanes.

Imatge d'arxiu de l'estació de tren de Cambrils. | Trenscat

L’afectació real que tindrà en el nombre de passatgers encara és una incògnita, però han vaticinat que molts «s’espavilaran pel seu compte» per desplaçar-se, sigui amb vehicle privat o amb autobús. De fet, han lamentat que avui dia no s’hagi previst un reforç del servei de bus interurbà per compensar la reducció d’oferta ferroviària. Pi ha assegurat que hi ha hagut una manca de previsió a les administracions perquè amb el nou tram del Corredor Mediterrani els usuaris perdran connectivitat. «Han tingut 30 anys per planificar-ho», ha ironitzat Pi.

Crítiques als ajuntaments i a la Generalitat

Sobre la responsabilitat de la situació, els membres de les plataformes han repartit les culpes. Principalment però han posat el focus en els alcaldes, especialment els de Salou i Cambrils. «Han demanat l’eliminació de la via per evitar més accidents amb la miopia d’una pèrdua de servei per als seus ciutadans», ha assenyalat Pi.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

També han apuntat a la Generalitat, que «ha anat a remolc dels ajuntaments i s’ha oblidat que és l’administració competent». Per Pi, el Govern «s’ha dedicat a fer contents els alcaldes». El representant de la PTP ha qualificat la planificació ferroviària «de bojos».

A banda, també han estat escèptics amb el nou tren-tramvia, amb el qual la Generalitat preveu per unir Cambrils i Tarragona mitjançant una reconversió de la línia ferroviària actual. Tant Pi com Carles Montejano, portaveu de PDF.Camp, han assegurat que, «en el millor dels casos», aquesta nova infraestructura tardarà cinc anys a entrar en funcionament. «Són cinc anys sense servei ferroviari» des del centre de les ciutats, han lamentat.

Imatge d'un dels trens realitzant les proves de circulació i seguretat a la variant de Vandellòs | Twitter/@trenesmania

Per facilitar la implantació del sistema, han proposat que es transformi progressivament la línia actual de tren en una línia de tramvia, però sense desmantellar-la, com està previst. Això permetria que el servei no es tanqués en cap moment, sinó que la línia actual entre Cambrils i Tarragona seguiria funcionant inicialment amb trens, però que circularien a menor velocitat.

"🎓 Seguiment desigual a la vaga d'estudiants d'aquest dimecres a TGN!" "✈BONA NOTÍCIA: L'Aeroport de Reus acabarà aviat les obres d'ampliació de la terminal!"