Més enllà del sol i platja: CCOO reclama obrir el ventall per reactivar el múscul turístic de Tarragona

El sindicat proposa un pla de xoc per reactivar el sector més important de les comarques del Sud

Dimecres 1 de juliol i l'economia de les comarques de Tarragona encara penja d'un fil. L'estiu més incert de la història encara mira de reüll els brots i rebrots de Covid-19 arreu de la geografia catalana, i mentre la recuperació no esdevingui estable no es començarà a notar en sectors tan importants com el turístic, en especial en el període de temporada alta que hauria d'haver començat fa unes setmanes.

És per això que Comissions Obreres (CCOO), en qualitat d'un dels sindicats majoritaris, ha decidit fer un pas al davant i ha presentat una proposta de pla de xoc per reactivar el sector turístic de Tarragona després del sotrac socioeconòmic del coronavirus. «Estem en un moment on cal trobar una solució de país entre el conjunt de les administracions i el món social», ha detallat la secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig. Ha considerat urgent la creació d'una taula estratègica local per dinamitzar el turisme de la Costa Daurada de forma multilateral.

CCOO demana canvis estructurals per Tarragona: un model turístic que miri més enllà del sol i platja

Des del sindicat han considerat que «una crisi com aquesta és un espai d'oportunitats per atrevir-nos amb canvis estructurals» que fins ara han quedat en un calaix. Puig ha enfrontat el debat del model turístic del territori, ha reivindicat «diversificar el model més enllà del sol i platja» i complementar-lo amb «el turisme històric, cultural o l'ecoturisme». Ha demanat, en qualsevol cas, avançar «cap a l'economia circular i sostenible» de la mà dels criteris de la lluita mediambiental.

El Baix Gaià es desmarca com a destinació turística idònia | ACN

Per a Comissions Obreres, és imprescindible que el nou pacte per la reactivació «garanteixi condicions dignes per als treballadors i permetin recuperar la confiança sanitària dels viatgers, perquè només així podrem caminar cap a una recuperació econòmica real» del sector turístic en bloc. «La crisi de la Covid-19 ha posat de manifest la vulnerabilitat de l'economia catalana, altament exposada a l'estacionalitat, i té per davant una incerta i lenta recuperació amb pèrdues milionàries», han subratllat.

«La crisi de la Covid-19 ha posat de manifest la vulnerabilitat de la nostra economia», lamenta Puig

El sindicat reconeix «el repte majúscul de com sostenir l'economia local mentre no es recuperi la mobilitat», i demanen que l'objectiu no sigui retornar a la situació anterior sinó «cap a una altra normalitat amb pràctiques més sostenibles» i amb un millor ús de les infraestructures del territori. Han posat l'exemple d'un Aeroport de Reus que consideren «infrautilitzat i només estacional» i que situen allunyat de la pista complementària a l'aeroport de Barcelona que esperava ser.

Puig ha detallat «la salut, l'economia i les infraestructures» com el full de ruta de partida per definir el nou pla de xoc, i considera imprescindible protegir els treballadors de sectors com l'hostaler «mentre no es normalitzi la indústria del turisme», en un termini que, avisen, no serà inferior a un any. Ham demanat, també, posar un ull en la formació a l'hora de vertebrar les propostes per construir el model turístic de la pròxima dècada a les comarques tarragonines, en un debat on han tornat a reclamar veu pròpia com a representants de milers de treballadors del territori.

"Última hora: Més casos positius en les últimes dades de coronavirus a TGN" "Gran descens de les víctimes en carreteres de TGN durant els primers mesos del 2020"