La Creu Roja reparteix la medicació dels pacients crònics més vulnerables de l'Hospital Sant Joan de Reus

«És una tasca que no havíem fet mai», expliquen | El servei s'adreça a aquells malalts sense xarxa familiar que queden desatesos
El servei a domicili de la Creu Roja esdevé una necessitat per a desenes de pacients | Cedida

Hi ha massa fils que queden despenjats quan el món estira el fre de mà que seria excessivament fàcil que algun d'ells quedi desatès. Matemàtica pura. Però on no arriba ningú, hi arriba la Creu Roja. I, en un context d'emergència sanitària, aquesta no havia de ser l'excepció.

La Creu Roja ha rebut l'encàrrec, per primera vegada, de fer arribar a domicili les medicacions especials per a malalts crònics que només pot distribuir la farmàcia de l'Hospital Sant Joan de Reus, centre de referència en especialitats com l'oncologia. Unes medicacions que els pacients d'alta, en un context normal, anirien a recollir a l'hospital. No és un context normal ni segur, atès que són persones immunodeprimides i, per tant, especialment vulnerables a la Covid-19.

Voluntaris de la Creu Roja traslladen a domicili la medicació de pacients crònics de Reus

«Sí, és un servei del tot improvisat que nosaltres mai havíem fet», reconeix el Joan Aragonès, coordinador de la Creu Roja a Reus. «Són malalts crònics sense una xarxa familiar que els pugui fer aquesta funció i que, per tant, necessiten que nosaltres els traslladem uns fàrmacs que necessiten amb urgència», explica. Des de l'aplicació de l'estat d'alerta, ja freguen els 80 malalts atesos. En seran més en els pròxims dies.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | TarragonaDigital

Aragonès calcula que cada dia realitzen uns sis serveis arreu del territori. Terres de l'Ebre, Costa Daurada, Baix Camp, Priorat, Tarragona i fins i tot a les comarques de Lleida. «El Sant Joan és certament referent en oncologia i això fa que haguem d'ajudar a pacients crònics de moltes localitats», insisteix. Diu que els usuaris estan encantats de l'aplicació d'aquest servei. «I nosaltres, també», confessa.

El servei improvisat dona servei a malalts sense una xarxa familiar que pugui recollir els fàrmacs en el seu nom

Els fàrmacs que proporciona el Sant Joan preveuen l'abastiment per a diverses setmanes, ja que els pacients disposen de l'alta però han de seguir el seu tractament a casa. «I són persones amb una preocupació molt gran pel seu estat de salut que no poden exposar-se a trepitjar ara per ara l'hospital», exposa. Calcula que la seva funció s'allargarà fins ben passat el confinament.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | TarragonaDigital

Aquest servei de la Creu Roja se suma als habituals i a altres abastiments bàsics com l'alimentari. Cal recordar, un cop més, que l'ONG és l'encarregada també de gestionar l'alberg provisional habilitat a Tarragona per atendre i protegir una cinquantena de persones sense sostre al Pavelló Poliesportiu del Serrallo. El que dèiem. Que on no arriba ningú, hi són els de la Creu Roja.

"😷A FONS: Així són les persones que s'han contagiat per coronavirus a Tarragona" "🔴ÚLTIMA HORA: Els positius i defuncions per coronavirus a TGN aquest dilluns"