ERC demana al govern espanyol que restableixi els trens AVANT a Tarragona i Lleida

Els republicans denuncien que, amb l'estat d'alarma, «els trens més usats pels usuaris s'han suprimit i no se sap quan es recuperarà el servei»
Una cinquantena d'usuaris estrenen el primer tren ràpid Tortosa-Barcelona que arriba a Sants amb retard | Ferropedia

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana-EHBildu al Senat ha presentat una moció a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per sol·licitar al govern de l’Estat que restableixi els serveis de trens AVANT a Tarragona i Lleida. Per al grup republicà, durant l’estat d’alarma, el servei AVANT s’ha reduït «fins a la seva pràctica desaparició» i l’atenció al client ha estat «clarament deficient i denunciada pels usuaris», amb dificultat d’accés i «retards en el reemborsament d’aquests abonaments o l’absència de respostes».

La Plataforma d’Usuaris de Trens Avant Catalunya denuncia també «la manca de freqüències de trens, l’elevat preu dels abonaments i el seu període de validesa», així com el canvi als nous combois CAF implantats des del mes de setembre de 2019. La moció registrada per la senadora tarragonina Laura Castel i la lleidatana Sara Bailac assenyala que «la transició cap a la nova normalitat genera molta preocupació i incertesa, ja que els trens més usats pels usuaris habituals s’han suprimit i no hi ha anuncis de quan es tornarà a recuperar el servei».

És per tot això que, ara, es demana al govern espanyol que «suprimeixi els trens CAF i els reemplaci pels anteriors trens AVE i/o AVANT o per models anàlegs», alhora que «es prenguin les mesures necessàries per a la renovació de sistema d’abonaments, rebaixant-ne el preu i allargant la seva validesa d’ús, per fer-lo més flexibles i accessible als usuaris en relació amb la concepció de servei públic».

La moció presentada avui, precisament, vol que es fixi un calendari per al restabliment del servei AVANT Barcelona-Tarragona-Lleida a primera hora del matí, amb tornada a mitja tarda, i que es faci efectiva la consideració del servei AVANT com un servei OSP (obligació de servei públic), amb «nous criteris de subvenció d’acord amb la resta de trens de mitja distància d’aquestes característiques», expliquen les senadores. Caldria, apunten els republicans, crear una taula de treball i coordinació formada per representants de RENFE, de les administracions competents i dels usuaris, «que doni resposta a les seves reivindicacions».

"Les floristeries es resignen però no llencen la tovallola del Dia de la Rosa" "Última hora: Els casos de coronavirus a Tarragona no paren de créixer"