Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili conclou que els nivells molt baixos de colesterol no perjudiquen la salut

Un equip d’investigadors de la URV ha pogut comprovar que reduir el colesterol a xifres gairebé inexistents no afecta de manera negativa a la salut
Grup de la Unitat de Recerca en Lípids i Arterioesclerosi de la URV | delCamp.cat

 

El colesterol és un component present naturalment al cos humà i és necessari pel correcte funcionament de l’organisme. De totes maneres, és ben sabut que aquest component i d’altres com ara la pressió arterial o el sucre s’han de controlar, ja que la seva presència en sang a nivells elevats pot ser perjudicial per la salut. Per aquest motiu, cada vegada hi ha més metges que recepten medicaments per tal de fer baixar de manera sistemàtica els nivells de colesterol a unes xifres gairebé indetectables a les analítiques.

A diferència d'altres teories

Així com amb el sucre o la pressió arterial, una baixada molt pronunciable d’aquests components poden ser perjudicials per a la salut, amb el cas del colesterol aquest estudi de la Unitat de Recerca en Lípids i Arterioesclerosi de la URV ha acabat confirmant que la inexistència del popularment conegut  com a colesterol dolent no és perjudicial per a la salut, a diferencia del que defensen algunes teories sobre la perillositat de la no existència de colesterol en sang per la importància en segons quins processos biològics. Aquesta vessant tampoc és partidària de medicar als pacients amb colesterol elevat per tal de que en baixin els nivells.

Per tal d’avalar l’estudi, l’equip d’investigadors liderat per Lluís Masana ha fet una anàlisi de diferents dades i a varis nivells on hi destaquen els estudis clínics amb medicaments que baixen molt el colesterol i el de malalties genètiques que impedeixen que el colesterol LDL (el que es considera perjudicial per la salut) arribi a la resta de l’organisme. Els resultats d’aquesta anàlisi conclouen que medicar als pacients amb colesterol alt per tal de fer-lo baixar a nivells inexistents, a part de ser beneficiós per a prevenir possibles malalties cardiovasculars, demostra que la inexistència de colesterol en sang no és perjudicial per a la salut.

"ATENCIÓ: Maria José Figueras, nova rectora de la Universitat Rovira i Virgili" "I després de la selectivitat, què? Aquesta opció a Tarragona és de les millors"