La Generalitat assegura que IQOXE complia «els plans de seguretat» industrials establerts

Les conselleries d'Embresa i de Treball ha obert expedients informatius per esclarir els detalls de l'explosió de dimarts
L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges | Àngel Ullate

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat aquest divendres que la química IQOXE complia «els plans de seguretat» industrials establerts i que no tenia cap incidència vigent declarada, després de consultar tota la documentació oficial. L'empresa, on dimarts hi va haver una explosió que va causar tres morts i set ferits, havia passat les inspeccions tècniques de manera regular i no tenia «cap anormalitat», segons la consellera. Tot i això, el departament d'Empresa i Coneixement ha obert un expedient informatiu per conèixer els detalls de l'incident i avaluar-ne les causes. La consellera ha recordat que tots els requisits establerts en matèria de seguretat responen a la normativa europea i ha demanat «rigor» i deixar de banda «els sensacionalismes».

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

En la mateixa línia, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha anunciat a Tarragona que l'empresa havia superat les darreres inspeccions i que els quatre expedients sancionadors que Inspecció del Treball li va incoar entre el 2015 i el 2017 «no relacionaven que es pugués provocar una explosió com la d'aquest dimarts». En paral·lel a l'anunci, el titular de la conselleria ha confirmat que, de forma coordinada amb Empresa, ja s'han obert un total de dos nous expedients per esclarir els fets del polígon sud, «un d'ells d'ofici i l'altre procedimental».

Els departaments d'Empresa i Treball han iniciat dos nous expedients per «esclarir les causes» de l'explosió a Tarragona

Aquests expedients, doncs, seran el full de ruta oficial per dictaminar «possibles infraccions administratives, possibles recàrrecs d'indemnització a les víctimes o generar possibles responsabilitats penals» cap a l'empresa, de les quals el govern català no descarta presentar-se com a acusació particular. Si bé no es poden relacionar encara de forma directa l'historial d'antecedents amb l'accident d'aquesta setmana, El Homrani ha valorat que «entenc perfectament el neguit i la preocupació de la ciutadania de Tarragona» davant la situació viscuda.

El conseller de Treball ha anunciat l'obertura d'una taula de treball amb representants sindicals, qui ja li han fet arribat «el nostre malestar i la nostra indignació» pels fets ocorreguts i la forma de gestionar la seva possible prevenció per part de l'administració, i també amb la patronal de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) per tal de «repassar i avaluar totes les mesures de seguretat i de salut laboral al polígon químic de Tarragona», tot avançant la seva predisposició a efectuar «totes les millores possibles» des del diàleg multilateral amb tots els agents implicats.

"🚙🚗Scalextric, una passió que encara perviu al Camp de Tarragona" "😡INDIGNANT: La gran retallada de personal que IQOXE va fer 'per abaratir costos'"