L'estiu del coronavirus, desigual per la gent gran dels municipis de Tarragona

Tarragona estudia com reobrir les llars de jubilats | El Vendrell no obrirà cap casal | Reus obrirà ben aviat els centres de dia
La gent gran dels municipis de Tarragona encaren l'estiu de manera desigual i segons el municipi on visquin | Angel Ullate

Cristóbal Castro és un històric dels barris de Ponent de Tarragona. Antic president de l'associació de veïns de la Granja, està al capdavant de la llar de jubilats del barri i forma part de l'associació de pensionistes. Castro, amb molta bonhomia, trasllada a TarragonaDigital una pregunta que es fa i no sap com respondre: «què se suposa que hem de fer els padrins, passar-nos sis mesos seguits tancats a casa?»

«A què us referiu?», preguntem. «Doncs al fet que els avis i àvies fa tres mesos que estem confinats a casa i ara, que arriba la calor, què hem de fer, continuar tancats perquè no està oberta la llar de jubilats?» respon el president de la llar de jubilats de la Granja, posant sobre la taula un greu problema que, de moment, passa de puntetes per l'alegria del desconfinament: què fer amb la gent gran durant l'estiu del coronavirus?

Una breu repassada per quatre dels municipis més poblats de la província (Tarragona, Reus, Valls i el Vendrell), deixa palès que la resposta de les administracions públiques, de cara a posar en marxa de nou aquests serveis públics destinats a la gent gran, és diferent.

«La protecció dels més vulnerables és molt important»

Castro és conscient de quins són els motius que van portar a tancar la llar i es mostra conciliador: «sabem que és un tema delicat. Sabem per quin motiu es van tancar les llars però voldríem que se'ns expliqués un pla de reobertura. Comença a haver-hi malestar a les llars de Ponent».

Des de l'Ajuntament de Tarragona recullen el guant i apunten el següent: «s'hi està treballant. Les llars són un servei molt delicat perquè la població a la que atén és molt vulnerable i la seva protecció és molt important. No podem concretar més».

De fet, Tarragona no és el municipi més caut, o més restrictiu, com es vulgui veure, a l'hora de reactivar aquest tipus de serveis municipals. A la capital del Baix Penedès, al Vendrell, el consistori, segons alcaldia, no preveu obrir els tres casals del municipi aviat. Des de l'Ajuntament del Vendrell reblen que «a l'estiu segur que no obriran i a la tardor, amb la por a una nova onada, ho dubtem molt».

Les llars de jubilats van ser dels primers serveis a tancar arran de l'estat d'alarma | cedida

A Valls se situen a mig camí entre el Vendrell i Tarragona. L'Ajuntament de Valls explica que «la llar està tancada, però treballem amb Salut del govern les mesures per poder obrir». «En uns dies podrem dir en quina data aproximada, ara encara no ho saben» afegeixen les fonts consultades al consistori de la capital de l'Alt Camp.

 

Els centres de dia i Reus

L'Ajuntament de Reus, a través de Sagessa, preveu obrir, ben aviat, els centres de dia que no formen part de residència. Aquesta proposta afectaria, directament, als espais de Benissanet, Tivissa, la Fatarella, Pratdip i l'Hospitalet. Les fonts municipals consultades remarquen que «en el cas dels centres de dia adscrits a una residència, l'obertura es farà en una segona fase, perquè de moment els usuaris de centres de dia i de residències no poden compartir espais».

Aquest cas seria la situació en què es troben els dos centres de dia de Reus, que formen part, o estan associats, a les residències de gent gran Horts de Miró i Marià Fortuny.

"Inversió multimilionària al Port de Tarragona en l'ampliació d'una empresa" "El nou concurs de la Diputació de Tarragona per fomentar l'estalvi energètic"