Les obres de la nova terminal de creuers de Tarragona començaran a principis de 2020

L'Autoritat Portuària treu a licitació els treballs, que hauran d'acabar el 2021 | Les empreses tenen 14 dies per presentar-s'hi
Un dels creuers atracats al Port de Tarragona, en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital

Nova passa endavant de l'Autoritat Portuària de Tarragona per tal de posar fil a l'agulla als projectes centrals del seu futur a mitjà termini. El Port ha tret a licitació les obres de la nova terminal de creuers, que s'ubicarà a l'anomenat Moll de Balears, per un pressupost inicial de prop de 42 milions d'euros (IVA inclòs). Les empreses interessades a assumir els treballs ja poden presentar les seves ofertes, i tenen temps per fer-ho fins al pròxim 23 de desembre a la nit.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Era un tràmit esperat per tal de poder iniciar les obres a principis de 2020 i que la nova terminal sigui ja una realitat operativa durant el segon semestre de l'any 2021, tal com apunten tots els càlculs interns de l'Autoritat Portuària des que es treballa en el projecte. El finançament dels treballs anirà íntegrament a càrrec del Port i l'actuació tindrà una durada prevista de 18 mesos. És, de fet, per això que la data d'inici d'obres serà principis de 2020.

Les obres de la nova terminal obligaran a rebaixar la temporada de creuers 2020 a Tarragona

El nou moll tindrà capacitat per acollir, de forma paral·lela, dos grans creuers turístics amb l'afegit «d'una instal·lació d'alt nivell de qualitat i de seguretat», tal com requereix la memòria oficial del projecte. Així doncs, el moll exterior tindrà capacitat per acollir creuers de fins a 380 metres d'eslora, mentre que l'interior podrà acollir vaixells de fins a 220 metres d'esloraEn una entrevista recent amb TarragonaDigital, el president de l'Autoritat Portuària explicava que «el nostre moll actual ha tocat sostre, i és per això que ja treballem per construir aquesta nova terminal».

Refugi 1 del Moll de Costa, punt de trobada dels creueristes | Àngel Ullate

La durada i la complexitat dels treballs, però, implica rebaixar pretensions a curt termini i canviar un 2019 d'eclosió per un 2020 de transició en matèria de creuers. El Port de Tarragona ha rebut enguany fins a 62 creuers i prop de 130.000 passatgers, unes xifres que superen tota previsió i que confirmen «la millor de tota la sèrie històrica dels creuers a la ciutat», en paraules del president de la institució, Josep Maria Cruset. Els càlculs del 2020, però, baixen a 45 creuers i 102.000 passatgers precisament per aquest context d'obres durant tot el curs. «Hem preferit la prudència a exposar-nos a mantenir la quantitat de vaixells amb el risc de generar menys satisfacció als que vinguin», va defensar Cruset. Faran aturada al Moll de Llevant.

El concurs públic per optar a les obres del Moll de Balears, obert fins al 23 de desembre

Les ofertes presentades per dur a terme els treballs es coneixeran a mitjans de gener, quan els responsables començaran a valorar-les i estudiar-les per tal de decidir a qui li confien finalment aquestes llargues obres; i la documentació oficial recorda que es valorarà per igual l'oferta econòmica i la tècnica a l'hora d'avaluar les sol·licituds. Amb el tràmit en marxa, que arriba pocs dies després que la Comissió d'Urbanisme de Tarragona avalés el permís final per aixecar la futura Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) a les instal·lacions portuàries, el Port enllesteix un altre dels tràmits més rellevants i més esperats dels darrers mesos.

També et pot interessar

"🎄 Com es viu el Nadal als barris de Tarragona i Reus?" "👉 ANÀLISI: L'univers 'start up': la cuina de les futures empreses del Camp de Tarragona"