La mascareta serà obligatòria durant la «nova normalitat» quan no es pugui garantir la distància de seguretat

Està previst que sigui així «fins que veiem si hi ha noves onades»
Simón ha explicat que està previst que segueixi així «fins que veiem si hi ha noves onades» | EuropaPress

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha avançat que l’obligatorietat de l’ús de mascareta quan no es pugui garantir la distància de seguretat es mantindrà a la «nova normalitat». Durant la roda de premsa d’aquest divendres, Simón ha dit que aquesta és la «intenció» però que depèn de diversos ministeris i caldrà veure «com queda la versió final». De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, comunicarà aquesta tarda als consellers autonòmics a la trobada interterritorial el document en el qual el govern espanyol treballa i que s’aprovarà dimarts que ve al Consell de Ministres. La intenció és que hi puguin fer aportacions.

Simón ha dit que la previsió és que es mantingui en les mateixes condicions i «excepcions» que hi ha ara. Almenys, ha afegit, «fins que veiem si hi ha noves onades». Sanitat va decidir el mes passat ampliar l’obligatorietat d’utilitzar la mascareta –que ja ho era al transport públic- als espais tancats i al carrer sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres.

Illa també ha assegurat en reiterades ocasions els últims dies que a la nova normalitat caldrà seguir «quatre normes bàsiques»: mascaretes, distància de seguretat, higiene personal i dels espais públics i tancats.

 

Simón avisa del risc que es presenta a partir d'ara

Segons les dades aportades pel Ministeri de Sanitat, a Espanya s'han registrat menys contagis que aquest passat dijous i tan sols una persona ha mort per coronavirus. Això suposa una evolució «positiva» a ulls de Fernando Simón. Malgrat això, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha advertit que els riscos pel virus encara no s'han superat. «D'aquí al futur haurem d'afrontar onades que no estan controlades i que han passat inadvertides», ha manifestat durant la roda de premsa d'aquest divendres.

Simón ha afirmat que «a mesura que estiguem millor haurem de controlar els casos importants de la millor manera possible. Tenim un sistema molt sòlid que ens permetrà reaccionar a temps, però serà un esforç extra per als serveis de salut pública i de la sanitat exterior per reduir riscos en importació, malgrat que progressivament es van obrint les fronteres».

Per aquest motiu, el doctor ha demanat «prudència» i «responsabilitat individual» e les últimes setmanes de la desescalada planificada pel govern espanyol. Cal destacar que a partir d'aquest pròxim dilluns, el 52% del país passarà a la fase 3 de la desescalada, el pas anterior a la «nova normalitat».

"Confirmat! Ja se sap quan es recuperarà la mobilitat per tota la regió de Tarragona" "El futur de la Central Nuclear de Vandellòs, a punt de decidir-se!"