Gairebé 200 piscines tarragonines es mullen per l'esclerosi múltiple aquest diumenge

La iniciativa del 'Mulla't' recull fons per «millorar la qualitat de vida» dels afectats | Uns 11.500 catalans pateixen esclerosi
Un salt simultani a les 12.00 hores és el tret de sortida conjunt al Mulla't cada estiu | Cedida
 

La iniciativa coordinada del 'Mulla't per l'Esclerosi Múltiple' és ja una tradició indestriable de l'agenda estiuenca de tot Catalunya, i evidentment també ho és a les comarques de Tarragona. Cada any, centenars de piscines de tot el país es posen d'acord per acollir una jornada solidària amb l'objectiu de recaptar fons per als afectats per l'esclerosi múltiple, una malaltia que, segons les dades més recents del Departament de Salut, afecta en aquests moments a gairebé 11.500 catalans i catalanes.

Enguany, el Mulla't tindrà lloc aquest diumenge, 14 de juliol, a un total de 195 piscines tarragonines. Gairebé totes les localitats formen part, d'una manera o altra, de l'onada solidària, com es pot consultar en aquest mapa interactiu de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), responsable de la seva organització des del 1994. En la primera edició, van ser la suma de 26 piscines. Aquest 2019, arreu de Catalunya, en seran més de 600 espais.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La coordinadora de la campanya a Tarragona, Cefa Bové, ha explicat a TarragonaDigital.com que l'objectiu de la iniciativa és «ja que l'esclerosi és una malaltia degenerativa que no té cura, fer tot el possible per millorar la qualitat de vida de les persones que la pateixen» des de la fundació. És per això que ofereixen diverses vies de col·laboració: les entrades a les piscines, el marxandatge de la campanya —enguany amb el disseny a càrrec de l'artista de Roquetes de Mar Ignasi Blanch—, la col·laboració amb diversos establiments implicats...

El 'Mulla't per l'esclerosi múltiple': quan el territori es coordina per una causa solidària

«En els darrers anys hem vist com, a partir de l'activitat del Mulla't, es van articulant diverses activitats paral·leles com una sortida en caiac a La Móra o una mena de festes pròpies com el cas de Constantí que suposen una passa endavant per a l'activitat inicial», raona. L'eix central, a les 12.00 hores, és un salt simultani a l'aigua que acostuma a traduir-se en la imatge clàssica de l'activitat arreu del país, però cada cop va més enllà.

La campanya de la FEM s'estén a un total de 195 piscines de la demarcació de Tarragona | Cedida

Segons les dades de la FEM, l'any passat van aconseguir recaptar-se un total de 350.000 euros que s'han destinat a millorar la qualitat de vida dels usuaris de la Fundació Esclerosi Múltiple. En el cas del 2019, a la ciutat de Tarragona, el principal centre d'atenció serà la instal·lació de la piscina del Club Gimnàstic, on s'instal·larà un gran tobogan infantil com a atractiu especial.

Què és l'esclerosi múltiple?

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa i crònica de causes encara desconegudes que afecta el sistema nerviós central. Tal com apunta el paràgraf inicial, actualment afecta unes 11.500 persones a Catalunya, dues terceres parts dels quals són dones. És una malaltia avui dia encara incurable on els impulsos nerviosos amb origen i destinació al cervell es van interrompent de forma progressiva. Actualment, és la segona causa de discapacitat en persones d'entre els 20 i 40 anys en els països desenvolupats.

Entitats com la FEM donen ajuda, servei i informació a les persones afectades, treballen per millorar les seves condicions de vida amb centres gratuïts de neurorehabilitació com el Mas Sabater de Reus i col·laboren amb la recerca i la investigació sobre aquesta malaltia, en una de les grans apostes a mitjà i llarg termini des de l'àmbit de la salut i el coneixement.

Mullar-se més enllà de les piscines: la col·laboració dels olis OleAurum o els gelats solidaris de La Sirena

El disseny del 'Mulla't' 2019, obra de l'artista de Roquetes Ignasi Blanch | TarragonaDigital

La nova dimensió del Mulla't és possible gràcies a la implicació de molts establiments o serveis que complementen la solidaritat tradicional de les piscines. És el cas dels olis OleAurum —conegut com a l'oli del Mulla't—, que diverses cadenes de supermercats posen a la venda i que suposen una donació d'un euro per ampolla a les arques de la FEM. Una iniciativa similar és la de l'empresa de congelats La Sirena, que posa a la venda els 'gelats del Mulla't', on una part dels beneficis també van directament a aquesta causa. Enguany ho tornaran a fer.

Mas Sabater: la seu de la Fundació Esclerosi Múltiple tarragonina es troba a Reus

«Hem anat configurant una sèrie d'iniciatives en xarxa, connectades, per donar tota la visibilitat possible a una causa que mereix aquesta atenció», reflexiona Bové. A les comarques de Tarragona, la FEM disposa d'un centre de neurorehabilitació, el Mas Sabater de Reus, on gairebé un centenar de pacients amb esclerosi hi van cada setmana a fer les activitats i el seu seguiment que s'ofereixen.

Des del centre s'ofereixen diversos serveis d'atenció i d'assessorament per a pacients i familiars, a més de les activitats centrals de neurorehabilitació. El Mulla't té lloc —amb força, això sí— només un dia a l'any, però les activitats a l'ombra que el fan créixer en xarxa no s'aturen durant els altres tres-cents seixanta-quatre.

També et pot interessar

"❗PREOCUPANT: La URV apunta que entre un 16 i 18% de preadolescents tenen idees suïcides" "L'economia de Tarragona assoleix xifres precrisi i avança a pas desigual"