La incertesa plana sobre les obres públiques a Tarragona arran de la Covid-19

Les administracions públiques del Camp de Tarragona han reaccionat de manera diferent
Encara que hi ha molta incertesa sobre el futur, tant de les obres públiques com privades, a les comarques tarragonines, la unitat de Carreteres continua treballant | Laia Solanellas
 

El decret d'estat d'alarma, arran de la greu crisi sanitària del coronavirus, aprovat pel govern espanyol i ratificat pel Congrés dels Diputats, no recollia la suspensió de les obres públiques, ni privades, d'arreu del territori.

El motiu d'aquesta decisió, sobretot en el cas d'aquelles actuacions encarregades per les administracions públiques, és que aturar les obres podria comportar, segons han manifestat diferents constructors en informacions publicades, compensacions econòmiques per a les empreses que es veiessin obligades a parar.

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

L'Estat té obres molt importants a la província de Tarragona que estan sota l'amenaça del coronavirus. Obres contemplades als pressupostos generals de l'any 2018, com ara el túnel del Coll de Lilla (prop de 100 milions d'euros de pressupost) o el Corredor Mediterrani.

Però l'Estat no és l'única administració amb obres en marxa, o previstes, a les comarques tarragonines. A TarragonaDigital repassem les principals actuacions afectades pel coronavirus.

«El ministeri no ha suspès obres»

Des del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, han declarat, a TarragonaDigital, que «el ministeri no ha suspès obres però sí que intenta que no afecti la calçada. Volem evitar accidents, veient com estan ara els hospitals». Així mateix, també han apuntat que «on s'ha reduït al mínim l'activitat és en els treballs de conservació de les carreteres per a no comprometre la integritat dels equips indispensables per accidents o emergències».

El ministeri de Transports no ha suspès les obres que té en marxa a les comarques de Tarragona, entre altres les del túnel del Coll de Lilla | LleidaDiari.cat

  

El túnel del Coll de Lilla, el pas fonamental per a una de les infraestructures més reclamades pel territori, l'A-27, continua endavant. Pel que fa al Corredor Mediterrani, Adif no ha donat resposta a la consulta realitzada per aquest mitjà sobre en quin punt es troben unes obres que van avançar molt a meitats del mes de gener d'enguany amb la posada en marxa de la variant ferroviària de Vandellòs.

Tarragona ha aturat les obres públiques i vigila les privades

Tarragona capital va anunciar, el passat divendres, 20 de març, que suspenia totes les obres públiques «per tal d'evitar nous contagis pel coronavirus». També van apuntar que augmentarien les inspeccions en les obres de promotors privats que no complissin les condicions de seguretat laboral imposades per la crisi de la Covid-.19.

Aquest dilluns, 23 de març, es podien veure, per les xarxes socials, imatges de grues treballant en promocions immobiliàries privades.

Les obres de remodelació dels parcs infantils i la instal·lació de jocs inclusius; els carrils bici, una decidida aposta del govern municipal en termes de política de mobilitat, així com el Banc de la Ciència i Coneixement, el Banc d'Espanya, queden suspeses per la incertesa del coronavirus. Tots tres són projectes destacats dels pressupostos municipals de la ciutat de Tarragona per enguany.

El projecte d'ampliació de l'hospital Joan XXIII de Tarragona, que s'havia de presentar aquest mes d'abril, també s'ha vist sotmès a la incertesa generada pel coronavirus.

 

A Reus, projectes estrella queden aturats

Les mesures de l'estat d'alarma han aturat les obres a la Boca de la Mina | Adrià Morte

A la capital del Baix Camp, alguns dels projectes estrella del govern han quedat aturats per l'estat d'alarma. Tant la suspensió de les obres a la via pública com la congelació dels terminis burocràtics per licitar-les han afectat el calendari previst pel govern de Reus. Entre els afectats, projectes tan emblemàtics com la Boca de la Mina, el Centre Social El Roser, el nou complex poliesportiu amb piscina coberta, el carril bici fins a la urbanització de Blancafort, o l'estació de Bellissens.

Són algunes de les iniciatives que, tot i venir de l'anterior mandat, l'equip de Carles Pellicer, alcalde de la ciutat, manté a la primera línia de les exigències. La Boca de la Mina està immersa en un procés de renovació que ha d'incloure dos nous equipaments, a més de reformar el passeig en si. El Centre Social El Roser, després d'alguns entrebancs, ha d'executar-se de manera gairebé íntegra, un procés que podrà començar tan bon punt s'aixequin les mesures decretades, i és que ja compta amb una empresa encarregada de fer-lo realitat.

Pel que fa a la piscina coberta, que acabarà sent un complex poliesportiu, tot just avui dimarts s'acabava el període de converses prèvies amb empreses del sector, un termini que, a hores d'ara, es desconeix si es dona per conclòs, o si s'allargarà quan s'aixequin les restriccions. Per últim, ha quedat paralitzat també el carril bici amb vorera que ha d'arribar fins a la urbanització de Blancafort. Després d'anys de reclamar-ho, la Generalitat havia posat en marxa la licitació, que ara s'ha vist aturada.

També s'haurà de reprendre, quan la situació ho permeti, la reunió que havia de tenir lloc a Madrid entre Adif i Ajuntament de Reus dimecres de la setmana passada. L'equip de govern havia d'anar-hi acompanyat del portaveu del PSC, Andreu Martín, qui ha pactat acords puntuals en infraestructures amb el govern local. A la trobada s'hi havia de sumar la regidora socialista i també diputada al Congrés, Sandra Guaita. L'objectiu era conèixer les conclusions de l'estudi de demanda que hauria de permetre posar en marxa la construcció de l'estació de Bellissens al sud de Reus.

 

Les obres del centre del Vendrell

L'Ajuntament del Vendrell ha decidit mantenir les obres d'ampliació de l'illa de vianants entre els carrers del Doctor Robert, a la imatge, i Prat de la Riba | BP Diari

Al Vendrell, actualment hi ha una gran obra que s’està fent al centre de la ciutat, la d’ampliació de l’illa de vianants als carrers del Doctor Robert i de Prat de la Riba. Des de l’Ajuntament han decidit mantenir-la, ja que el decret d’alarma així ho permet, tot i que els pròxims dies es podria acabar suspenent. Més incertesa hi ha al voltant de la gran obra del FEDER de Coma-ruga, amb la qual s’ha de transformar el centre d’aquest nucli marítim.

Les previsions del consistori eren que les obres comencessin després de la Setmana Santa, ja amb un cert retard, però caldrà veure què passa si l’estat d’alarma s’allarga més enllà de l’11 d’abril i com ha afectat aquest mes d’aturada a tots els tràmits que s’estaven fent amb l’empresa constructora que va guanyar la licitació. A més a més, cal tenir en compte que per cobrar la subvenció del 50% del FEDER és necessari que el 80% de l’obra estigui acabada aquest 2020.

 

La remodelació del passeig dels Caputxins a Valls, afectada

A la capital de l'Alt Camp, la situació d'emergència actual també ha afectat diverses obres de caràcter públic. La més destacada és la remodelació integral del passeig dels Caputxins, pressupostada en 1.346.000 euros i que es troba en la seva fase final d'execució.

Segons han confirmat fonts municipals a TarragonaDigital, les obres es van aturar la setmana passada, després de fer els treballs imprescindibles per poder deixar l'espai en condicions. L'obertura del passeig, per la seva banda, estava prevista per a finals d'aquest mes de març o principis d'abril, però ara la situació farà allargar les obres i la seva consegüent finalització.

Les obres del passeig dels Caputxins, a Valls, la principal actuació pública afectada pel coronavirus | Cedida

Pel que fa a la renovació de l'enllumenat de la carretera del Pla, entre les places de la Creu i del Cementiri, a hores d'ara s'estan fent els treballs imprescindibles per poder interrompre les obres sense que es puguin generar problemes greus. En aquest sentit, s'espera que a partir del dimarts 24 de març es puguin aturar fins a nou avís.

Per últim, també es troben parades altres obres municipals menors com la instal·lació del nou ascensor de la Casa de la Vila o diverses obres de manteniment executades per la brigada municipal.

Aturades les obres de remodelació del Celler Noucentista de Vila-seca

L'Ajuntament de Vila-seca també ha paralitzat totes les obres municipals que estaven en marxa al municipi. A banda d'algunes petites actuacions que s'havien engegat a la via pública, la mesura inclou una de les grans inversions al conjunt del territori, la restauració del Celler Noucentista. Amb un pressupost superior als 5 milions d'euros, feia menys de dos mesos que s'havien engegat els treballs.

Cal recordar que aquestes obres estan subvencionades pels fons Feder amb 2 milions d'euros i que els terminis ja eren molt ajustats abans de l'aturada. Per complir amb els tempos fixats per la Unió Europea, s'havia d'enllestir el 65% de l'obra el pròxim novembre, una data límit que ara s'haurà d'ampliar. 

L'Ajuntament de Vila-seca ha aturat les obres del Celler Noucentista | I. Alcalá

D'altra banda, el coronavirus també provocarà un endarreriment en la posada en marxa del transport urbà a Vila-seca, que estava previst per aquest mateix mes de març després de molts anys de reivindicació.

A Cambrils, el coronavirus ha obligat a paralitzar les obres a la riera d'Alforja que l'ACA havia posat en marxa fa un mes per arranjar les destrosses ocasionades pels aiguats de l'octubre passat. Així mateix, la suspensió de tots els terminis en els procediments administratius afecta també altres grans obres a la Costa Daurada que encara es trobaven en període de licitació i que acabaran veient la llum més tard del previst. És el cas de la conversió de l'avinguda Carles Buïgas de Salou en zona de vianants.

"‼Els experts avisen: «Hi podria haver 100 vegades més casos dels fets oficials fins ara»" "💪🏻 ELS ALCALDES ES PLANTEN: La petició que fan conjuntament a Torra pel coronavirus"