Viure a Tarragona en un pis ocupat pagant 500 euros «a les màfies»

Diferents col·lectius ofereixen, per quantitats que van de 500 a 1.500 euros, les claus de pisos ocupats a barris de Tarragona i municipis de la Costa Daurada
Imatge dels entorns del carrer Deu, del barri tarragoní de Bonavista, on es poden comprar claus per viure en un pis ocupat per 500 euros. | Cedida

El Tarragonès i el Baix Penedès són les comarques de Tarragona amb més ocupacions il·legals aquest 2019. Segons Mossos d'Esquadra, el primer semestre d'enguany s'han conegut 457 fets delictius d'aquest tipus.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Les ocupacions il·legals d'immobles no són, exclusivament, un problema policial. Les ocupacions d'habitatges responen, principalment, a un problema social. A Tarragona, i algunes localitats de la Costa Daurada, les ocupacions estan generant un nou espècimen: l'explotador de la misèria. Es tracta de col·lectius que actuen, segons fonts consultades, «com a màfies» i que ocupen pisos dels quals, posteriorment, venen les claus o els lloguen. TarragonaDigital ha parlat amb una persona que ha viscut aquest tipus de situació.

 

«500 euros per les claus d'un pis a Bonavista»

R. és una dona de prop de 50 anys que fa gairebé quatre es va divorciar. Amb els seus tres fills va marxar a viure a casa dels seus pares, a un municipi del Tarragonès. L'exmarit d'R. té la custòdia compartida de la filla menor. Aquest viu a Bonavista. 

R. va haver d'afrontar el problema que la seva filla menor no s'adaptava a viure amb els avis i volia tornar a Bonavista, «amb el seu pare i les seves amiguetes de l'escola». Finalment, cap al mes d'agost de l'any passat, R., divorciada i sense feina, va tornar al barri i ho va fer comprant les claus d'un pis «a uns gitanos que estaven d'ocupes en aquell immoble i volien marxar».

R. va viure vuit mesos en aquell immoble, situat pels voltants del carrer 10 de Bonavista, a tocar de Correus, i, segons alguns coneguts seus, «els veïns no volien que marxés perquè la convivència era molt bona». Ara R. ha trobat feina, viu en un pis en situació legal i quan va marxar del pis ocupat, es va endur poca cosa. Al moment d'anar a recuperar la resta de les seves propietats, es va trobar que havien canviat el pany de la porta.

 

«Ocupen pisos de bancs i administracions»

El jutjat ha emès una ordre de desnonament encara que la llogatera ha presentat un contracte d'arrendament. | Àngel Ullate

Un antic agent de la policia local d'un municipi de la Costa Daurada reconeix a TarragonaDigital que «sí, aquests fets existeixen, s'estan donant. Es tractaria de grups de gitanos, i també magrebins, que ocupen pisos de bancs, o d'administracions, perquè són conscients que, si hi ha problemes, són més favorables a arribar a una entesa».

Aquests col·lectius, que actuarien de forma «presumptament mafiosa», oferirien, per una quantitat de diners que està al voltant dels 1.500 euros, les claus d'un pis ocupat «així com una connexió a la llum i a l'aigua».

A més a més, aquestes bandes organitzades arriben a fer signar contractes de lloguer. La persona que entra al pis firma un contracte, convençuda que «està fent una activitat legal». Ara bé, s'ha donat el cas d'una noia de Salou que, recentment, «ha rebut una notificació del jutjat assegurant que ha d'abandonar el pis per un desnonament. S'ha presentat al jutjat i li han dit que pot denunciar per estafa, però ha de marxar del pis. La noia ha anat a demanar explicacions a aquells que li van llogar el pis i li han recomanat que ni se li acudeixi denunciar».

"📚 IMPORTANT: Les biblioteques de TGN perden milers de lectors en dos anys" "✨GENIAL: Estrelles que amaguen medicines: una recerca pionera de TGN arriba a Europa"