Les biblioteques de la demarcaci贸 de Tarragona perden prop de 50.000 usuaris en dos anys

Baix Pened猫s, Baix Camp, Alt Camp i Montsi脿, les comarques a la baixa | El Tarragon猫s millora
La Biblioteca P煤blica de Tarragona, en una imatge d'arxiu de TarragonaDigital | 脌ngel Ullate
 

No bufen els millors vents per a les biblioteques de la demarcaci贸 de Tarragona, a tenor de les darreres dades que publica l'Institut d'Estad铆stica de Catalunya (IDESCAT) i que es basa en estudis biennals. La informaci贸 m茅s recent 鈥攓ue data del 2018鈥 mostra un retroc茅s de visitants i lectors respecte al recull anterior, que datava del 2016: les biblioteques de Tarragona perden lectors.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les not铆cies de la teva poblaci贸 i de tot Tarragona, gratis al teu m貌bil. Fes clic aqu铆!

Els poc m茅s de 3.250.000 visitants que van acollir els centres del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre l'any passat s贸n gaireb茅 50.000 menys dels que va aconseguir aplegar en un ja lluny脿 2016, un descens d'un 1'5% del total d'usuaris. El balan莽, per貌, 茅s desigual: mentre comarques com el Tarragon猫s o el Baix Ebre guanyen lectors, d'altres com el Baix Pened猫s o l'Alt i Baix Camp fan un salt enrere considerable. La xarxa de biblioteques tarragonines es refor莽a m铆nimament i passa de 120 a 124 centres actius en aquest per铆ode de dos anys.

M茅s visitants al Tarragon猫s i a l'Ebre, menys usuaris al Baix Camp i el Baix Pened猫s

El descens de visitants a les biblioteques del territori s'accentua amb gravetat al Baix Pened猫s 鈥40.000 usuaris menys鈥, el Baix Camp 鈥32.000 usuaris menys鈥 o l'Alt Camp 鈥攅n perd 30.000鈥. La tend猫ncia a la baixa del Camp de Tarragona no 茅s extensiva ni a la comarca m茅s poblada, el Tarragon猫s 鈥攇uanya prop de 40.000 usuaris鈥, ni a les Terres de l'Ebre, que en guanya gaireb茅 10.000 de nous.

Durant el 2018, la BP de Tarragona va efectuar gaireb茅 200.000 pr猫stecs. | Tarragona Digital

El descens d'usuaris generals a les biblioteques contrasta amb l'increment d'inscrits, de socis, en la mateixa xifra: prop de 50.000 nous casos. Les dades van en la l铆nia de la resta del pa铆s, on els m茅s de 30 milions de visites de l'any passat suposen una baixada d'un mili贸 respecte el 2016 i una baixada acumulada que ja frega els cinc milions d'usuaris respecte el 2012, l'any de major aflu猫ncia.

Les biblioteques de Tarragona, a prop dels tres milions de llibres classificats

Gaireb茅 80 de les biblioteques de la demarcaci贸 es concentren arreu del Camp de Tarragona, mentre que a les Terres de l'Ebre se situen les gaireb茅 50 restants. Una altra dada rellevant 茅s de fons documental, ja que els centres del territori guanyen m煤scul i disposen ja de prop de 2.700.000 llibres classificats entre els seus prestatges. La gran aposta continua sent l'alimentaci贸 de la base de dades electr貌nica, cada cop m茅s consolidada i que ha multiplicat gaireb茅 per quatre el seu fons de documents digitalitzats en els darrers vuit anys. Menys gent a les biblioteques i m茅s arxius a la xarxa.

El perfil d'usuaris de biblioteca, aix貌 s铆, ja mostra una clara reconversi贸 cap al m贸n 2.0. Pr脿cticament totes les biblioteques de la regi贸 disposen ja d'acc茅s a Internet 鈥116 de les 124 totals鈥, com a mostra del nou model de biblioteca que s'ha anat consolidant i que acabar脿 arrelant sense dificultat. Les catedrals dels llibres per excel路l猫ncia, en ple proc茅s de reconversi贸 i reconsolidaci贸, no nom茅s a les comarques tarragonines.

"鉁℅ENIAL: Estrelles que amaguen medicines: una recerca pionera de TGN arriba a Europa" "馃崝馃毑 ATENCI脫: La coneguda app de repartiment a domicili que arriba ara Tarragona i Reus"