«Un aparador per al territori»: la Volta arriba aquest dissabte a Valls i Vila-seca

El regidor d'Esports de Valls, Eduard Gonzàlez, i el president del Patronat de Turisme de Vila-seca, Pere Segura, valoren els reptes de promoció turística i esportiva del territori
La Volta Ciclista a Catalunya és un dels grans esdeveniments esportius de l'any al país | Bettini Photo

La Volta Ciclista a Catalunya fa aturada aquest dissabte al Camp de Tarragona, en l'única etapa de l'edició d'enguany que es deixarà veure pel sud del país. Els més de 150 professionals que fan la competició sortiran a dos quarts d'una de Valls i arribaran hores després de Vila-seca, després d'un traçat de més de 174 quilòmetres sense parar. Més enllà de la rellevància esportiva, la bicicleta regala a les dues localitats un aparador de primera magnitud per promocionar-se al món.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

«Com a territori, necessitem aquest exercici de promoció per generar un interès i un atractiu», valora el regidor d'Esports a l'Ajuntament de Valls, Eduard Gonzàlez. «Fa set anys que apliquem aquesta visió: és molt bona notícia que l'esport i la promoció turística vagin de la mà», assevera. El president del Patronat de Turisme de Vila-seca, Pere Segura, comparteix el diagnòstic. «L'impacte de la Volta és molt positiu: és un generador de vida i un motor per a l'economia local», apunta.

Valls i Vila-seca obren la porta a consolidar l'aposta del territori pel turisme esportiu

«Valls té força afició pel ciclisme, i aquest és el setè any consecutiu on la Volta a Catalunya mira cap a nosaltres», assenyala Eduard Gonzàlez, que pica l'ullet a l'enyorat Xavi Tondo, el reconegut ciclista vallenc que ens va deixar l'any 2011. «Això genera un moviment de persones immens, que ens aporta un escenari magnífic per deixar-nos veure», opina. Pere Segura dobla l'aposta. «Que els esdeveniments més mediàtics i importants del país posin el focus en nosaltres ens posiciona en una situació de privilegi, és una gran oportunitat», exclama.

El mapa de la Volta 2019, per etapes | Volta a Catalunya

«Hem d'obrir els ulls i acceptar l'aposta pel turisme esportiu», recomana el vila-secà. «Ampliar el model turístic del territori més enllà del sol i platja, treballar per créixer en diferents eixos», proposa. L'esportiu seria l'exemple, en aquest cas. «Ja ho estem fent, caminem cap a aquest nou model més ric», creu. El regidor d'Esports de Valls també posa les llums llargues. «Si pensem, decidim i actuem com a territori, en sortirem beneficiats tots», suggereix.

El territori s'insta a utilitzar focus com la Volta com a trampolí per promocionar-se al món

«Cal saber on estem: l'estat de salut del turisme de casa nostra és fantàstic», recorda Pere Segura, qui proposa aprofitar l'avinentesa per fer un pas més enllà. «Hem de seguir treballant bé i fer-ho junts, com a regió, perquè el sector turístic es caracteritza per la seva altíssima competència», afegeix. Eduard Gonzàlez obre la porta a exportar l'exemple ciclista. Esportistes, acompanyants, espectadors...

«Cal consolidar una xarxa conjunta, com a territori, per vendre'ns com un espai de primera també en el sector esportiu», subratlla. Crear noves oportunitats, aprofitar-les i refermar-les. Construir el trampolí des d'on promocionar-se al món. «L'arribada de la Volta ens crea unes experiències precioses i màgiques que tenen un atractiu inqüestionable», comenta Gonzàlez. El contacte directe amb els esportistes abans de la sortida, l'ambient semitens que es va generant, la implicació i la sensació de pertinença del municipi. Una aposta col·lectiva.

«Cal una aposta decidida: no estem sabent aprofitant el llegat dels Jocs Mediterranis»

El Tarracvs, la simpàtica mascota dels Jocs Mediterranis, saluda la canalla en un acte previ als Jocs | TarragonaDigital

Els Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 estaven cridats a ser el punt d'inflexió per fer rodar aquesta aposta promocional des de l'esport, però, des de Valls i Vila-seca, reconeixen tenir dubtes sobre el llegat que ha quedat. Les instal·lacions, en especial, moltes d'elles sense un ús òptim. «És evident que no estem sabent aprofitar el llegat dels Jocs Mediterranis, i que cal refermar l'aposta poliesportiva que som capaços d'oferir», considera el regidor vallenc.

Destaca, satisfet, com el fet d'acollir el tennis taula durant els Jocs ha impulsat l'esport a la capital de l'Alt Camp. Però no creu que l'exemple sigui extrapolable a la majoria de subseus de Tarragona 2018. Pere Segura també demana fer aquesta passa endavant com a territori per arribar allà on els Jocs no van acabar de reeixir. Posa l'exemple del Ral·li de la Costa Daurada, un altre cas de focus mediàtic al territori i consegüent promoció

Els protagonistes de la sortida i l'arribada de la sisena etapa de la Volta aquest cap de setmana ho tenen clar: cal aprofitar les oportunitats de lluir, i cal treballar perquè no es limitin a excepcions amb comptagotes. «Estem preparats per fer un nou salt endavant, i cal ser persistents i determinats en l'aposta cap al model que volem», proposa Segura. El repte: elevar aquest altaveu a molt més enllà de 174 quilòmetres puntuals a l'any. L'ambició: a partir de l'esport, generar un nou valor afegit al voltant del territori

També et pot interessar

"NOVETATS sobre el futur Corredor Mediterrani a Tarragona" "MEDI AMBIENT: Reus i Tarragona se sumen a una gran iniciativa per combatre el canvi climàtic"