«No som herois, som persones!»: els sanitaris de la pública reclamen millors condicions laborals i salarials

Més de 50 professionals protesten contra l'ICS davant dels hospitals de Joan XXIII o Tortosa
El personal sanitari de la pública reclama millors condicions laborals i econòmiques | Àngel Ullate

Dimecres 3 de juny, vora el migdia. Una calor infernal i desenes de cartells que conviden a la reflexió a les portes de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, epicentre informatiu del darrer trimestre a les comarques del sud del país. «No som herois, som persones com vosaltres», «Volem recuperar el 5% del nostre salari que ens deveu des del 2012». «Necessitem conciliar la vida familiar», «Sanitat 100% pública i de qualitat». Més d'una cinquantena de sanitaris de l'ICS han dit prou i han sortit a exigir davant Salut una millora de condicions laborals i salarials que consideren inajornable.

La protesta és comuna arreu del país i també s'ha vist en altres punts de la sanitat pública tarragonina com l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Marina Roig, delegada sindical a Joan XXIII, ha demanat a l'administració que prengui mesures «per evitar el deteriorament que està patint l'atenció primària» i ha subratllat que «les repercussions d'aquestes mancances al sistema públic les paguen els usuaris» en darrera instància. Ha demanat que «se'ns cuidi, en lloc de només aplaudir-nos», i ha fet una crida a «noves mobilitzacions».

Més que aplaudiments: els sanitaris surten al carrer per trencar amb les cadenes del 2012

Roig ha demanat a Salut que es retorni als professionals sanitaris el 5% del salari que es va evaporar a les retallades del 2012 i que des de llavors va desaparèixer del mapa, i també ha exigit que l'administració aboni «les pagues que ens resten pendents de cobrar dels anys 2013 i 2014», uns greuges que considera majúsculs després d'haver donat la cara en l'emergència sanitària i social més potent de les darreres dècades.

'No som herois': el personal sanitari es reivindica | Àngel Ullate

La protesta també ha recollit altres dues reivindicacions sonores: reduir la jornada laboral a 35 hores setmanals «per possibilitar la conciliació familiar» i permetre anticipar la jubilació als 60 anys en el seu sector «tal com se'ls ha concedit a les forces i cossos de seguretat» recentment. Assegura que es troben «al límit, esgotats» després de setmanes més que intenses i que temen que un possible rebrot els sorprengui «en les mateixes condicions» que al març.

Després de llegir un manifest i de consolidar la reivindicació dels sanitaris, els concentrats s'han dirigit a la carretera que passa per davant de l'hospital per efectuar un tall simbòlic del trànsit amb el suport d'alguns ciutadans que s'han creuat, sorpresos, amb la protesta col·lectiva.

Els sanitaris han tallat la carretera davant l'hospital Joan XXIII | Toni Cabanillas

"Última hora: Les últimes dades de defuncions i contagis de coronavirus a Tarragona" "L'oci es reactiva a TGN, però adaptat: les associacions post Covid-19"